בתוך שנה זינקו מחירי השכירות בערים שקלטו מפונים מאזור העוטף ובגבול הצפון, בניגוד למגמת הירידה הקלה במחירי השכירות בכלל. על פי נתוני חברת WeCheck, מחיר השכירות לדירה קטנה של עד שני חדרים בטבריה זינק ב-19% בין יוני 2023, לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל, ליוני השנה. באילת המחירים זינקו באותו פרק זמן בכמעט 9%.
אבל לא מדובר רק בדירות קטנות. גם בקרב הדירות הגדולות – שלושה עד חמישה חדרים – זינקו המחירים בשתי הערים הללו: בטבריה ב-14.4%, ובאילת – ב-8.3%. באילת נקלטו עם פרוץ המלחמה כ-50 אלף מפונים מישובי העוטף, רובם בבתי מלון. בטבריה נקלטו רבים מישובי גבול הצפון.
באופן טבעי, לאחר פרק זמן קצר, כאשר המגורים למשפחה בחדר מלון קטן הפכו לקשים, חלקם מצאו חלופות לאחר ששכרו דירות באמצעות מימון ממשלתי שמחושב על פי מספר הנפשות בבית האב. באופן לא מפתיע, התגלו גם לא מעט מקרים בהם בעלי דירות דרשו את כלל התקציב שהמדינה העניקה למפונים – וכך פורסמו מקרים על דמי שכירות חודשיים של 18 אלף שקלים עבור דירות רגילות בפריפריה, מלוא התקציב שהועבר למשפחות המפונים.
WeCheck משקללת בכל חודש את מחירי השכירות בעשרות אלפי דירות שיוצאות לשוק. כמו כן, מתבצע אימות נוסף כאשר עסקת השכירות נסגרת – כלומר יש התחשבות במחיר הסגירה לעומת המחיר המבוקש. כך ניתן לקבוע באמצעות כלי BIG DATA את המחיר המדויק והאמין ביותר, כך אומרים בחברה.
מאידך, הערים שנמצאות בסמוך לגבולות – זה עם עזה וזה עם לבנון, סבלו בשנה האחרונה מירידות מחירים. כך למשל בקריית שמונה נרשמה ירידה של 4.1% בדמי השכירות עבור דירות גדולות מאז יוני 2023, ואילו בחודש האחרון הירידה עמדה על 1%. בשדרות נרשמה ירידה קלה בלבד של 0.2% בשנה, אולם בין מאי ליוני השנה נרשמה ירידה של 0.4%. בנוגע לדירות קטנות, גם שם נרשמו ירידות בקריית שמונה של 5.4% בשנה ו-0.3% בין מאי ליוני.
ואולם בשדרות המחירים דווקא עלו – ב-3.7% בשנה האחרונה, וב-1.5% בין מאי ליוני השנה. בנתיבות הסמוכה, עלו המחירים ב-2.1% בשנה, וב-2.3% בחודש שבין מאי ליוני, ובדירות גדולות – נרשם גידול משמעותי יותר של 6.6% בשנה.
הבדיקה גם ראתה עליות מחירים קלות יחסי באופקים, נהריה וצפת בכל הנוגע לדירות קטנות, ועליות גם בדירות גדולות בצפת, מול ירידות בנהריה, אשקלון ואופקים.
בשנה האחרונה, כך על פי נתוני WeCheck, חלה ירידה של 0.4% במחירי השכירות בדירות קטנות, ו-1% בדירות הגדולות. ואולם בחודשים האחרונים חלה מגמה של עלייה, שמצמצמת את הירידות שחלו לאורך השנה, עם עליות של 0.6%-1.4% במחירים בין מאי ליוני.
לדברי רמי רונן, מנכ"ל וויצ'ק, "מחירי השכירות בערים שקרובות לאזורי הלחימה, לא הושפעו אך ורק בגלל המלחמה באופן ישיר. גורמים נוספים כמו אוכלוסיית השוכרים, המרקם החברתי בעיר, עליות הריבית והמעמד החברתי הכלכלי של התושבים בכל עיר, משפיעים גם הם על מחירי השכירות, מאחר והם כולם נוגעים למערכת היחסים בין בעלי הדירות לשוכרים. ברמה החודשית, המגמה הכללית ברחבי הארץ היא של עליות מחירים מחודש לחודש, כאשר השוק עודנו מתאושש מהשנה הכלכלית הקשה וטרם הגיע למחירים של התקופה המקבילה אשתקד. המגמה הזו כבר ניכרת בערי הדרום, במיוחד בערים בהן יש שוק קטן יותר, שרושמות עליות מחירים מחודש לחודש, וחלקן עקפו את המחירים של לפני שנה, כאשר המלחמה בעזה משפיעה פחות ופחות על שגרת החיים".
לדבריו, "בין הערים המתייקרות ניתן למצוא את אופקים, נתיבות ושדרות. ערים גדולות יותר כמו אשקלון, טרם התאוששו לחלוטין מאירועי השנה האחרונה, עם ירידות מחירים בהשוואה לשנה שעברה. בצפון שחווה יותר את המלחמה בחודשים האחרונים התמונה שונה, כאשר ערים המצויות קרוב לגבול כמו ק"ש או נהריה רושמות ירידות מחירים, בניגוד למגמה הארצית. למרות זאת, ערים מרוחקות יותר מהגבול כמו צפת מראות מגמה של עלית מחירים. המקרים המעניינים ביותר נרשמים בערים בהן יש אחוז גבוה של מפונים, טבריה בצפון ואילת בדרום. שתי הערים הללו רושמות את עליות המחירים המהירות ביותר מחודש לחודש, וחוו את קפיצת המחירים הגדולה ביותר בשנה האחרונה.
> הצג תגובות