דף הבית >

> כתבה

הנדסה ותשתיות

קידום בנייה מתועשת ב-12 מלש"ח? "צריך סדרת חינוך לענף שתעלה הרבה יותר"

תוכנית לעידוד בנייה מתועשת ומודולרית הא כיוון חיובי בענף מסורתי, אבל זה לא מספיק – אומרים בענף. יותם בר חמא, אייקונקס: "זה טוב למפעל, אבל לא מקדם את הענף". אדריכל נעם אוסטרליץ: "צריך ליצור ביקוש באמצעות הנחה במיסוי"

שיתוף‭:‬

בנייה בשיטת ICF (צילום ארכיון: באדיבות אייקונקס)
בנייה בשיטת ICF (צילום ארכיון: באדיבות אייקונקס)
בנייה בשיטת ICF (צילום ארכיון: באדיבות אייקונקס)
בנייה בשיטת ICF (צילום ארכיון: באדיבות אייקונקס)
בנייה בשיטת ICF (צילום ארכיון: באדיבות אייקונקס)
בנייה בשיטת ICF (צילום ארכיון: באדיבות אייקונקס)

הבנייה המתועשת תופסת נפח בעולם, וגם בישראל היא כבר קיימת, אם כי בנפחים הרבה יותר קטנים. החיסכון בכוח אדם, הפחתת עלויות, קיצור זמני ביצוע וגם בנייה שפחות מזהמת, לא הצליחו לסחוף את ענף הבנייה המקומי, שרובו עדיין פועל בשיטות עבודה מסורתיות ו-ותיקות.

שלשום הודיע משרד הבינוי והשיכון כי הוא משיק בשיתוף עם הרשות להשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה, תוכנית תמיכה בתקציב של 12 מיליון שקלים, לסיוע בהקמה של מפעלים העוסקים בייצור לשיטות בנייה מתועשות מתקדמות, בדגש על בנייה מודולרית. הטמעת חדשנות בענף הבניין, תסייע להתמודד עם עלויות הבנייה הגבוהות בישראל, להעלות את הפריון בענף, לקצר את לוחות הזמנים עד לסיום שלב הבנייה ולהפחית את הפגיעה הסביבתית. השיטה הזו גם מצריכה פחות כוח אדם בשטח עצמו – דבר חשוב בפני עצמו על רקע המחסור בכוח אדם מאז 7 באוקטובר, עם הפסקת עבודתם של פועלי הבנייה הפלסטינים בישראל בעקבות מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ותחילת מלחמת חרבות ברזל.

המסלול החדש למעשה מיועד עבור הקמת מפעלים תעשייתיים חדשים או השקעה במפעלים קיימים המעוניינים להוסיף קווי ייצור שיתמחו בשיטות בנייה מתקדמות. כך, שיעור המענק יעמוד על עד 30% מגובה ההשקעה. מפעל זעיר שישקיע חמישה מיליון שקלים, יקבל מענק בשיעור של 1.5 מיליון. מאידך, מפעל שישקיע 25 מיליון שקלים, יקבל את סכום המענק המקסימלי של 7.5 מיליון. לחדשות מרכז הבנייה הישראלי נודע כי במשרד הבינוי והשיכון מכוונים לשני זוכים לפחות במענק שמיועד כאמור עבור הקמה פיזית של מפעל או קווי יצור, אך לא עבור מחקר בתחום.

ונראה שדווקא כאן, למרות שמדובר במהלך מבורך, קיימת תחושה של פספוס. מנכ"ל אייקונקס יותם בר חמא אומר לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי כי "12 מיליון שקלים לקידום ענף שלם, זה טיפה בים. אני אישית אשמח לקבל שישה-שבעה מיליון שקלים עבור הרחבת הפעילות שלנו, וזה בהחלט משהו שעובר לנו בראש – להתמודד על המענק הזה, אבל עלויות אמיתיות של הקמת מפעל, גיוס כוח אדם וטכנולוגיה, עולות המון כסף עבור הענף".

-אז זו טיפה בים?

"זה לא גיים צ'יינג'ר. כל הענף הזה צריך לעבור שינוי מהותי כדי להיות מתקדם ומתועש יותר, ואם שיטות הבנייה המתקדמות, גם יכולות לעזור נגד רעידות אדמה ולהיות ירוקות, מה טוב. 12 מיליון שקלים לא יישנו כהוא זה בענף. זה יכול לשנות עבור מפעל ספציפי, עבור רעיון ספציפי. צריך תקציבי ענק כדי לעודד את אותן חברות גדולות שמצליחות לשרוד כי יש להן פועלים זרים, ולקרוץ להן – בואו תעבדו עם השיטות והטכנולוגיות האלה כי יהיה לכן יותר מהיר וזול. צריך לעשות סדרת חינוך לענף ומדובר בסדרת חינוך רצינית ויקרה. צריך שהחברות ירצו להתנסות בשיטות האלה".

יותם בר חמא (צילום: יח"צ)

המפעל של אייקונקס שמייצר תבניות בשיטת ICF, נמצא במשמר הנגב. "הייתי שמח להקים משהו מחוץ לדרום, למשל לוקיישן בצפון לבניית תבניות להרכבה באתר בנייה", אומר בר חמא, "וככה לתת מענה למחסור האדיר של כוח אדם בענף, קיצור משך הבנייה במחצית לקבלנים שיודעים לעבוד בשיטה, לחסוך בעלויות הבנייה, לבנות בנייה ירוקה שפוגעת הרבה פחות בסביבה מאשר השיטות המסורתיות, וגם מקדמת מאד את הניקוד הירוק, ולהעניק שיטת בנייה בטוחה ביותר. הבידוד הטרמי בשיטה שלנו למשל, יוצר חיסכון אדיר באנרגיה – ירידה של עד 70% בצריכה כי החום או הקור נאגרים בתוך המבנה".

