מדינה עם הרבה שמש, התשוקה לארוחות, וכמובן – הזיכרון המר מסגרי הקורונה, הגבירו את הרצון שלנו להגדלת השימושיות של המרחבים החיצוניים בבית. אפשר להתפרע ולהשקיע במטבח חיצוני גם 700 אלף שקל, ואפשר גם בהרבה פחות. אבל מה חייבים שיהיה לנו בו?
במדינה שטופת שמש כמו ישראל, סביבת החוץ הקשורה למרחב הביתי, מהווה ציר חשוב ומרכזי בשגרת החיים, כזה שלא נופל בחשיבותו מהמרחב הפנימי. לזה יש להוסיף גם את הקורונה, שפרצה לחיינו לפני יותר משלוש שנים, והובילה לשינוי דרסטית את המרחב הביתי שלנו.
המרפסות הישראליות ששימשו בשנות ה-50 וה-60 למשחקי רמי חברתיים, בשנות ה-70 וה-80 לתוספת מטרז' סגור לפנים הבית, ובעשורים האחרונים למרחב פתוח להירגעות, הפכה לכורח של ממש בעקבות הגבלות הקורונה שחווינו במשך כשנה, מה שהוליד מגוון שימושים נוסף. אחד מהם הוא המטבח החיצוני, זה שתפס תאוצה כבר לפני כן – אבל בעיקר בבתים צמודי קרקע עם גינה.
תרמו לכך בשנים האחרונות גם חברות הבנייה, שרבות מהן נותנות כסטנדרט נקודת מים וברז גז במרפסת, מה שמקל את האפשרות לבנות מטבח חיצוני, בלי להרים את כל הריצוף בבית לטובת צנרת מים וגז.
לארגן את כל הארוחה – בלי להיכנס הביתה
גם בקיץ הזה שאנחנו כבר בפתחו, המרחב החיצוני של הבית ימשיך לשמש אותנו לבילוי משפחתי, עם חברים ואורחים. ואיזה בילוי קבוצתי כזה הוא הכי אהוב על המשפחה הישראלית? ארוחות כמובן.
"מטבחי החוץ מודל 2023 הם חווייתיים, מקצועיים ועצמאיים מאי פעם", מסבירה האדריכלית ליליאן בן שוהם. "חלקם ארגונומיים ונתפרים על ידי המותגים בהתאם לצרכיהם של בעלי הבית. לרהיט המטבח מתווספים מוצרי חשמל ובישול משובחים שהופכים את המערך המשולב ליחידה גסטרונומית שלא נופלת מהמטבח הביתי, ובמקרים מסוימים גם לא ממטבחי השף של המסעדות הגדולות. העובדה שמטבחי החוץ החדשים מאובזרים באופן מלא, מאפשרת לארגן את כל הארוחה במקום אחד מבלי להתרוצץ בין האגף החיצוני לפנימי".
לדברי יעל מוסקוביץ', סמנכ"לית השיווק של ניגא שף FOR HOME, יבואנית מותג מטבחי החוץ האיטלקיים FOGHER, "מטבחי החוץ הפכו לאלמנט פופולרי ביותר בקרב הישראלים. מרפסת קטנה, גדולה, גג או גינה רחבת ידיים, כולם רצו ורוצים לטעום כמה שיותר מהחוץ. זאת, ביחד עם חוויית הבישול, הפכו מטבחי החוץ לחשובים ודומיננטיים גם כשחלל החוץ אינו גדול ומרווח – מטבח חוץ כבר הפך להיות סוג של MUST – התכנון יהיה כזה שמטבח החוץ ימוקם שם עוד בשלב הראשוני, ולא כתוספת עתידית".
לדבריה, "אם בעבר הביקוש למטבחי חוץ עלה לקראת האביב, הרי שהקורונה לימדה אותנו שהחוץ חשוב כל ימות השנה, ובטח ובטח עם האקלים הים תיכוני הישראלי, כך שכיום אין קשר בין הביקוש למטבחי חוץ לבין עונות השנה".
ותודה להתפתחות הקולינריה הישראלית
המעצב דניאל מיכאלי אף מוסיף כי "האנשים היום מקדישים הרבה מאוד מחשבה כדי שמטבח החוץ ישרת אותם באותה יעילות ונוחות כפי שמשרת אותם מטבח הפנים – וההשקעה בהתאם. בנוסף, אם בעבר הביקוש למטבחי חוץ פרימיום היו נחלתם של פלח שוק מסוים, היום פלח השוק הזה התרחב מאוד, בעקבות רצון של קהל רחב יותר להשקיע יותר במטבח החוץ מבחינת גודל המטבח, חומר, ופונקציות כמו טאבון, מקרר יינות וכו".
