התוכנית של הממשלה לחייב בעלי דירות באזורי פריפריה להשיב למדינה כספי סיוע שניתנו כדי לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית, הצליחה לאחד ימין ושמאל ברשויות המקומיות. במכתב ששלחו לראש הממשלה בנימין נתניהו, יוצאים 120 ראשי ערים ומועצות מקומיות, נגד המהלך או מתכננים באוצר כבר במסגרת חוק ההסדרים הקרוב, כחלק מהניסיון למלא את "הבור" התקציבי שנוצר בשל הוצאות מלחמת חרבות ברזל.
במכתב לנתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף, שנשלח לקראת דיוני התקציב שיתקיימו היום, הם קוראים להסיר את הצעת המחליטים באופן מיידי מסדר היום ולשבת עמם לדיונים בנושא.
ראשי הרשויות הודיעו כי הם מתנגדים להצעת המחליטים שזכתה לשם "ייעול השימוש במנגנוני סיוע להליכי התחדשות עירונית, חיזוק ומיגון מבנים", ו"מבקשים להתריע מפני ההשלכות החמורות הצפויות להיגרם מיישומה, בדגש על הפגיעה הצפויה בתוכנית מגן הצפון ובמאמצי המיגון, הטיפול מפני רעידות אדמה וההתחדשות העירונית ברחבי המדינה".
את המאבק מובילה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, והוא הצליח לסחוף אחריו תמיכה גדולה של ענף הבנייה, בין היתר של התאחדות הקבלנים בוני הארץ. המתנגדים טוענים כי דווקא באזורים בהם אין היתכנות כלכלית להתחדשות, נדרשת תמיכת המדינה במענקים, ואילו הדרישה בסופו של דבר מהדיירים הוותיקים להחזיר את אותם מענקים שיוגדרו כמעין הלוואות, תוביל לירידה חדה בשיעור החתימות על פרויקטים של התחדשות עירונית, מה שימנע את התקיימותם, דווקא באזורים בהם הם נדרשים כל כך – בצפון המאוים על ידי חיזבאללה, ובדרום על ידי חמאס.
ראשי הרשויות כותבים במכתבם כי "בשנים האחרונות, התקבלו מספר החלטות ממשלה ותוכניות, בהן 'מגן הצפון', מיגון הפריפריה מפני רעידות אדמה, שיקום ופיתוח הצפון ועוד. חשיבותן של תוכניות אלו הודגשה ביתר שאת במהלך מלחמת "חרבות ברזל", אשר חשפה את מרבית האוכלוסייה למתקפות טרור וטילים במספר חזיתות, והבליטה את הצורך הדחוף במיגון נאות ביישובי קו העימות וברשויות רבות המצויות תחת איום. הצורך במיגון כמו גם חיזוק המבנים מפני רעידות אדמה הוא לשם הצלת חיים, פשוטו כמשמעו, והירתמות המדינה לשם כך דרושה עד מאוד, לשם קיום חובתה הלאומית לשמירה על חיי ובטחון אזרחיה".
"הצעת המחליטים הנדונה מבקשת להטיל על בעלי נכסים את החובה להשבת הסיוע הכספי הממשלתי הניתן מכל מקור שהוא – החלטות ממשלה, הסכמי גג וכו' – עבור מיגון / חיזוק / התחדשות עירונית. יישום הצעה זו יוביל לפגיעה משמעותית במיגון הצפון ובמאמצי ההתחדשות העירונית, בעיקר בפריפריה ובפריפריה החברתית. מדובר בהתנערות המדינה מהאחריות לביטחון תושביה ורווחתם!
"הדרישה מהאזרחים להשיב את סכומי הסיוע, כמוה כהפרת חובות המדינה כלפיהם", נכתב. "היא פוגעת באמון הציבור ותרתיע תושבים מקידום פרויקטים. היא מפקירה את האוכלוסיות החלשות ביותר (אלו המצויות באזורים שאינם אטרקטיביים דיים עבור היזמים בתחום), ודורשת דווקא מהם לפרוע את הסיוע שהעמידה המדינה לשם הגשמת חובתה הלאומית. הדבר יפגע במיוחד ביישובי הפריפריה והפריפריה החברתית, בהם המדינה מעוניינת לתמרץ תוכניות מיגון, חיזוק מפני רעידות אדמה והתחדשות עירונית".
בין החתומים על המכתב, ישנם חיים ביבס – ראש עיריית מודיעין ויו"ר מרכז השילטון המקומי, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי – המשמש כיו"ר פורום ה-15, ראש עיריית נתניה מרים פיירברג איכר, ראש מועצת טבעון ויו"ר פורום בדואים צפון מוניר זבידאת, ראש עיריית דימונה ויו"ר פורום ערי הפיתוח בני ביטון, ראש עיריית רהט ויו"ר פורום בדואים דרום טלאל אלקרינאווי, ראש עיריית גבעתיים רן קוניק, ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, רפי סער – ראש עיריית כפר סבא, עו"ד מתן דיל – ראש עיריית רחובות, ראש עיריית חדרה ניר בן חיים, ראש עיריית אילת אלי לנקרי, ניסים גוזלן – ראש עיריית באר יעקב, ראש עיריית גני תקווה ליזי דלריצ'ה, ראש עיריית גבעת שמואל יוסי ברודני, ראש עיריית הוד השרון אמיר כוכבי, רועי גבאי – ראש עיריית יבנה, ראש עיריית יהוד אמנון סעד, ראש עיריית לוד עו"ד יאיר רביבו, ראש עיריית נהריה רונן מרלי, ראש עיריית רמלה מיכאל וידל, ועוד עשרות ראשי עיריות, ומועצות.
מהרשות הממשלתית להתחדשות עירונית נמסר: "בהמשך להתנגדות החד-משמעית שהציגה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ביחס להצעת משרד האוצר, הבהירו היום למעלה מ120 ראשי ערים ומועצות אזוריות כי גם לשיטתם מדובר בהצעה שמעמידה בסכנה את עתיד ההתחדשות העירונית בערי הצפון והדרום. זאת, דווקא בימים בהם הדבר נדרש כמשימה לאומית עליונה, וכאשר שורה של פרויקטים שקודמו בשנים האחרונות על ידי הרשות הממשלתית בפריפריה, זמינים לקידום ולמימוש בשנים הקרובות".
> הצג תגובות