"עברנו מאז המלחמה תקופה יקרה מאוד והמגמות שאנו רואים כיום הן מעורבות. אני צופה שב-2025 ו-2026 יהיו שנים מצוינות לישראל", אמר צחי חג'ג', בעלים קבוצת חג'ג' בפאנל היזמים שהתקיים בוועידת מרכז הבנייה הישראלי עיר הנדל"ן אילת במלון דן. "היסטורית, אחרי כל מלחמה מגיעה תקופת צמיחה ושגשוג – יש צורך בתיקון תשתיות, בבנייה ובפיתוח, מה שמייצר עבודות רבות ומניע את הכלכלה. בנוסף, אנו ערים לעלייה משמעותית בפניות של יהודים מרחבי העולם לרכישת דירות בישראל, מגמה שאני מאמין שתתחזק עוד יותר. עם זאת, המלחמה גבתה קורבנות קשים – פיזיים וכלכליים, והותירה בור תקציבי עמוק. אני סבור שעל הרגולטור להתמקד ביצירת הכנסות במקום להרחיב הוצאות, כדי לתמוך בצמיחה הצפויה".
לדבריו, "אנחנו תמיד מתמקדים במגמות בשוק הנדל"ן. כרגע אנו צופים ירידה בריביות וצמיחה כלכלית, ולכן בחרנו להשקיע בחברת רני צים, שמתמקדת במרכזי קניות. אני מעריך שהריבית תתחיל לרדת, משום שפיתוח כלכלי דורש סביבת ריבית נמוכה. המדינה צריכה יזמים לצמיחה, והיזמים מצדם זקוקים למימון נגיש. אם הריבית לא תרד, יהיה קשה להניע את גלגלי הפיתוח, אבל אני בטוח שהשינוי הזה יקרה. בעוד למעלה משנתיים, הנדל"ן המניב שלנו צפוי להניב הכנסות של למעלה מ-200 מיליון שקל".
חג'ג' אמר עוד כי "אנחנו בונים כיום מעל 20 פרויקטים בתל אביב, בנוסף ליותר מ-60 פרויקטים שכבר השלמנו בעבר. תל אביב היא עיר מורכבת מאוד לפיתוח, עם ביקוש עצום ורגולציה מאתגרת. יפו היא דוגמה לכך, שם אנו עובדים על פרויקט מתקדם עם תוכניות שהועברו לאישור. אני מאמין שהרגולציה הישראלית צריכה לעזור לא רק לחברות שנפגעו מהמלחמה, אלא גם למשפחות שכולות ולפצועים, ולספק הקלות והטבות בכל עולמות הנדל"ן. ומעבר לפעילות בנדל"ן, אני משקיע גם בחברות טכנולוגיה, בעיקר בתחומים של אנרגיה ירוקה ואגירה, כמו אלקטריון, וגם מעט ב-AI. החברות הישראליות הן פורצות דרך, והתחומים הללו לא רק מבריקים, אלא גם חשובים לעתיד, הן מבחינה כלכלית והן סביבתית".
יו"ר פרשקובסקי השקעות יוסי פרשקובסקי אמר:"התחלנו עם הון עצמי של 60 מיליון שקל, שהפך היום לשני מיליארד שקל. עשינו בשני העשורים האחרונים מהלך שאף חברה אחרת לא עשתה. בשנים האחרונות התמקדה החברה יותר בנדל"ן מניב ופחות במגורים, מהלך שלוקח זמן עד שהוא מפנים את השוק. בחודשיים האחרונים ראינו ראלי משמעותי במניה שלנו, עם עלייה של מעל 10-15%. אני מאמין שהשוק מתחיל להבין שהמכפיל הון שלנו נמוך ביחס לחברות אחרות במדד תל אביב, והתיקון הזה צפוי להימשך", אמר פרשקובסקי, בדומה למה שאמר בריאיון לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי רק לפני כשבוע.
לדבריו, "יש לנו פרויקטים רבים שממתינים להיתרי בנייה בעקבות הרגולציה, ואנו מעריכים שבשנתיים הקרובות נוכל להוציא לשיווק כ-3,000 יחידות דיור. בנוסף, שוק הדיור להשכרה הוא משחק של תשואה ותכנון לטווח ארוך, עם פרויקטים שנפרסים על פני 20 שנה קדימה. אנו רואים כיצד עליית מחירי הנדל"ן והדרישה להון עצמי מכבידים על רוכשי הדירות. כתוצאה מכך, שוק השכרת הדירות מתפתח בהדרגה, והפתרון הזה הופך לרלוונטי יותר".