מוסקוביץ' מתמקדת בנושא הקולינרי, שהלך ותפס תאוצה בישראל בשני העשורים האחרונים. "קולינריה הפכה לחלק חשוב בתרבות האירוח הישראלית לכן הדרישה למטבחי החוץ האיכותיים רק הולכת וגוברת ככל שמתקדמים בזמן", היא מסבירה, "הלקוח הישראלי לא מסתפק במוצרים שיאפשרו לו להפיק את המנות הטובות ביותר, והאסתטיקה, העיצוב העדכני וטיב החומרים נלקחים גם הם בחשבון. יש עליה ניכרת בדרישה למטבחי חוץ שמשולבים בהם מוצרים שיכולים להפיק תוצרים מקצועיים בטיבם: "ניתן לראות גידול בדרישה לגרילי גז עוצמתיים, מבערים ואביזרי עישון בשר האידיאליים לטכניקות בישול שונות החל מצריבה ו'סגירת' נתח הבשר ועד לצלייה היקפית של עופות, דגים וירקות בתנועה סיבובית על ידי שימוש במתקן rotisserie ומבערי truesear ייחודיים לצלייה איטית של בשר ודגים. כמו כן יש גם ביקוש הולך וגובר לפתרונות קירור והקפאה, מגירות קירור ומכונות אינטגרליות מתחת למשטחי העבודה".
סמנכ"לית השיווק של "למינם ישראל", גל נרדי גם מצביעה על איכות המשטחים החיצונית, שמזמן נטשה את מחוזות הפורמייקה. "בשל עמידות החומר, הגרניט פורצלן עושה חיל במטבחי החוץ. מצד אחד חומר עמיד ומצד שני כזה שיכול להשתלב בכל סגנון – משטחים דמוי עץ, דמוי בטון ועוד. הפופולריות של החיפויים באה לידי ביטוי בשל הרצון של הקהל ליצור מטבחי חוץ שיתכתבו עם הסגנון של הפנים, כאשר המגמה היא ליצור חלל חוץ שהוא בעצם ההמשכיות של הפנים".
הכי חשוב: גריל, כיור ומקרר
אז יש לנו מרפסת רגילה, או גינה קטנה. איך בכלל מתאימים מטבח חוץ? מעצבת הפנים צביה קזיוף מסבירה: "מעבר לפן האסתטי, מטבח-חוץ חייב להיות עמיד לתנאי חוץ, לגשם, חום, קור ורוחות. המשמעות – מטבח עמיד ומחומר חזק וכזה שאינו דוהה, מחליד ועמיד בפני פגעי מזג האוויר למיניהם". אבל מעבר לכך, "הבחירה במטבח חוץ רלוונטית לעיצוב של החוץ. אם אנחנו עושים דק, אבן צפה או ריצוף בחוץ, בהתאם לכך נבחר את התשתית עליה נמקם את המטבח. הבחירה בחומר המוביל של המטבח, תהיה חומר משלים וכזה שאינו זהה לריצוף. אם הריצוף הוא דק, מטבח בטון תהיה בחירה טובה. אם מדובר בריצוף אבן, בחירה נכונה תהיה למטבח חוץ מגרניט פורצלן, משחק שייצור עניין".
והנה משהו שלא בטוח שרובנו חשבנו עליו. חשוב שמטבחי החוץ יונחו כך שהשף יהיה עם הפנים לאורחים ולא עם הגב אליהם, כדי שהוא יהיה חלק מהאירוע ובכך גם תיווצר תנועה נעימה בחוץ. עם תכנון נכון, זה מתאפשר. ומה אם זה לא מתאפשר בגלל מבנה המרפסת למשל? אפשר להצמיד את המטבח לאחד מקירות החוץ.
ובסופו של דבר, מדובר "צעצוע" שאמור לספק לנו ארוחה. הוא יכול להתחיל ב-10,000 שקלים במחיר מינימום, ולהגיע אפילו ל-700 אלף שקלים ואף יותר – עבור מטבח מפואר וחלומי. אבל מה אסור לנו שלא יהיה בו? "גריל, כיור ומקרר", אומרת קזיוף. "אלו שלוש פונקציות חשובות כדי שהאירוח בחוץ יהיה נעים וקל למארחים. כמובן שאם השטח מאפשר וכך גם התקציב, ניתן ורצוי להוסיף פינוקים נוספים כמו מקרר יינות, צ'יפסר, מכונת קרח ועוד שלל פינוקים".
> הצג תגובות