כ-100 מפגינים תושבי השכונות הירושלמיות טלביה, רחביה, אבו טור, ניות וגבעת אורנים, מפגינים בשעה זו בכניסה למלון ענבל, עם פתיחת ועידת "עיר הנדל"ן ירושלים" להתחדשות עירונית ונכסים מניבים. המפגינים מניפים שלטים בהם כתוב "נמכרנו לכרישי נדל"ן. הצילו", וחלקם לובשים תלבושות שבויים כתומות בסגנון דאע"ש, עליהם נכתב "שבועיים היום, גירוש מחר. די לספסר בקרקעות ביתנו!".
ההפגנה יועדה להיות מופנית נגד שר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף וראש עיריית ירושלים משה ליאון, שאמורים היו לקחת חלק במושב הפתיחה של הוועידה, אולם בשל פטירתו של מנהיג הקהילה הליטאית הרב גרשון אדלשטיין, השתתפותם של השניים בוטלה בשל השתתפותם במסע ההלוויה שיתקיים בבני ברק.
תושבי השכונות הללו הם קורבנות לעסקת נדל"ן שנעשה על גבם, לאחר ששטח של כ-520 דונם נמכר לפני כעשור על ידי הכנסייה היוונית אורתודוקסית ליזמים פרטיים שהתאגדו תחת חברה בשם "ניות קוממיות" בראשה עומד עורך הדין נועם בן דוד, תמורת כ-115 מיליון שקלים. בעקבות כך הדבר החל לסכן את האפשרות של התושבים הוותיקים להישאר בבתיהם. לפני מספר חודשים נמכרה הקרקע שוב – והפעם ליזם היהודי-אמריקאי גארי ברנט, תמורת כ-750 מיליון שקלים.
קיצור תולדות העסקה המוזרה
אי-שם בשנות ה-50 חכרה קק"ל 520 דונם בשלושה הסכמים שונים, מהכנסייה היוונית אורתודוקסית, לפרק זמן של כ-100 שנים. על השטח הזה ממוקמים כמה מהאייקונים הירושלמים המוכרים ביותר, בהם מוזיאון ישראל, חלק מבית הכנסת הגדול, ומלונות ענבל, דן פנורמה ופרימה.
ב-2016 השלימה הכנסייה בכמה פעימות את מכירת השטח לחברת "ניות קוממיות". הסיפור הגדול בכל הפרשה הזו היא 1,100 בתי אב שחוכרים זה עשרות שנים את הקרקע מקק"ל, ולפני מספר שנים אותה קרקע עברה לידיים פרטיות. חששם הוא כי הפיכת הקרקע לפרטית, עשויה להוביל לאיבוד נכסיהם עם תום תקופת החכירה.
בשנים האחרונות היזמים שרכשו את הקרקע, פנו לדיירים והציעו להם לרכוש את הבעלות על הקרקע עליה ממוקמים בתיהם, ב-38% משווי הדירה. יש לזכור כי הדיירים כבר רכשו אי-שם לפני עשרות שנים את הקרקע בכסף מלא, וכעת למעשה נדרשים לשלם כ-1-1.5 מיליון שקלים לכל בית אב. אחד הדיירים סיפר לפורטל חדשות מרכז הבנייה כי ככל שהזמן הולך ועובר, היזמים מעלים את גובה הדרישה, והדיירים – רובם אינם אנשים אמידים, אובדי עצות.
ההצעה של הרוכש החדש
לפני מספר חודשים רכש את הקרקע איש העסקים ברנט. בשיחה עם כתבים השבוע, אמר ברנט הציע לדיירים תשלום של כ-5,000 שקל למ"ר. יש לציין כי ברנט הציג כי מחיר מ"ר בשכונות אלו מגיע אף ל-45 אלף שקלים למ"ר.
התושבים מעריכים כי ברנט מעוניין בכמה דברים. הראשון, לגבות סכומי כסף גבוהים מהדיירים שכבר רכשו את דירותיהם במחיר מלא. דבר נוסף הוא לקבל את זכויות התמ"א וזכויות הבנייה הלא מנוצלות של התושבים ללא תמורה, למרות שהן שייכות לחוכרים.
ההפגנה אמורה להחזיר לכותרות את סיפורם, כשנתיים לאחר שנראה היה כי הפרשה עומדת בפני סיום. הם דורשים לאשר טיוטת חוק שהוגשה לכנסת ואשר אמורה להגן על התושבים מפני דרישות הקבלנים לפנותם, או לחלופין – לדרוש תשלום כספי גבוה מכל בית אב עבור הישארות במקום. מדובר על הצעת חוק שקידמה חברת מועצת עיריית ירושלים פלר חסן נחום מסיעת "ירושלמים", שאמורה להגביל את הסכום שהיזמים יכולים לגבות, לרמה של עד 5% משווי הדירה.
> הצג תגובות