הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב אישרה להפקדה סדרה של תוכניות להתחדשות עירונית בהיקף של כ-4,000 יחידות דיור ברמת גן ובבת ים. מדובר על ארבע תוכניות ברמת גן, ותוכנית בבת ים.
ברמת גן אישרה הוועדה תוכניות להתחדשות עירונית הכוללות 1,865 יחידות דיור, שלוש מהן לאורך דרך אבא הלל. שלוש התוכניות קודמו בהתאם לעקרונות תוכנית המתאר הכוללנית שהגדירו את הפיכת דרך אבא הלל מדרך עורקית המעבירה תנועה מוטורית, לרחוב עירוני שוקק שישמש כציר ירוק המעודד הליכה ברגל ורכיבה על אופניים. החזיתות המסחריות שיוקמו לאורך הרחוב, יעודדו פעילות עירונית לאורכו. תוכנית נוספת להתחדשות עירונית אושרה להפקדה בשכונת ראשונים. מדובר בתוכנית להתחדשות עירונית הגדולה ביותר שקודמה בעיר עד כה.
תוכנית מתחם המתמיד-ארלוזורוב היא הגדולה ביותר שקודמה עד כה ברמת גן. התוכנית ביוזמת אקרו התחדשות והוועדה המקומית רמת גן, ממוקמת במתחם הרחובות ארלוזורוב, שפירא והמתמיד, וגובלת מדרום בגבול המוניציפאלי בין רמת גן לגבעתיים, על שטח כולל של כ-18.8 דונם. התוכנית שנערכה על ידי משה צור אדריכלים, פלג אדריכלים ופנינה רוזנברג אדריכלות ובינוי ערים, מציעה הקמת מתחם בעירוב שימושים הכולל מגורים, שטחים ציבוריים נרחבים, תעסוקה ומסחר, ושני מבנים לשימור. התוכנית ממוקמת בסמוך למגדל התעסוקה בעלית ובקרבה לתחנת הקו האדום של הרכבת הקלה ולאזור הבורסה.
במתחם קיימים כיום 16 מבנים בני שלוש וארבע קומות עם 345 יחידות דיור. אלה יהרסו ובמקומם ייבנו שלושה מגדלים עם כ-1,050 יחידות דיור. שני מגדלים בני 60 קומות (ברחוב שפירא עם 362 יחידות דיור, ובפינת ארלוזורוב, המתמיד וכולל עם 350 יחידות) ומגדל בן 56 קומות ברחוב המתמיד בסמוך לבית הספר המוצע ובו 338 יחידות דיור. כ-420 מכלל יחידות הדיור יוקצו לטובת דירות קטנות ו-105 יחידות דיור מתוך דירות אלו מוצעות כדירות בבעלות אחודה להשכרה לצמיתות המרוכזות באחד המגדלים. בנוסף ליחידות הדיור, חצי משטח התוכנית מיועד עבור שטחים ציבוריים לרווחת התושבים, כיכר עירונית לאורך רחוב ארלוזורוב, בית הספר ואשכול גנים. בנוסף, התוכנית כוללת את שימור שני המבנים בארלוזורוב 79 וארלוזורוב 81, עבור שימושי מסחר ותעסוקה.
תוכנית אבא הלל-רוקח-חירות אותה יזמה צליח-רוטשילד מימון והשקעות בע"מ ושנערכה על ידי משרד רן בלנדר אדריכלים, נמצאת במתחם הרחובות אבא הלל מצפון רוקח ממערב וחירות מדרום, על שטח כולל של 3.1 דונם. במתחם 30 דירות בארבעה מבנים שיהרסו וייבנו 145 יחידות במגדל מגורים בן 35 קומות וחזית מסחרית הפונה לאבא הלל. כ-30 מכלל היחידות יוקצו לטובת דירות קטנות. התוכנית כוללת הקמת מבנה ציבור בן שלוש קומות.
את תוכנית אבא הלל-רש"י יזמה אפריקה ישראל, וערך משרד זית לב אדריכלים. התוכנית ממוקמת בשכונת הגפן במפגש הרחובות אבא הלל, רש"י, וארניה, על שטח כולל של כ-9.6 דונם. במתחם קיימות כיום 161 דירות ב-14 מבנים בני שלוש וארבע קומות, שייהרסו ויוחלפו ב-467 יחידות דיור בשני מגדלי מגורים בני 45 קומות הכוללים חזית מסחרית לאורך אבא הלל ורש"י. מתוך כלל יחידות הדיור, 117 מיועדות לדירות קטנות ו-47 כדיוריות. מעל קומת הקרקע מוצע שטח ירוק ופעיל. בצידה הדרומי של התוכנית, לאורך רחוב ארניה, מוצעים שטחי ציבור הכוללים מבנה ציבור בשטח של 847 מ"ר בפינת הרחובות ארניה ורש"י ושטח ציבורי פתוח. כמו כן, התוכנית משפרת את המרחב הציבורי באמצעות הגדלת היקף השטחים הפתוחים בשכונת הגפן, יצירת חזית מסחרית פעילה לאורך אבא הלל ושיפור החיבור להולכי הרגל בין הרחובות הגובלים.
