דיון נוסף שנערך בוועדה הוועדה המיוחדת לעובדים הזרים, הציף שוב את הבעיות בתחום העובדים הזרים והטענות כי חלקם אינם מקצועיים. מוטי פיירמן, מנכ"ל חברת כוח האדם הזר "ישראל הודו", סיפר כי "יש קשר ישיר בין שמועות על תשלום של עובדים, להגעת עובדים לא מקצועיים. "יש לי עשרות עובדים ששבועות ארוכים אף קבלן לא רוצה להעסיק אותם. מנהל עבודה הודי שיצא איתם לאתרי בניעה ובחן אותם, מצא שהם מעולם לא החזיקו פטיש", סיפר.
יו"ר הסתדרות עובדי הבניין בהסתדרות, יצחק מויאל אמר: "אני לא שומע את נציגי הממשלה לוקחים אחריות על הכשלים של הבאת עובדים לא מיומנים לענף הבנייה. יתרה מזאת, המדינה פרסמה קול קורא להבאת תאגידים זרים. המדינה לא מבינה את האירוע. המהלך יגרום לקריסת החברות הישראליות". מויאל אמר כי ההסתדרות תפנה לערכאות לעצור את הבאת החברות הזרות.
עוד לפני כן הציב משה נקש, מנהל מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין וההגירה את המספרים לגבי הגעת עובדים לענף הבנייה. על פי הנתונים של רשות האוכלוסין, בענף עובדים 41,708 עובדים זרים, לעומת 30,743 ערב פרוץ המלחמה, כלומר מדובר בעליה של 36% ביחס לנתונים שלפני חרבות ברזל. 1,200 עובדים שביקשו לבטל הגעתם, שויכו מחדש לתאגידים חדשים שביקשו לקלוט אותם.
יו"ר הוועדה ח"כ אליהו רביבו אמר בפתח הישיבה כי הוועדה ממשיכה לקבל עשרות פניות של קבלנים שקיבלו עובדים לא מיומנים, תלונות על תשלום של עשרות אלפי דולרים שעובדים שילמו לקבלנים כדי שאלו יגיעו לעבוד בארץ, כלומר גביית יתר של אגרות. "אני פונה לנציגי הממשלה, תתעוררו, הכלכלה קורסת, ענף הבנייה קורס בעיקר מטעויות של המדינה. זהו צו השעה תתעלו על עצמכם", אמר. רביבו בירך את משרד השיכון על הוצאת קול הקורא לחברות בנייה זרות. "יחד עם זאת", אמר רביבו, "יש צורך לתת שוויון הזדמנויות לחברות ישראליות תוך הבאת עובדים זרים ולא לקשור את ידיהם של החברות הישראליות".
בעניין דרישת הוועדה שהופיעו בסיכום הדיון שנערך בוועדה ב-25 ליוני לקבלת חוברות מיון העובדים, השיבה מיכל ארן ממשרד השיכון כי משרדה טרם קיבל את חוברות מיון העובדים שבוצעו בחו"ל. ארן ציינה כי היא ממתינה לחוות דעת של משרד המשפטים שיאשר להעביר לוועדה את חוברות המיון.
עו"ד שירה גרטנברג ממשרד המשפטים טענה כי עקב תקלה, הפניה להעברת חוברות מיון העובדים לוועדה הגיעה אליה רק ב-9 ליולי. רביבו תהה מדוע הדבר לקח 21 ימים: "אם היו משיתים עליכם חבות אישית, הייתם מתנהגים אחרת. הרשעות הזו מרסקת את המדינה". יו"ר הוועדה דרש ממשרד המשפטים להגיש לוועדה את חוות הדעת עד היום בבוקר.
רביבו תקף בחריפות את נציגי הממשלה שאחת אחר השנייה השיבו לשאלות היו"ר כי אין להם מענה לשאלות שנשאלו בדיון, ונענו בתשובה כי הנושא ייבדק. "עשרות אנשים הגיעו לדיון ואין לממשלה תשובות?", תהה רביבו.
עו"ד דוד יאיר, היועץ המשפטי של התאחדות חברות כח אדם, אמר: "החלטות הממשלה לא מיושמות. במקום להסיר חסמים, מוסיפים חסמים. אני מכיר 10 תאגידים שנמצאים על סף פשיטת רגל. חלקם שיעבדו את הבתים הפרטיים שלהם כדי לשרוד. ברור שהגיעו לעבוד בענף הבנייה דייגים וסנדלרים. בעלי התאגידים לא ישנים בלילה. לעומתם פקידי הממשלה ישנים טוב בלילה".
קבלנים ובעלי התאגידים שדיברו בדיון, התלוננו על חוסר המענה של משרדי הממשלה אליהם. איל מוסט, מנכ"ל תאגיד להבאת עובדים זרים פנה לנציגי הממשלה: "אתם קיבלתם משכורת בראשון לחודש, אני לוקח הלוואות כדי לשרוד. אתם מפריעים לנו לעבוד, תנו לנו לייבא עובדים בעצמנו, תורידו אגרות ואל תפריעו לנו".
> הצג תגובות