הוועדה המוניטארית של בנק ישראל, בראשותו של נגיד הבנק פרופ' אמיר ירון, החליטה להעלות את הריבית במשק בעוד רבע אחוז, לשיעור של 4.75%, ואילו ריבית הפריים עלתה לרמה של 6.25%. מדובר על העלאה העשירית ברציפות מאז חודש אפריל בשנה שעברה, אז הריבית עמדה על הנתון הנמוך ביותר שלה – 0.1% וריבית הפריים על 1.6% בלבד. כעת מדובר על נתון שיא של מעל 16 שנה, לאחר שבדצמבר 2006 היא עמדה על 4.5%.
על פי התאחדות יועצי המשכנתאות, כעת ההחזר הממוצע למשכנתאות עלה ב-1,150 שקלים, מאז חודש אפריל 2022. הדבר כמובן מקשה על זוגות ומשפחות רבים להחזיר משכנתאות ברמות כאלה. מן הצד השני, הזינוק בריבית גם מקשה על יזמים וקבלנים, שרובם ממונפנים עם הלוואות גדול, לעמוד בהחזרים, ומאות קבלנים נמצאים בסכנת פשיטת רגל.
אם רק לפני שנה וחודש, הריבית הנמוכה עודדה נטילת משכנתאות, ומחירי הדירות זינקו ב-20% ברמה שנתית, 13 חודשים לאחר מכן אנחנו נמצאים בסביבה שונה לחלוטין: ירידה חדה בנטילת המשכנתאות, התאזנות ואף ירידה קלה במחירי הדיור, וזינוק במחירי השכירות.
כמובן שהריבית היא נגזרת לגובה האינפלציה, שעלתה ברמה שנתית ב-5%. בבנק ישראל ניסו לאורך השנה להיאבק באינפלציה עם העלאות קבועות של הריבית, אולם עד כה ללא הצלחה גדולה במיוחד. מה שכן, הריבית כאמור הורידה ביקושים בצורה דרסטית לדירות לרכישה.
בבנק ישראל אומרים כי "הפעילות הכלכלית במשק הישראלי מצויה ברמה גבוהה, אך חלק מהאינדיקטורים הכלכליים מצביעים על התמתנות מסויימת בפעילות. התוצר צמח ברבעון הראשון של שנת 2023 ב-2.5% במונחים שנתיים, קצב גבוה יחסית לאחר שמנכים את ההשפעות הזמניות של השינויים במיסוי כלי הרכב. שוק העבודה מוסיף להיות הדוק ובסביבת תעסוקה מלאה, אך שיעור המשרות הפנויות מצוי במגמת ירידה".
עוד נמסר כי "בשוק הדיור, היקף העסקאות וביצועי המשכנתאות ממשיכים לרדת. מחירי הדירות בחודש אפריל נותרו ללא שינוי לאחר ירידה קלה במרץ. לעומתם, מחירי השכירות המשיכו במגמת העלייה וסעיף שירותי הדיור במדד עלה ועומד על 7.2% בשנה האחרונה".
מאז החלטת המדיניות הקודמת, עלו מדדי המחירים לצרכן ב-04% בחודש מרץ ו-0.8% בחודש אפריל, נתון גבוה במיוחד שהושפע במיוחד מרכיב "הארחה ונופש בארץ ובחו"ל" שהביא למחצית מהעלייה הכוללת (0.4% מתוך 0.8%).
> הצג תגובות