הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור היא ועדת תכנון ארצית שמטרתה הוא להגדיל את היצע הדירות בישראל, ובהליכים בירוקרטיים קצרים הרבה יותר. הוועדה פועלת מכוח חוק הותמ"ל שנחקק ב-2014, כתחליף לחוק קודם – הוד"ל (ועדות דיור לאומיות) במסגרתו הוקמו ועדות מחוזיות לטובת אישור תוכניות בנייה באופן מהיר יותר.
הותמ"ל, שנולדה בשל המחסור החמור בדירות ובשל עליית מחירי הדיור, דנה ומאשרת תוכניות בנייה ארציות גדולות, תוך שהיא יכולה להתגבר על הוראות של תוכניות אחרות, למעט תמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית המשולבת לבנייה, לפיתוח ולשימור", שהגדירה את מדיניות התכנון בישראל ופריסת היישובים עד לשנת 2020. הוועדה למעשה מקצרת הליכי תכנון בכך שהיא הופכת שני שלבים תכנוניים שונים – ועדה מקומית וועדה מחוזית, לוועדת-על אחת שדנה בתוכנית. כך עולה שממוצע לוח הזמנים בותמ"ל לאישור תוכניות עומד על פחות משנה, אל מול כחמש שנים במסלולים רגילים של ועדות תכנוניות.
בותמ"ל דנים בתוכניות שהוכרזו במתחמים מועדפים לדיור אותם הגדירה הממשלה, בהם פרויקטים הכוללים מעל 750 יחידות דיור, או בישובים קטנים – מעל 200 יחידות דיור. כמה תנאים הכרחיים בדיוני הוועדה, הם שהקרקע עליה דנים, הוכרזה על ידי הממשלה ובהמלצת מינהל התכנון, כמתחם מועדף לדיור, ושעיקר הקרקע שייך למינהל מקרקעי ישראל – ולמעשה מדובר בקרקע שרובה שייכת למדינה. כך, רק לאחר שהמתחם הוגדר כמועדף לדיור והוכרז ככזה על ידי הממשלה, ניתן להגיש תוכנית. ואז, בפרק זמן של 14 ימים בוחנים האם היא עומדת בתנאי הסף, ובמידה וכן, היא עוברת לבחינה, במסגרתה תוך 45 ימים יתכנס דיון של הוועדה שלאחריו יוחלט אם להפקידה בצורה מלאה או תחת תנאים.
הותמ"ל דנה בתוכניות שהוגשו על ידי גופים ממשלתיים רשמיים, כגון משרד השיכון והבינוי, החברה הממשלתית "דירה להשכיר" שעוסקת בקידום פרויקטים של דיור להשכרה ארוכת טווח, רשות מקרקעי ישראל, רשויות מקומיות, ועדות מקומיות, והחל מ-2017 – גם תוכניות של יזמים בפרויקטים של פינוי-בינוי.
הוועדה מונה 18 חברים, מהם עשרה נציגים של משרדי ממשלה שונים, ארבעה נציגים לשלטון המקומי, וגם איש מקצוע בתחום התכנון, ונציגים של רשות מקרקעי ישראל וגופים העוסקים בשמירה על איכות הסביבה. הוועדה גם מקיימת ועדת משנה לשמיעת התנגדויות בראשות נציג משרד האוצר, ולצידו חברים נציג משרד ראש הממשלה, נציג משרד המשפטים, ראש רשות מקומית ומתכנן הוועדה.
החלטות הוועדה גוברות למשל על החלטות הרשויות המקומיות, והוועדה יכולה לקבוע החלטות תכנוניות שהרשות המקומית מתנגדת אליה. החוק קובע מתן אפשרות לציבור להתנגד לתוכניות שבסמכות הותמ"ל. על הוועדה לפרסם על תוכנית שעתידה להתבצע באזור מסוים, באמצעות הצבת שילוט באותו אזור, וגם באמצעות פרסום בעיתונות ארצית ומקומית, ופרסום באתר של מינהל התכנון.
אחת הביקורות על פעילות הותמ"ל, היא שהיא מעודדת בנייה על שטחים פתוחים, בלי יכולת להתנגדות של גופים ירוקים, דבר שיביא לחיסול המרחב הכפרי והשטחים הפתוחים.
> הצג תגובות