ענף הבנייה חש בחודשים האחרונים התאוששות במכירות, אבל עדיין הנתונים נמוכים משמעותית ביחס לאלה שהיו בשנים הקודמות, אלה שלפני 2023, טרום הזינוק בריבית ובהמשך מלחמת חרבות ברזל. במקביל, מחירי הדירות ממשיכים לעלות, כך על פי נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה).
בסקירה של רשת תיווך הנדל"ן לנדסמן לסיום 2024, חוזים אנשיה המשך עליות מתונות של המחירים, על רקע התחלות הבנייה הנמוכות יחסית בשל המחסור בכוח אדם באתרי הבנייה, ועליית המע"מ ב-1% ב-1 בינואר. סיבות נוספות שמעלה מייסד ובעלי הרשת, רון לנדסמן, מוסיף סיבות נוספות כמו למשל המשך ההתעניינות של יהודים בעולם ברכישת נכסים בישראל בשל העלייה באנטישמיות, והרצון של מפונים מיישובים סמוכי גדר לרכוש דירות באוזרים שאינם סמוכים לאזורי העימות, דבר שיוביל לגידול בביקוש באזורים מסוימים וכתוצאה מכך עליית מחירים.
על פי נתוני הלמ"ס, מחירי הדירות במחוז חיפה עלו ב-11%. לנדסמן מסביר זאת בכך שנרשם מעבר תושבים מאזורי סיכון לאיזורים רחוקים יותר מהגבול, למשל לחיפה וסביבותיה, מה שמעלה מחירים. חיפה גם חווה זינוק בפרויקטים של התחדשות עירונית, בעיקר בשכונת בת גלים, קריית אליעזר, נווה דוד ונווה שאנן, כך שפוטנציאל ההתחדשות העירונית מעלה את ערך הנכסים באזורים אלו. ובכלל, משקיעים מחפשים תשואה נאה על השקעתם, ומוצאים זאת בחיפה, במיוחד עם רכישת דירות זולות, כמו למשל דירות בהדר הכרמל שנרכשו בפחות ממיליון שקל, ובתקופה קצרה עשו רווח נאה לרוכשיהן.
מסקירה שערך לנדסמן שמבוססת על העסקאות שביצעה הרשת בשנה החולפת עד חודש אוקטובר, באמצעות תשעה סניפים עם 140 סוכנים פעילים, עולים כמה נתונים מעניינים. העיר בה חלה העלייה הגדולה ביותר במחירי הדירות, היא ראש העין עם 13.6%. מחירי הדירות בה הגיעו לשיא ב-2022, אך במהלך 2023 חוו ירידה כתוצאה מעלייה בהיצע הנכסים בשוק ומדיניות הריבית הגבוהה. השנה, עם חידוש הביקוש מצד משפחות מאזור המרכז שמחפשות דירות גדולות עם ממ"ד בבניינים חדשים, נרשמה נהירה של תושבים מאזור תל אביב רבתי, שחיפשו לשדרג את הדירה אבל במחירים שפויים יחסית, כך שבעיר נרשמה עלייה משמעותית.
עיר נוספת ומפתיעה היא דווקא צפת, שבחודשים האחרונים ספגה לא מעט פגיעות של טילים ורקטות שנורו מלבנון. מחירי הדירות בעיר הצפונית זינקו ב-11.5%, אך לנדסמן מזכיר כי מדובר במספר עסקאות מצומצם, שלאו דווקא מייצג תופעה רחבה. ההסבר לעליות הוא שברוב המקרים, תושבים בישובים סמוכי גדר, שביקשו להתגורר באזור הצפון אך לא בישובים עם סכנת של פלישה קרקעית של מחבלים, התרחקו מקו הגבול לצפת למשל. רוב העסקאות בעיר הן עבור דירות עם ממ"ד.
פתח תקווה רשמה עלייה כמעט דו-ספרתית במחירים – של 9.7%. העליות מוסברות בשל כמה גורמים, בהן מעבר אוכלוסייה מהפריפריה למרכז הארץ בעקבות המצב הביטחוני, והעובדה שהמחירים בה עדיין נמוכים ביחס לשכנות ממערב – תל אביב, רמת גן וגבעתיים.
לצד הפיתוח הגדול ושלל הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, יחד עם המעבר של חברות גדולות לבנייני משרדים בעיר, וגם הנגישות התחבורתית הטובה שלה, עם הפעלת הרכבת הקלה, שמאפשרת לתושבים גישה נוחה לתל אביב, הובילו לזינוק בביקושים לדירות בעיר ולעליות המחירים.
ומפתח תקווה לתל אביב, שבתחילת המלחמה נרשמו בה ירידות מחירים, נרשמה השנה עלייה של 6.9%. לנדסמן אומר כי הציבור התרגל לסביבת הריבית הגבוהה, ועיקר העסקאות שבוצעו היו בדירות עם ממ"ד, שהן מטבע הדברים יקרות יותר. לדבריו, עדיין לא יצאו לשיווק פרויקטים חדשים המיועדים להיבנות בצפון העיר.
ואילו בירושלים נרשמה עליית מחירים של 6.3%. בנוגע לדירות חדשות, נרשם קיפאון במחירים. מאידך, בדירות יד שנייה נרשמה עלייה מתונה, במיוחד בפרויקטים המיועדים לפינוי-בינוי, שמהווים הזדמנות טובה להשקעה, וכן בדירות שנרכשו על ידי תושבי חוץ. במחירי הדירות החדשות נצפתה לעיתים ירידה, בעיקר בעקבות הצפה של דירות במסגרת תוכניות דיור מסובסדות.
מנתוני רשת לנדסמן עולה כי מחירי השכירות בנכסים בהם היא טיפלה, עלו ב-3.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ושכר הדירה הממוצע בישראל עומד על 4,745 שקלים.
> הצג תגובות