אם מישהו שאל את עצמו מדוע מחירי הנדל"ן לא יורדים, או מדוע הממשלה לא עושה מאמץ להוריד את מחירי הדירות – התשובה נמצאת בדוח שמפרסם היום החשב הכללי במשרד האוצר. הדוח מתאר עלייה בגירעון של ישראל בחודש יוני ל-0.9%, שהם גירעון שנתי מצטבר של כ-15.4 מיליארד שקלים. מדובר בעלייה משמעותית לעומת גירעון בשיעור של 0.6% לפני חודש ו-0.3% לפני חודשיים.
הדוח מלמד כי שיעור הכנסות המדינה ממשיך לרדת. ביוני הסתכמו הכנסות המדינה ממסים ב-31.8 מיליארד שקל, ירידה של 7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. גם הגביה ממסים ישירים ירדה בחודש זה בשיעור של 8% לעומת אשתקד, וכן נרשמה גם ירידה ממסים עקיפים בשיעור של 7%.
בדוח מציינים כי הירידה ממסים ישירים נבעה בעיקר מירידה חדה בהכנסות המדינה ממיסי מקרקעין. הירידה בהכנסות ממיסים עקיפים מוסברת בחלקה הגדול בשל ירידה ביבוא, אך גם בשל צמצום בפעילות בשוק הנדל"ן. "הירידה נובעת בחלקה מצמצום הפעילות בנדל"ן (מכירת קרקעות ודירות חדשות) ומתשלום מע"מ יבוא חריג בהיקף של כ-0.5 מיליארד שקלים במאי 2022", נכתב בדוח.
מסתבר שלשוק הנדל"ן, המכונה "קטר המשק", יש השפעה משמעותית על הכנסות המדינה ממסים, ומכאן בצמצום או היקף הגירעון השנתי. בחינת נתוני הדוח מלמדת על ירידה משמעותית בהכנסות המדינה ממסי נדל"ן. בעוד שביוני 2022 הכנסות מדינה ממסי נדל"ן עמדו על 2.465 מיליארד שקל, ביוני השנה הם הצטמצמו ל-1.124 מיליארד בלבד. בסך הכל הכנסות המדינה ממסי נדל"ן הסתכמו מינואר 2022 עד יוני אותה שנה בכ-14 מיליארד שקל, לעומת 8.59 מיליארד בלבד באותה תקופה השנה.
עליית הריבית במשק היא הגורם המשמעותית שהשפיע על ענף הנדל"ן, מה שגרם להאטה משמעותית בענף ולירידה בהיקף העסקאות במכרזי רמ"י מצד יזמים ובדירות חדשות ויד שנייה בכל רחבי הארץ. עיקר הירידה בהכנסות המדינה נובעות בין היתר בשל הדרת המשקיעים מהשוק וירידה משמעותית במסי רכישה שצנחו בעשרות אחוזים לעומת שנים קודמות.
> הצג תגובות