התאחדות הקבלנים בוני הארץ טענה היום בדיון בוועדת הכספים, כי ישנן חברות בנייה ותשתיות הנמצאות על סף קריסה, בין היתר בשל חובות של רשויות מקומיות אל אותן חברות. מנתונים שהציגה התאחדות בוני הארץ, עולה כי לרשויות המקומיות חובות של מעל 100 מיליון שקלים לאותן חברות, שעוסקות בתיקון תשתיות עבור אותן עיריות ורשויות.
חברי הכנסת ינון אזולאי (ש"ס) וולדימיר בליאק (יש עתיד) יזמו ישיבה מיוחדת של ועדת הכספים בנושא. ח"כ אזולאי אמר בדיון: "הדבר הזה צריך להפסק, ולא משנה אם מדובר ברשות מקומית חלשה או איתנה, הכסף שקיבלה רשות מקומית מהמדינה לבנייה, לא יכול לשמש לדברים אחרים". אזולאי רמז כי אם לא יוסדרו חובות בתחום הבנייה של העיריות, הוא יפעל לחקיקה שתחייב אותן לשלם ריביות על החוב.
בישיבה הציגו אנשי התאחדות בוני הארץ את החובות של כ-25 רשויות המקומיות שלא שלמו את חובן לקבלנים, ובהן צפת, טירת הכרמל, טייבה, חריש, אום אל פחם, גן יבנה, מועצה אזורית גלבוע, קריית ארבע, עומר, גדרה, קצרין, החברה לפיתוח בית שמש, החברה הכלכלית קריית גת, יפתח, נתיבות והחברה הכלכלית לפיתוח שדרות. כמו כן הוצגו נתונים על גובה החובות לחברות ספציפיות.
סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ניר ינושבסקי, אמר בדיון: "ענף הבנייה הוחרג כבר מחוק מוסר התשלומים, ועיריות יכולות לשלם באיחור של 150 ימים לקבלנים. החוק גם כך לא נאכף ועיריות לא עומדות בתנאי תשלום שהן עצמן קבעו. צריך להבין שרוב ענף התשתיות, מבוסס על קבלנים קטנים, עסקים שתלויים לגמרי בתשלום הזה. אין להם בנק".
ינושבסקי הטיח בשלטון המקומי: אתם משתמש בקבלנים למימון פרויקטים, והתוצאה היא שקבלנים לא מצליחים לקבל הלוואות מהבנקים שנכוו איתם יחד. מי שמקבל הלוואות בתחום הזה, משלם היום ריבית של 20%. תוסיפו לזה ערבות, כלומר כסף שקיבלה מהקבלן של יותר כ-10% מהפרויקט שהעירייה מחזיקה עד לתשלום הסופי שהיא עצמה מאחרת לשלם. תבינו, ככה תגיע קריסתו של הענף הזה".
> הצג תגובות