ואילו את תוכנית אבא הלל-התקווה-חירות יזמה חברת רוטשטיין והיא נערכה על ידי טיטו אומן אדריכלים. התוכנית ממוקמת אף היא בשכונת הגפן במתחם הרחובות אבא הלל, התקווה וחרות, על שטח כולל של כ-3.7 דונם. התוכנית כוללת הקמת 202 יחידות דיור במגדל בן 32 קומות שישלב שטחי ציבור וחזית מסחרית ובמבנה מגורים בן 10 קומות. מתוך כלל יחידות הדיור, כ-60 יוקצו לטובת דירות קטנות. בנוסף ליחידות הדיור, התוכנית מציעה הקמת כיכר עירונית במפגש הרחובות אבא הלל והתקוה, הגדלת היקף השטחים הציבוריים באזור, חזית מסחרית פעילה לאורך אבא הלל. בגג השטחים הציבוריים, התוכנית מאפשרת הקמת גג פעיל. במתחם קיימות 72 דירות בשישה מבנים בני שניים ושלוש קומות.
יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, ערן ניצן אומר כי "הוועדה המחוזית אישרה שורה של תוכניות ההתחדשות ברמת גן בהיקף כולל של 2,000 יחידות דיור. הפקדת התוכניות היא פרי של שיתוף פעולה מקצועי בין הוועדה המחוזית ובין העיר רמת גן. תוכניות ההתחדשות הללו כוללות בינוי אינטנסיבי עם חזיתות מסחריות והקצאה נרחבת של שטחי ציבור. כל זאת כחלק מהמהפכה התכנונית שעוברת על מרחב הבורסה ורחוב אבא הלל כתוצאה מפיתוח קווי הרכבת הקלה, המטרו והרכבת הכבדה".
ואילו מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדריכל ארז בן אליעזר, הוסיף כי "התוכניות שאושרו ברמת גן הן בעלות השפעה אדירה על עתיד רחוב אבא הלל אשר יהפוך מדרך מוטורית לרחוב עירוני מוטה הולכי רגל ותחבורה ציבורית עם מסחר לאורכו ויהווה את אחד ממוקדי המשיכה העיר. מדובר ברחוב מרכזי ברמת גן המחבר בין שני מוקדים – ממערב אזור התעסוקה של הבורסה וממזרח רחוב בן גוריון שבו עתידה לעבור מערכת הסעת המונים, קניון רמת גן ואזור התעסוקה בבני ברק ומכאן החשיבות בהתחדשות המבנים לאורכו ובפיתוחו כציר ירוק עם מרחב ציבורי איכותי".
בבת ים החליטה הוועדה המחוזית להפקיד תוכנית ענק להתחדשות עירונית – תוכנית מטרו-קוממיות בת ים, ביוזמת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והעירייה, שנמצאת בדרום-מערב העיר במתחם הרחובות הקוממיות בדרום, הנביאים במערב ואזור התעסוקה המתחדש בצפון ומזרח התוכנית. במתחם התוכנית מתוכנן לעבור קו מטרו M3 וממוקמת בו תחנה תת קרקעית הכוללת חמש כניסות. התכנית מציעה התחדשות של שכונת המגורים ואזור התעשיה והפיכתם לרובע עירוני מעורב שימושים של מגורים, תעסוקה ומסחר, ומבני ציבור.
התוכנית שנערכה על ידי משרד האדריכלים HQ, כוללת 1,711 יחידות דיור שיוקמו במבני מגורים בני שש עד 45 קומות, במקום כ-340 דירות הקיימות באזור כיום. התוכנית מחולקת לשמונה מתחמים, כאשר כל מתחם יתחדש בזמנו ללא תלות ביניהם. מתוך כלל יחידות הדיור, כ-600 יוקצו לטובת דירות קטנות.
בנוסף, התוכנית כוללת 250 אלף מ"ר עבור שטחי תעסוקה ומסחר ו-4,900 מ"ר עבור שטחי ציבור. כמו כן יוקצה מבנה בן 10 קומות לטובת דיור בהישג יד ושטחים פתוחים, כאשר המשמעותי ביניהם היא השדרה המלווה את רחוב האורגים, בסמוך ליציאות וכניסות לתחנת המטרו, כל זאת, תוך שיפור מערך התנועה והקישוריות באמצעות פתיחת צירים חדשים המשלבים בין תנועת כלי רכב והולכי רגל בדגש על פיתוח סביבת המטרו. תוכנית זו משלימה את רצף התוכניות של התחדשות עירונית משני צדיו של רחוב הקוממיות, המהווה ציר משמעותי לכניסה ויציאה בדרום העיר ולאורכו ממוקמות תחנות של רכבת ישראל, הקו האדום והמטרו.
על תוכנית זו ציין ניצן כי "מדובר בתוכנית חלוצית במסגרת מתחמי המטרו שמקודמים במרחב כולו. בזכות החיבורים בין המטרו והרכבת הקלה מתאפשר לעיר ולרשות להתחדשות להציע תכנית מורכבת וחשובה זו". גם אדריכל בן אליעזר התייחס לתוכנית ואמר כי היא "מהווה חזון אמיתי לפיתוח דרום בת ים כל זאת בראיית פני העתיד לצורך חיבור המרחב לרשת המטרו והקו האדום של הרכבת הקלה. ייעודים מעורבים הם המענה המיטבי לאזורי תעשיה ותיקים".
ואילו מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר אמר כי "תוכנית מטרו קוממיות מציגה כיצד התחדשות עירונית יכולה להפוך מקבץ של מבנים ישנים באזור תעשייה למרכז השוקק של העיר, תוך הוספה של אלפי יחידות דיור ולמעלה מ-200 אלף מ"ר לשטחי תעסוקה, מסחר ומבני ציבור לטובת כלל תושבי העיר".
> הצג תגובות