תוכניות הדיור הממשלתיות אמורות היו לעזור לישראלים שמתקשים לרכוש דירה, לעשות זאת בתנאי רכישה נוחים יותר, אבל מאז שהחלו – אותן תוכניות זכו לביקורת קשה. נכון, עשרות אלפי ישראלים רכשו דירות במחיר מוזל, ואולם מצד שני אותן תוכניות מסוגה של מחיר למשתכן, תרמו את תרומתן הצנועה לעליית המחירים הכללית בשוק לאורך השנים.
עוד ביקורת על אותן תוכניות התייחסה לעיוות שהן יוצרות. במקום באמת לתמוך בכאלה שקשה להם לרכוש דירה ראשונה במחיר סביר, הן הפכו לביזנס עבור רבים – שבהמשך ימכרו את הדירה ברווח פנטסטי. דוגמה לכך היא פרויקט בסבסוד ממשלתי שנבנה ביישוב אבן יהודה בשרון.
על פי הסקירה החודשים של הכלכלן הראשי באוצר, עולה כי רוכשי הדירות – ששכרם היה גבוה משמעותית מהממוצע במשק – זכו גם להנחה בשיעור אדיר. ניתוח רמות השכר של הרוכשים מעלה כי השכר הממוצע במשק בית של רוכשים בפרויקט הזה, עמד על כ-36 אלף שקלים, והשכר החציוני על כ-231 אלף שקל. ההסבר הוא שבאופן ממוצע, לפחות אחד מראשי משק הבית מועסק בענף הייטק.
המחיר הממוצע לדירה בפרויקט הספציפי הזה בשטח של 134 מ"ר, עמד על 1.38 מיליון שקלים, שהם כ-10,000 שקל למ"ר. בהשוואה למחירי דירות חדשות בבנייה רוויה בשוק החופשי באבן יהודה, מדובר בהנחה משמעותית של כ-60%.
בחישוב קר מדובר על הנחה של מעל שני מיליון שקלים לדירה. הכלכלן הראשי מנסה להיות שמרן יותר ומציין בסקירה כי גם אם מדובר בכך שלא מדובר בדירות זהות, במיקום דומה ובסטנדרט בנייה דומה, עדיין מדובר על הנחה של יותר מ-1.5 מיליון שקלים. אגב, על פי נתוני אתר מדל"ן, המחיר הממוצע למ"ר באבן יהודה עומד כיום על כ-28 אלף שקל.
ההסבר לכך הוא הזינוק במחירי הקרקעות והדיור לאורך העשור האחרון, שהקפיץ את המחירים והפך אותם לעסקאות נדל"ן משובחות – במיוחד לנוכח ההנחה שניתנה במסגרת התוכנית הממשלתית.
> הצג תגובות