עשרות אלפי יחידות דיור ייבנו בכ-110 מתחמים בערי פריפריה, שאותרו על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. המטרה העיקרית היא בניית בנייני מגורים באזורים שעשויים לספוג רעידות אדמה קשות, אולם המהלך יוצא על רקע מלחמת "חרבות ברזל", שממשיכה להוכיח את הנחיצות בהקדמת דירות חדשות עם מרחבים מוגנים.
לפני כשנה הגישה הוועדה הממשלתית לקידום התחדשות עירונית בפריפריה, המלצות לממשלה להוביל מהלך לסבסוד משמעותי של בנייה חדשה במתחמי פינוי-בינוי בערים לאורך השבר הסורי אפריקאי, בהן למשל קריית שמונה, צפת, בית שאן ואילת. ההמלצות אמנן אומצו על ידי קבינט הדיור, אולם ממשלת בנט-לפיד התפרקה, ונקבעו בחירות – דבר שעיכב את מימוש ההמלצות.
כעת הוחלט להוציא לדרך את המהלך הממשלתי רחב ההיקף שמטרתו לאפשר התחדשות עירונית בערי הפריפריה, במסגרתו יחודשו כ-1,000 מבנים ישנים בערים אלה, ויוחלפו בבנייה חדשה לפי תקן רעידות אדמה ומיגון דירתי.
עם השלמת עבודה מקיפה שביצעה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לאיתור כלל המתחמים המתאימים לפינוי-בינוי בערים אלה, היא החלה השבוע בתכנון מפורט של עשרות מתחמים מתוכם, בהליך מואץ. בהתאם לניתוח הכלכלי שביצעה הרשות ביחס למתחמים שנבחרו, סבסוד כלל המתחמים שאותרו יהיה כרוך בתקציב של כ-10 מיליארד שקלים בתוכנית רב שנתית, שתובא לדיון בממשלה.
הליך האיתור בוצע בכל הערים המוגדרות כבעלות סיכון סייסמי גבוה, בשל מיקומן לאורך קו השבר הסורי אפריקני. מדובר למעשה בשמונה ערים – קריית שמונה, חצור הגלילית, צפת, טבריה, בית שאן, עפולה, מגדל העמק ואילת. הבדיקה איתרה כאמור כ-110 מתחמים המתאימים לביצוע מיזמי פינוי-בינוי, הכוללים כ-1,000 מבנים עם כ-14.3 אלף יחידות דיור, שיוחלפו בפרויקטים שיכללו כ-37 אלף יחידות דיור בסיום התהליך.
במסגרת הליך האיתור, שנערך על ידי צוותי תכנון של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף עם מפ"י ופיקוד העורף, ובתיאום עם מחוז צפון במינהל התכנון ועם מהנדסי הרשויות המקומיות, אותרו תחילה כל המבנים שנבנו שלא לפי תקן רעידות אדמה. לאחר ניתוח המאפיינים של כל מתחם, סומנו מתוכם המתחמים המתאימים לפינוי-בינוי, במטרה להביא לחידוש מתחמים רחבים ככל הניתן בערים אלה.
התכנון והביצוע של המתחמים המתאימים לפינוי-בינוי יחל באופן מידי, ויתבצע באופן מדורג, שיאפשר לרשויות המקומיות להתמודד עם ההשפעות של מיזמים בהיקף זה. תעדוף העבודה על המתחמים נקבע על פי מספר שיקולים ובהם חשיבות המתחם בעיר, עצימות הסיכון הסייסמי, קיומם של מבנים מסוכנים במתחם, מספר יחידות הדיור המתווספות והמחודשות, המימון הממשלתי הנדרש לצורך מימוש המתחם ועוד.
החלו תכנונם של 25 מתחמים
בהתאם לדירוג זה, החלה השבוע הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בתכנונם של 25 מתחמים מתוך 110 המתחמים שהוגדרו, הכוללים 4,241 יחידות דיור, שיוחלפו בכמעט 15 אלף יחידות דיור. בתחילת 2024 תחל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בתכנונם של 30 מתחמים נוספים, וכל זאת לצד 12 מהמתחמים שתכנונם מקודם כבר היום, באמצעות יזמים פרטיים.
בנוסף, בהתאם לסיכום בין הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ולמינהל תכנון, לאור החשיבות האסטרטגית של המהלך, יקים מינהל התכנון צוות ייחודי לקידומם של מתחמים אלה במחוז צפון, ויקדם את אישור התכניות בהליך תכנון מקוצר.
על פי התוכנית, בקריית שמונה אותרו 27 מתחמים כאלה עם 258 מבנים, שכוללים כעת כ-3,600 יחידות דיור, ובמידה וייהרסו – ניתן יהיה לבנות שם כ-8,700 יחידות דיור. בטבריה אותרו 13 מתחמים עם 145 בניינים, שיכולים בסוף התהליך לכלול 9,381 יחידות דיור. בצפת אותרו 19 מתחמים עם 228 בניינים ישנים – שאחרי שיהרסו 2,125 הדירות בהן – ניתן יהיה לבנות שם מעל 5,100 דירות חדשות.
שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף מסר כי"התחדשות עירונית כפי שאנו נוכחים שוב ושוב, היא הרבה מעבר להגדלה של כמות יחידות הדיור לאוכלוסייה הצומחת. היא מחדשת תשתיות עירוניות, מחזקת וממגנת, וקידומה הוא משימה לאומית ראשונה במעלה, בפרט בפריפריה ובעיירות הפיתוח. להתחדשות עירונית יש תפקיד חיוני בשיפור איכות החיים של התושבים, קידום צמיחה כלכלית ובהחייאת האזורים הוותיקים. כשר הבינוי והשיכון, אני רואה מחויבות גדולה להניע יוזמות להתחדשות עירונית שיעצבו את עתיד הערים בישראל וערי הפריפריה בפרט. זו רק הסנונית הראשונה, בתקווה שבשיתוף פעולה יחד עם הרשויות המקומיות, נוכל להביא בשורות נוספות בקרוב".
מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר, אמר כי "התחדשות עירונית לא תוגבל עוד למרכז הארץ בלבד. אנו עושים היום צעד ענק קדימה במשימה הלאומית של הוצאת ההתחדשות העירונית אל מחוץ לאזורי הביקוש, וכניסתה לערי הפריפריה, שאין זקוקות מהן לחידוש, חיזוק בפני רעידות אדמה ותוספת ממ"דים".
לדבריו, "בניגוד אולי למקובל לחשוב, אני מאמין כי חידוש ערי הפריפריה הינו תהליך בר ביצוע, בהיקפי זמן ותקציב סבירים. נפעל לקידום כלל מתחמי הפינוי בינוי שאותרו כמתאימים לכך, עד לחידושם. אני מודה לשותפינו ברשויות המקומיות, אשר נותנים את מלוא התמיכה למיזמים אלה, ולצד זאת מזמין את תושבי השכונות המתחדשות לפנות אל המינהלות שהקמנו למטרה זו ולהסתייע בהן במסגרת ההליך".
> הצג תגובות