לפני ארבעה חודשים נעשה מהלך להרחבת סמכותו של רשם הקבלנים כך שיוכל למנוע רישום בפנקס הקבלנים או לבטלו, לפי מידע מודיעיני שיתקבל ממשטרת ישראל הקושר את הקבלן לפשיעה חמורה ומאורגנת, זאת נוכח תופעות חמורות בענף כגון גביית דמי חסות, סחיטה באיומים, איום על קבלנים ודחיקתם החוצה מפרויקטים ועד כדי דחיקתם מעיסוק בענף בכללותו.
היום, בוועידת מרכז הבנייה הישראלי עיר הנדל"ן אילת, שמתקיימת במלון דן, תיאר רשם הקבלנים עמית גריידי מה כוללת סמכותו: "חוק רישום הקבלנים כולל כמה נושאים ותיקון אחד מהותי מאוד שבאחריות המדינה לתקן, וזה הנושא של ארגוני פשיעה בענף הנדל"ן. נושא כאוטי שמגיע לשולחני לא מעט. ובשנה האחרונה, גם המלחמה וגם הריבית הגבוהה, הביאו לפריחה של הכאוס הזה בשוק. ועל כן גם התיקון הזה שנעשה בשיתוף פעולה של הרבה גורמים".
לדבריו, "התיקון לחקיקה הוציא גורם משמעותי מהסיטואציה הזו והוא היזם. אם עד היום היינו צריכים את היזם והקבלן המבצע, אחד שיבוא ויעיד על מה שקורה באתר הבנייה, וברור לכל כשמדובר בארגוני פשיעה, אנשים לא באמת מדברים. החקיקה הזו הוציאה את הגורם הזה מהמשוואה, תוך שהיא נותנת סמכות לרשם הקבלנים לפעול מול ארגוני הפשיעה על בסיס מידע מודיעיני משטרתי. נכנסנו לאירוע הזה כמכפיל כוח. אני הולך לעשות שימוש נרחב מאוד מול אותם ארגונים שנכנסו לנו לפנקס והמטרה היא לנקות את פנקס הקבלנים מארגוני פשיעה.
לסיכום אמר גריידי: "אנו מרחיבים את סמכויות המפקחים, הכנסנו כל מיני נושאים כמו האפשרות כניסה לאתרים, תשאול גורמים באתר, קבלת מסמכים, כל זה מתאגד לחקיקה אחת מול אותם גורמי פשיעה".
ובעניין אחר. מנהלת אגף בכיר למדיניות ואסטרטגיה במשרד הבינוי והשיכון, מיכל ארן אמרה כי "כל עולם המכרזים והסוגייה של הכנסת קריטריוני איכות וראייה לטווח ארוך, דורשים שינוי. אנו צריכים לבנות ולתכנן את תחזוקת הבניינים הגבוהים שנבנים לאורך זמן. יש מכרז שאנחנו עובדים עליו תקופה ארוכה, שצפוי להטמיע קריטריוני חדשנות ולבצע פיילוט חדשני. מדובר בשיטות בנייה מתקדמות, חומרים חדשניים שחוסכים זמן ועלויות, ועוד. היינו אמורים להיות במקום הזה כבר לפני 20 שנה. המדינה פועלת בזירת החדשנות והתיעוש כבר תקופה ארוכה, אך עלינו להתחיל לדבר על בנייה מודולרית, על טכנולוגיות מתקדמות מהעולם. בתחילת 2025, נפרסם תוכנית עבודה שהמשרד מכין, ובין היתר נטפל בחסמים בתחום התקינה. יש תוכנית למיפוי של 80 תקנים שאנו רוצים להאיץ את הטיפול בהם. בנוסף, תמרצנו מפעלים שאינם קיימים בארץ ושאנו מעוניינים לראות כאן. מדובר גם על העברת העובד מאתר הבנייה למפעל, שינוי שדורש התאמה בצורת ההעסקה שלו. בשנים האחרונות עשינו קפיצת מדרגה משמעותית בנושא".
ארן התייחסה לסוגיית העובדים – שמאד מטרידה את הקבלנים מאז 7 באוקטובר: "יש דיונים על הגדלתה (של מכסת העובדים בענף הבנייה, א"כ). מדינת ישראל ידעה בעבר להביא כ-10,000 עובדים בשנה. בחודשים האחרונים הבאנו 24 אלף עובדים, מדובר בעלייה משמעותית. צריך להגיד בכנות, כבר לפני המלחמה היינו זקוקים ליותר עובדים זרים, כאשר היו כאן גם עובדים פלסטינים, ועדיין היה מחסור. לאחר 7 באוקטובר, מדינות כמו רומניה ואוקראינה הפסיקו את ההסכמים להבאת עובדים. גם כאשר יחזרו העובדים הפלסטינים, נזדקק גם להם וגם לעובדים ישראלים. התמהיל המגוון הוא קריטי מבחינתי כמומחית בתחום. יש שחקנים בענף שעדיין יזדקקו לעובדים, ואנו פועלים לגמול אותם בהדרגה ולעבור לעובדים זרים ככל הניתן, תוך שמירה על תמהיל נכון גם לישראלים וגם לזרים. אנחנו כל הזמן אנו פועלים להביא כוח עבודה איכותי וזול יותר. אנו רואים במשבר הנוכחי הזדמנות להפוך את הענף ליעיל יותר".
> הצג תגובות