הודעת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) כי היא יוזמת הקמת שלושה ישובים חדשים בצפון בני 1,000 יחידות דיור כל אחד, במסגרת חיזוק האזור וקו העימות, זוכה לתמיכה מצד הרשויות בהן הישובים מתוכננים, ומאידך להתנגדות מצד הארגונים הירוקים.
אחד הישובים מתוכנן לקום מזרחית לכביש 90, בין צפת לירידה לכנרת, בתחומי המועצה האזורית מבואות החרמון. ישוב נוסף שמתוכנן במועצת מרום הגליל, מיועד לקום בין מע'אר לבין בית ג'ן, ואילו הישוב השלישי מיועד לקום בסמוך לנהריה, בתחומי המועצה האזורית מטה אשר.
מזה שנים שההתייחסות להקמת ישובים חדשים השתנתה, ורשויות התכנון מנסות להימנע מכך – מכמה טעמים: הראשונה, הקמת ישובים חדשים עלולה להחליש ישובים ותיקים סמוכים, שיסבלו מהגירה שלילית. סיבה נוספת היא פגיעה בשטחים פתוחים, על ידי בנייה והקמת תשתיות.
ראש המועצה האזורית מרום הגליל, עמית סופר, אומר לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, כי הוא מכיר את היוזמה ותומך בה.
-אבל לא היה רצוי לחזק ישובים קיימים במקום להקים חדשים?
"שתי המטרות (חיזוק ישובים קיימים והקמת חדשים, א"כ) עומדות על שולחן העבודה שלנו, וזו אינה באה על חשבון זו – להפך הן משלימות אחת את השנייה".

לדבריו, "לפני הכל אנחנו מחזקים יישובים קיימים ואת ההרחבות בהן המיועדות בראש ובראשונה לבנים ולבנות היישוב והאזור, לצד קליטת אוכלוסייה חדשה, וזה מתרחש בטווחי הזמן המיידי והבינוני. תיכנון הקמת יישוב חדש הוא מהלך אסטרטגי ארוך טווח לקליטת אוכלוסייה חדשה בגליל".
סופר אמר עוד כי "הדרך להמשך חיזוק הגליל והצפון בכלל, היא על ידי הקניית ביטחון אמיתי לתושבי הצפון, הקמת יישובים חדשים ורשת ביטחון כלכלית לתושבים. היום התקדמנו בצעד אחד כשהתבשרנו על קידום תכנון יישוב במועצה".
הוא דורש שהתכנון הזה יהפוך למציאות – ומהר: "יש כ-80 אלף תושבים מפונים מרחבי הצפון, אבל רבים מאוד מהם רוצים לחזור חזרה לבית שלהם, ולא רק הם. עד 7 באוקטובר היינו בתנופת קליטה, ואנחנו רוצים להמשיך ולקלוט משפחות חדשות. זה יקרה רק כששלושת התנאים שדיברתי עליהם יקרו גם בשטח".
ראש המועצה האזורית מטה אשר, משה דוידוביץ, שמשמש כיו"ר פורום קו העימות, אומר כי "מדובר בהחלטה ראשונית שטרם בשלה ונמצאת כעת בשלביה הראשונים. אנו נבחן לעומק ולגופה כל החלטה לחיזוק ופיתוח האזור".
ואולם, דוידוביץ מדגיש כי "אין כל קשר בין המהלך הזה לבין העובדה שהממשלה צריכה לספק פתרונות מיידיים לתושבי קו העימות בפרט ולתושבי הגליל בכלל. אני פונה לממשלת ישראל מול כל במה אפשרית, ודורש כבר חודשים מהממשלה לתת תשובות, להעביר תקציבים ולספק פתרונות לתושבים שלנו, לעקורים שלנו, לבעלי העסקים שעסקיהם קרסו, לצימרים, לתיירנים, לבעלי המפעלים ולרשויות שאמורות לספק עכשיו פתרונות מיידיים בתחומי רווחה, חינוך ובריאות הנפש. תושבי הצפון חיים בחוסר ודאות ובדריכות כבר יותר מ-150 ימים".
ברמ"י אמרו אתמול כי המהלך אמור לספק "זריקת חיזוק להתיישבות בצפון… מתוך מטרה למשוך אוכלוסייה חדשה לאזור". ואולם, הדבר גם הקפיץ את הארגונים הירוקים, כפי שפרסמנו אתמול. בחברה להגנת הטבע אמרו כי הממשלה בוחרת דווקא עכשיו, כשהתושבים הכי זקוקים לה, "להשקיע את המשאבים המוגבלים שעומדים לרשותה, בהקמת יישובים חדשים, שיגזלו את המשאבים הנדרשים מהיישובים הקיימים במועצות האזוריות והערים במרחב".
ואילו מנהלת תכנון באדם טבע ודין, יעל דורי אמרה היוזמה של רמ"י מראה כמה הגוף הזה "מנותק מהמציאות ומצורכי הציבור האמיתיים… גם בזמנים רגילים, אין כבר מקום ליישובים חדשים במדינה, פעולה שפוגעת כלכלית וחברתית ביישובים קיימים וכמובן גם בסביבה".
> הצג תגובות