"כמו כן", הוסיף, "אנו משתדלים להימנע ממימון במודל 20/80 באזורים שמחיריהם נגישים לכל כיס. עם זאת, בערים כמו הרצליה ותל אביב, שבהן מחירי הנדל"ן גבוהים, אנו רואים יותר עסקאות במודל הזה. כאשר ישראלי משקיע 20% בדירה, הסיכוי לביטול עסקה נמוך מאוד, ולעיתים אף אפסי. גם במודל 10/90, ישראלים יחשבו 10 פעמים לפני שיבטלו עסקה ויפסידו אותה. זה פשוט לא חלק מהמנטליות הישראלית. עברנו תקופות קשות, אבל הכלכלה הישראלית בריאה וחזקה. כל הזמן נכנס כסף למדינה, וזה מאפשר יציבות. עם זאת, כדי שהכלכלה באמת תתניע ותאפשר לעסקים להמשיך ולגלגל את גלגלי הצמיחה, אין מנוס מהורדת ריבית. גם לקראת העלאת המע״מ אנו רואים גידול בביקוש לדירות, אבל זה לא מספיק דרמטי כדי לגרום למהלכים משמעותיים בשוק, כמו מבצעים אגרסיביים".
יו"ר קבוצת תדהר גיל גבע אמר כי "ענף הבנייה נמצא כיום במשבר משמעותי, הן בטווח הקצר והבינוני. אנחנו מתמודדים עם 'סופה מושלמת' שנוצרה משילוב של שינויים חקיקתיים ומלחמה, בענף שמבוסס על מינוף ואי-ודאות – שני גורמים שמאתגרים את הענף. למרות התחזיות, לא ראינו קריסה המונית של קבלנים, והמכירות נמשכות גם במהלך המלחמה. עם זאת, העסקים הקטנים – קבלני משנה ועסקים של עד ארבעה עובדים – נמצאים במצב קשה מאוד. יכולת הביצוע של הענף אינה מספקת – בלילה אחד התאדו 100 אלף עובדים מהענף, ועד היום חזרו רק כ-20 אלף. התשתית האנושית באתרים, הכוללת מנהלי עבודה ומהנדסים, נפגעה גם היא, עם מעל 200 ימי מילואים לאנשי מפתח בענף".
על משבר הדיור אמר גבע כי מדובר ב"בעיה ארוכת טווח, מורכבת ועמוקה. לאורך השנים היו ניסיונות לפתור אותו, אך לא הצליחו משום שאין פתרונות קסם לבעיה כזו. דירה היא מוצר מורכב שנבנה בשרשרת ערך ארוכה – מהקרקע, דרך כבישים ותשתיות, ועד חשמל וביוב. הפתרון לא יכול להיות מבוסס על גישה של 'מהיד לפה', אלא דורש תכנון יסודי לטווח ארוך.
"היום, כשמחיר דירה בפתח תקווה הגיע למיליון דולר, לעומת 170 אלף דולר לפני 20 שנה, ברור שהבעיה אינה מנותחת כמו שצריך. התהליך הפתרוני דורש ענף בנייה יציב וחזק, עם תכנון שמתבונן 50 שנה קדימה, כמו במנהל התכנון, אך לצערי זה לא המצב בכל הגופים". הצעה לפתרון שהציע גבע: "הדרך היחידה לטפל במשבר הדיור היא להקים רשות לאומית שתכתוב ותיישם תוכנית לאומית כוללת לטיפול בשרשרת הערך כולה. ישראל מכפילה את עצמה כל 35 שנה, ולכן אנחנו צריכים לבנות מחדש את כל מה שכבר עשינו, רק בקנה מידה גדול יותר. יש צורך בתכנון ארוך טווח עם משאבים ייעודיים, כולל הכשרת כוח אדם. כיום חסרים בישראל בין 5,000 ל-7,000 מהנדסים, ויש פערים בכל חוליה בשרשרת הבנייה. בלי גישה מתוכננת שתכלול גם תכניות לפיזור אוכלוסייה ולניידות בין אזורים, נמשיך לראות את אותן בעיות שמוצגות לנו שוב ושוב בנתונים".
> הצג תגובות