שר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף יביא היום להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, תיקונים לחוק רישום קבלנים שמטרתם הגברת המאבק בפשיעה בענף הבניין. מדובר על מהלך המשך לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה מלפני שבועיים לתיקון חוק רישום הקבלנים, שיקשיח את ההתייחסות כלפי קבלנים המרוויחים מעבירות פרוטקשן ופשיעה מאורגנת בענף.
בחקיקה המוצעת יאושר שימוש במודיעין ממשטרת ישראל לצורך מניעת רישיונות מקבלנים המעורבים בפשיעה חמורה בענף הבניין, ויוסמכו פקחים לאכיפת עבירות של בנייה ללא רישיון.
כך תורחב סמכויות רשם הקבלנים למנוע רישום בפנקס הקבלנים או לבטלו, לפי מידע מודיעיני שיתקבל ממשטרת ישראל הקושר את הקבלן לפשיעה חמורה ומאורגנת, זאת נוכח תופעות חמורות בענף כגון גביית דמי חסות, סחיטה באיומים, איום על קבלנים ודחיקתם החוצה מפרויקטים ועד כדי דחיקתם מעיסוק בענף בכללותו. לתופעות מסוג זה השפעות כלכליות משקיות רחבות, בין השאר, בשל פגיעה בתחרות בין הקבלנים בשוק והעלאת מחירי העבודות, הגוררות בהמשך עלייה במחירי הדיור וההוצאה הציבורית וירידה ברמה המקצועית של הקבלנים.
בנוסף, יוסמכו מפקחים מבין עובדי משרד הבינוי והשיכון, לאכיפת הוראות חוק הרישום לקבלנים. ההסמכה לכך תוטל על שר הבינוי והשיכון, והמפקחים יוסמכו להגיע לאתר בו מבוצעות עבודות הנדסה בנאיות, לדרוש ולקבל מידע ומסמכים הנוגעים לאכיפת החוק, כולל מסמכים המעידים על הקבלנים הפועלים באתר, ממי הם קיבלו את העבודה באתר ולמי הן הסבו אותן. יש לציין כי בשנה האחרונה הוקמה מחלקה ייעודית באגף רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון.
מאידך, עולה השאלה האם מפקחים אלו יגיעו לאותם אתרי בנייה מלווים במשטרה, וזאת מהחשש כי עשויה להיות מופעלת כלפיהם אלימות מילולית או פיזית, בעיקר בהתחשב במידע המודיעיני שעלה בנוגע לפעילותם העבריינית לכאורה של קבלנים כאלה ואחרים.
השר גולדקנופף אומר כי "תיקוני החקיקה שמביאה היום הממשלה לפני מליאת הכנסת, בהובלתי, הם חלק מתהליך שנועד להביא לקידומו של ענף הבנייה בישראל ולשיפור ברמת הבנייה, למען הציבור. תופעות של פשיעה מייצרים אפקט מתרחב של פגיעה והורדת היעילות בשוק. אני סמוך ובטוח כי תיקונים אלו לצד שאר הפעילויות שאני מוביל במשרד יובילו לבנייה איכותית ובמחירים טובים יותר".
ענף הבנייה "שופע" בפעילות עבריינית. כזכור, מסקר שביצעה התאחדות הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז לפני כשנה וחצי, הודו כמעט 90% מהקבלנים כי הם נדרשים לשלם דמי חסות לארגוני פשיעה, כדי שאלה לא יתנכלו לאתרים, ישרפו או יגנבו ציוד, ויפגעו בעובדים. רוב רובם לא מתלוננים כלל במשטרה מחשש לנקמה את משפחות הפשע, וחלק מאותם אלה שכן מתלוננים – מספרים שהתלונות נסגרות בלא כלום.
לפני כשנה חוקק חוק הפרוטקשן שנועד להתמודד עם תופעת גביית דמי חסות מבעלי עסקים או מכל אדם, על ידי גורמים עבריינים. בדברי ההסבר של הצעת החוק, שנידונה ארוכות בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן, ואושרה בכנסת כהוראת שעה לחמש שנים, נכתב כי "המציאות בשטח מוכיחה כי איום לשם סחיטת אדם או בעל עסק לא תמיד נעשה בצורה מפורשת וגלויה אלא באופן מרומז, בהסתמך על זהות המאיים, על זהות שולחו או על 'השם' שיצא לו באזור. בנוסף, המשטרה נתקלת במצבים בהם ארגוני פשע המתחזים לחברות שמירה גובות מבעלי עסקים כסף עבור "שירותי שמירה" לכאורה, כאשר בפועל לא מסופק שירות כלשהו".
> הצג תגובות