158,407 יחידות דיור אושרו בשנת 2022 בוועדות התכנון השונות. נחזור שוב על המספר – מאה חמישים ושמונה אלף, ארבע מאות ושבע יחידות דיור. כן כן, מדובר על נתון פנומנלי שנראה ש-2023 תתקשה מאד לשחזר – עם הירידה החדה בהתחלות הבנייה כשהקבלנים ממתינים על הגדר לראות מה קורה בשוק, והבעיה בשיווקי הקרקעות של רמ"י. כמעט 160 אלף דירות שאושרו, הן 50 אלף יותר מאשר בשנת 2021.
זהו הנתון המרכזי בדוח הפעילות השנתי של מינהל התכנון, שהוצג היום. הדוח כולל מידע ונתונים המסכמים את פעילות מינהל התכנון (מטה ולשכות התכנון המחוזיות) ושל מוסדות התכנון ברמה הארצית והמחוזית. מהדוח עולה, מבין אותן 158,407 אלף יחידות דיור חדשות, 149,793 יחידות אושרו במוסדות התכנון המחוזיים והארציים, ואילו 8,614 אושרו במוסדות התכנון המקומיים, שאישורן התאפשר הודות לתוכניות המתאר הכוללניות, שאושרו בוועדות המחוזיות בשנים קודמות. נתון מרכזי נוסף בדוח, הוא שלא פחות מ-66 אלף יחידות דיור אושרו במסגרת התחדשות עירונית, מתוך סך יחידות הדיור שאושרו במוסדות התכנון המחוזיים והארציים.
בשנה החולפת, טופלו וקודמו 104 תוכניות כוללות ליישוב, מתוכן אושרו שמונה תוכניות, ו-60 תוכניות הגיעו לשלב של טיפול סטטוטורי בוועדות המחוזיות. מכלל התוכניות שקודמו, 21 הן תוכניות כוללניות למועצות אזוריות. בשנה החולפת דנה המועצה הארצית ב-101 תוכניות מתאר ארציות ומחוזיות. הומלצו לאישור הממשלה שמונה תוכניות מתאר ארציות ואושרו 19 תוכניות מתאר מחוזיות . נושאי התכנון העיקריים במועצה הארצית היו פיתוח אזורי, תשתיות תחבורה, חקיקה ותקנות ותשתיות אנרגיה ומים. במליאות של הוועדות שלצד המועצה הארצית – הוולקחש"פ והוולחוף – נדונו כ-80 תוכניות שהופנו לטיפולן.
בדוח מצוין כי הזמן הממוצע להכרעה בתוכנית בוועדה המחוזית עמד על 15.8 חודשים במהלך 2022. יש לציין כי תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה קבע שהכרעה בתוכנית בסמכות ועדה מחוזית תתקבל בתוך 18 חודשים ממועד הגשתה. 76% מכלל התכונית עמדו בפרק זמן זה.
הוות"ל המליצה לאישור הממשלה על 15 תוכניות, בהן ארבע בתחום דרכים ומסילות, שלוש בתחום הסעת המונים ותחבורה ציבורית, ושלוש בתחום אנרגיה מתחדשת. בנוסף, נחתמו בוות"ל חמישה היתרים, 26 הרשאות ואושרו 60 חבילות תכנון מפורט לביצוע. בסך הכל טיפלה הוותמ"ל ב-52 תוכניות (הכרזה, בהליך או שאושרו), מתוכן אושרו 17 תוכניות הכוללות 43,362 יחידות דיור.
בנוסף ליחידות הדיור, מינהל התכנון שם דגש על קידום תוכניות לתשתיות, לתחבורה ואנרגיה מתחדשת, ושמירה על מעמד השטחים הפתוחים.
בשנה החולפת גם נרשם שיא נוסף – והפעם במספר ההכרזות על גנים לאומיים ושמורות טבע חדשים – 34 במספר. שטחי שמורות הטבע והגנים הלאומיים הם חלק משמעותי מהשטחים הפתוחים בארץ ומהווים נדבך עיקרי וחשוב ממקומות הטיול, הבילוי והפנאי של תושבי ישראל בחגים, בחופשות ולאורך כל ימות השנה. בין היתר מדובר על שמורת טבע הר חירן במטרופולין באר שבע, ששטחה כ-8,500 מ"ר.
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח אמר על פרסום הדוח כי "שנת 2022 היתה שנת שיא בתחום רבים – במספר יחידות הדיור, בהתחדשות עירונית ובמספר שמורות הטבע והגנים הלאומיים. לראשונה הפך מינהל התכנון לגוף יוזם תוכניות להתחדשות עירונית, זאת כדי לחדש את הערים, להגדיל את היצע יחידות הדיור ולשמור על השטחים הפתוחים. שנת 2023 תמשיך את המגמה החיובית של השנה החולפת, כשהמטרה לאשר אף יותר יחידות דיור משהשנה החולפת, זאת לצד קידום התוכנית האסטרטגית לתשתיות. כמו כן, בשנת 2023 הוקמו שני אגפים ייעודיים במינהל התכנון לנושא ההתחדשות העירונית ואגף רישוי לייעול וקיצור בירוקרטיה בהליכי הרישוי".
> הצג תגובות