אדריכל ד"ר נעם אוסטרליץ, שמקדם כבר 20 שנה בנייה חדשנית, ירוקה ומועילה, מסביר כי "הבעיה כאן היא לא טכנולוגיה, אלא ביקושים". לדבריו, "כדי להרים מפעל כזה, שבעה מיליון שקלים לא מספיקים. ומעבר לכך, מה יהיה הביקוש למוצר שלך?"

-אז איך כן תעודד בנייה בשיטות מתועשות ומודולריות?

"מה שעשו פעם – העניקו הנחת מיסוי לחברות שבנו מודולרי. הייתי מייעד את הבנייה הזאת להקמת דירות להשכרה לטווח ארוך ולמעוונות סטודנטים. הנחה במיסוי תעודד חברות לבנות בשיטה הזאת דירות שמראש הן לא גדולות מדי – עד 70 מ"ר שבאמצעות שתי משאיות אתה מביא את כל הדירה לאתר הבנייה. ברגע שתיצור ביקוש, תאמין לי שהשוק ילך לזה".

אדריכל ד"ר נעם אוסטרליץ

-אתה רואה חברות גדולות הולכות על מהלך כזה?

"תראה, תדהר הקימה מפעל כזה בכוחות עצמה ("תדהר מודולר", א"כ), ואני לא מאמין שהיא תיגש למכרז כזה. אבל החברה מייצרת כבר עכשיו יחידות מודולריות (עשרות חדרים רטובים למשל, א"כ). תדהר גם מספיק גדולה שהיא יכולה לבנות לעצמה ולהיות הלקוחה של עצמה. בתוכנית שלהם לשנים הראשונות, הם עושים רק עבור עצמם.

"אנחנו מעורבים כיום במעונות סטודנטים כשאתה מקבל היחידה מהמפעל. זה חוסך חודשים רבים – ומקצר פרויקט בחצי שנה עד שנה".

סרטון של חברת תדהר

למרות המקרה של תדהר וגם פרויקטים כאלה ואחרים, דוגמה לכך שהענף "חייב חינוך" אפשר לראות במקרה הבא. אוסטרליץ מספר כי בנובמבר האחרון החלה מינהלת תקומה, עוד כשהייתה בחיתוליה, לחשוב על אפשרות לבנייה מהירה בקיבוצים, בין אם מדובר בבניית קבע או מגורים זמניים. "הצענו יחד עם יותם (בר חמא מאייקונקס, א"כ) להרים בתוך חצי שנה 100 יחידות מגורים בקיבוץ חצרים. הבאתי תוכניות מוכנות, אבל אמרו שצריך מכרז דרך החטיבה להתיישבות. עד היום הם לא בנו שם יחידה אחת, כאשר כבר לפני שלושה חודשים המפונים יכלו לגור בבית משלהם". לדבריו, "'תקומה' קיימו בנובמבר ויבינר בהשתתפות כ-10 יצרנית של של יחידות קלות משקל כמו ICF וכדומה, נראה היה שהם להוטים לדבר, אבל לא קר כלום".

"צריך ליצור ביקוש לבנייה המתועשת, וזה באחריות הממשלה", אומר אוסטרליץ. "לבנות יחידות מיוחדות, אפילו בניין של שמונה קומות, מעונות סטודנטים, אפילו לא כל הדירה אלא חלקים ממנה, זה לא בשמיים. אבל צריך לעודד את השוק לזה".

> הצג תגובות

< הסתר תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות שאולי יעניינו אותך

מבזקים

פועל נפל מגובה – ונפצע קשה

פועל כבן 60 נפל מגובה של 3 מטר במהלך עבודתו באתר בנייה בצופית. צוות מד"א ביצעו פעולות החייאה באיש והוא פונה במצב קשה לביה"ח מאיר.

הצטרפו לניוזלטר של נדל"ן ניוז

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

תיאור‭ ‬התפקיד‭:‬ לחברת‭ ‬בנייה‭ ‬יזמית‭ ‬ומבצעת‭ ‬מהמובילות‭ ‬במשק‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מהנדס‭ /‬ת‭ ‬ביצוע‭ ‬בעל‭ /‬ת‭ ‬ניסיון‭ ‬בתחום‭. דרישות‭ ‬התפקיד‭: ‬ ‮- רישיון‭ ‬מהנדס‭ ‬ביצוע‭ / ‬בניין‭

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

לחברה‭ ‬יזמית‭ ‬בתחום‭ ‬הנדל‭"‬ן‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬בעל‭ ‬התפקיד‭ ‬יוביל‭ ‬את‭ ‬הפיתוח‭ ‬העסקי‭, ‬שווק‭ ‬ומכירה‭, ‬וניהול‭ ‬כלכלי‭ ‬של‭ ‬כלל‭ ‬תהליכי‭ ‬היזום‭ ‬בחברה‭…‬

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

לחברה‭ ‬יזמית‭ ‬בתחום‭ ‬הנדל‭"‬ן‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬בעל‭ ‬התפקיד‭ ‬יוביל‭ ‬את‭ ‬הפיתוח‭ ‬העסקי‭, ‬שווק‭ ‬ומכירה‭, ‬וניהול‭ ‬כלכלי‭ ‬של‭ ‬כלל‭ ‬תהליכי‭ ‬היזום‭ ‬בחברה‭…‬