מס נדל"ן – רוב עסקאות הנדל"ן המבוצעות בישראל, מחייבות תשלום מס לרשויות המס ולרשויות המקומיות, הן מצד הרוכש והן מצד הקונה. המס מתחלק לשלושה חלקים מרכזיים – מס רכישה על רוכש הנכס, מס השבחה על מוכר הנכס, ומס הכנסה על שכירות – על בעל הנכס המשכיר אותו.
מס עיקרי הוא היטל השבחה המוטל על ידי הוועדה המקומית ברשות המקומית, מתייחס לרכיב ההשבחה – ומשולם לאחר מכירת הנכס; היטל זה מתייחס לרווח ההון שנוצר בפרק הזמן שבין רכישת הנכס למכירתו; מס רכישה שהרוכשים משלמים לרשות המסים. מס זה מדורג: עד לסכום מסוים בדירה ראשונה יש פטור (ב-2022 עמד על כ-1.8 מיליון שקלים), ולאחר מכן ישנן מדרגות מס שמתעדכנות מדי שנה בהתאם לעליית המדד. מי שרכשו דירה והם כבר בעליה של דירה נוספת, תתאשר מכירת הדירה השנייה בפרק זמן של עד 18-24 חודשים, וזאת לצורך חישוב מס למשפרי דיור המתבסס על דירה אחת; מס על השכרת נדל"ן המוטל על בעל הנכס המשכיר אותו, מתחיל מרף חודשי של כ-5,400 שקלים (נכון לתחילת 2023) ומתעדכן בהתאם לעליית המדד; ועוד.
למרות שמס מקרקעין כולל כל עסקה של העברת זכויות – כך שהיא כוללת למשל העברת דירה בירושה או בגלל הליך גירושין – מוגדרים פטורים מתשלום מס במקרים מסוימים. בין היתר מוכר שהחזיק בדירה מעל שנה וחצי, יהיה זכאי ממס שבח. גם בעל דירה שהתקבלה בירושה – יוכל למכור דירה אחרת שבבעלותו ללא תשלום מס שבח, למרות שהוא מחזיק בשני נכסים.
לבעלי דירות רבות אותן הם משכירים, יש מסלול של תשלום 10% מס מהכנסות משכירות, ממנו לא ניתן לנקות הוצאות כגון פחת ותיקונים. הטבה זו נובעת מכך שבמידה ובעל הנכסים בוחר במסלול פטור עד לתקרה של 5,400 שקלים, הוא היה משלם מס הגבוה מ-10%. כמו כן ישנו מסלול תשלום מס שולי על פי מדרגות מס, והוא כולל בתוכו את כלל הכנסותיו של בעל הנכס, בין היתר בשכר והכנסות אחרות. במסלול זה מאוחדים כלל ההכנסות, מהן ניתן לנקות הוצאות שונות הקשורות בנכסים, ועליהן לשלם מס לפי מדרגות מס.
> הצג תגובות