שנת 2024 המאופיינת במשבר ביטחוני ותעסוקתי, העצימה את הקשיים בענף הבנייה הישראלי. הנתונים מדברים בעד עצמם: פער של 24% בפוריות העבודה בהשוואה למדינות מפותחות, קושי ביכולת של ארגונים לאמץ טכנולוגיות, תהליכי עבודה מתקדמים וקושי מתמשך בגיוס והכשרת עובדים ומנהלים, שרק הלך והחריף לאור המציאות הביטחונית. אלה אינם רק אתגרים טכניים, אלא סימפטום של משבר עמוק יותר – משבר של חשיבה מסורתית ושמרנית, העדר כלים ותמריצים בענף שמחייב חדשנות.
תוכנית 360 מיסודן של ארגון הג'וינט, משרד הכלכלה, משרד העבודה, רשות החדשנות ומערך הדיגיטל, באה לשנות את מודל החשיבה המערכתי המבקש לפצח את האתגרים המורכבים ביותר של ענף הבנייה הישראלי ביחד עם העסקים עצמם, הקרן לעידוד ענף הבנייה, הביזנס ועוד שחקנים רבים מהאקוסיסטם המקצועי.
מטרת התוכנית היא העלאת הפריון ואיכות התעסוקה במשק הישראלי, כאשר היא פועלת גם בענפי התעשייה, המסחר והשירותים והחקלאות. התוכנית מציעה בכל אחד מהענפים גישה הוליסטית שאינה מתמקדת בבעיה אחת, אלא בראייה מערכתית רב-ממדית. במקום לטפל בסימפטומים, היא בוחנת את שורשי הבעיה – ומציעה פתרונות מותאמים לאופי העסק בענף ולאזור הפעילות שלו.
התוכנית פועלת בשלושה צירי פעולה מרכזיים: ליווי פרטני של עסקים בדגש על עסקים בינוניים/קטנים; הכשרות ענפיות; ותכלול מענים להנגשת מידע, כלים ותמריצים. בכל פעולת התערבות בענף, מוטמעים כלים ישימים לאימוץ חדשנות טכנולוגית, פיתוח תהליכי עבודה מתקדמים מבוססי נתונים ופיתוח כישורי מנהלים ועובדים.
בנובמבר השנה סיימו 15 מנהלים בכירים הכשרת "מובילי חדשנות לענף הבניין", בסופה הם הציגו פרויקטים ליישום טכנולוגיות חדשות בארגונם. מתוכם שני ארגונים זוכים בימים אלו לליווי פרטני ליישום השינוי בארגון למשך מספר חודשים.
בוגרי ההכשרה מתחברים לקהילות חדשנות קיימות בענף, כגון קהילת ארגון ConTech, ולקהילות חדשנות בענפים נוספים שהתוכנית מובילה באופן דומה בתעשייה, במסחר ובשירותים, ובחקלאות.
בשנת 2025 התוכנית תפעל להכשרת עוד לפחות 30 מנהלים בכירים בענף, ועוד כ-500 מנהלים זוטרים לניהול אפקטיבי מעשי מותאם לסוג הניהול בענף.
המטרה ב-2025: גיוס עד 500 עובדים חרדים לענף הבנייה
התוכנית פועלת גם בפיתוח מענים לגיוס ושימור כוח אדם חדש לענף דרך שילוב אוכלוסיות מגוונות ישראליות, ופיתוח מסלולי קרירה. התוכנית פועלת יחד עם הביזנס, הקרן לעידוד ענף הבנייה, הפורום להעסקת חרדים להגדלת היצע העובדים מאוכלוסיית החרדים בענף דרך תוכנית "יסודות".
תוכנית "יסודות" מדגימה כיצד ניתן לקחת אוכלוסייה בעלת מאפיינים תרבותיים ייחודיים ולהפוך אותה למנוע צמיחה משמעותי. במקום להתמקד במגבלות, היא מזהה את הפוטנציאל הטמון באוכלוסיות אלו, ומלווה גם את הפרט וגם את העסק להצלחה.
הדינמיקה פשוטה למראית עין, אך מורכבת במהותה: איתור מועמדים פוטנציאליים, הכשרה מקצועית מדויקת, התאמה תרבותית, ליווי אישי, והשמה איכותית. התוכנית שמה לה למטרה ב-2025 להכשיר עוד 400-500 מועמדים חדשים לענף, תוך מיפוי הביקוש והצורך של המעסיקים, מיקוד האזור הגאוגרפי הרלוונטי ויצירת היצע של הון אנושי מובחר. מודל זו מחבר את הצורך האמיתי של המעסיק לעובד לצד התאמה לצורך העסקי והנגישות של העובד למקום העבודה.
"תוכנית '360' היא לא רק מענה לאתגרי ענף הבנייה, אלא מודל חדשני של חוסן עסקי המשלב חדשנות, הון אנושי ושותפות רב-ממדית. בעידן של אי-וודאות, יצרנו פתרון גמיש ודינמי שחוצה גבולות מסורתיים – מסחר, שירותים, חקלאות ותיירות", מסביר רני דודאי, מנכ"ל ג'וינט-תבת. "הג'וינט פועל שנים רבות בנושא תעסוקת חרדים, כיום אנו פועלים במסגרת ג׳וינט-תבת להגברת הפריון במשק, מתוך הבנה כי שילוב בתעסוקה לבדו איננו מספיק – אלא גם פיתוח אפשרויות תעסוקה איכותיות בעולם תחרותי. התוכנית היא כלי חשוב בשילוב חרדים בענף הבנייה מצד אחד וחיזוק העסקים בענף מן הצד השני. מדובר בצעד חיוני שנותן פתרון של '360' לחיזוק הכלכלה הישראלית והפריון במשק".
המהפכה כבר כאן. תוכנית "360" אינה רק פתרון – היא חזון לעתיד ענף הבנייה הישראלי, המציג דרך חדשה של חשיבה כלכלית-חברתית.
רוצים שגם הארגון שלכם ייקח חלק בפעילות התוכנית? צרו קשר עם מנהלת אשכול תוכניות 360 | ד"ר אליסה ברקוביץ elisabe@jdc.org
> הצג תגובות