מפגש של בכירי חברת החשמל עם יזמים ובכירים בתחום ההנדסה בחברות הבנייה, ביוזמת מרכז הבנייה הישראלי, הוליד כמה התבטאויות מאד מעניינות מצד מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר. במפגש גם קיבלו המשתתפים תשובות על כמה סוגיות, שהקשו מאד על חיי החברות הקבלניות – וייתכן שלפחות בנושאים אלו הן יזכו לאיזושהי הקלה.
אחת הסוגיות הבוערות ביותר במפגש, הייתה חדרי הטרפו (טרנספורמציה), בעיקר בבעלות עליהם ובדרישה לטרפו לכל בניין. אחד הנוכחים סיפר: "לא אמרו לי שאני צריך חדר טרפו, ורגע לפני סיום – אמרו שצריך". שפיגלר ענה: "אני לא מופתע, כבר היו לי כמה מקרים. נשבור את הראש כדי לפתור את הבעיה. זה פאק שלנו".
בהמשך הרחיב לחדשות מרכז הבנייה הישראלי: "נגמר הסיפור של העברת הבעלות של חדר הטרפו לחברת החשמל. אנחנו לא צריכים את זה, זה מעיק וגורר לוחות זמנים בלתי סבירים בטיפול שנדרש להעביר את הבעלות של חדר הטרפו לחברת החשמל. כל שאנחנו מבקשים כעת זה רק זכות שימוש כדי שבשעת הצורך נוכל להגיע לחדר הטרפו ולבצע את המוטל עלינו כדי לוודא שלכלל התושבים שניזונים מאותו חדר טרפו, יהיה חשמל זמין ואיכותי".
ובכלל, שפיגלר היה בעל בשורות בנוגע להחלטת רשות החשמל כי לכל בניין, בעיקר למגורים, יצטרכו לבנות חדר טרפו אחד. "הסוגייה הזו עלתה על הפרק, נאבקנו כדי לשנות את פני הדברים וכרגע המצב הוא כזה שלכל מתחם שלם של מגורים, אפשר יהיה להקים חדר טרפו אחד שיוכל להזין את יחידות הדיור הרלוונטיות. כך נקל על היזמים, גם על חברת החשמך ואנחנו נמצא את הפלטפורמה המתאימה לגרום לכך שכל אחד ואחד מהיזמים יהיה 'אדיש' לעניין ההחלטה היכן יוקם חדר הטרפו. לא יהיה מצב שאותו גורם שבתוך השטח שלו יוקם חדר הטרפו, יישא במעיין עלויות שהן עודפות ואחרים לא יישאו בהם".
התבטאות מעניינת הייתה לשפיגלר בנוגע לטופס 4, כאשר כבר לפני כמה חודשים אמר כי "אנחנו הכתובת שנחשבת לזו שמעכבת כביכול את האכלוס. הבירוקרטיה פוגעת באינטרס הציבורי של תושבי המדינה". כעת הוא אומר כי "יש לגנוז את החקיקה משנת 1981 שמטילה על חברת החשמל את החובה לבצע אכיפה בתחום התכנון והבנייה על כל אותם המבנים שהם ללא טופס 4 וטופס אכלוס. יש גבול. חברת החשמל נועדה לבדוק כל מבונה בתחום החשמל, וככל שהוא מתאים לחיבור חשמל, לספק לו את החיבור המבוקש. אכיפה בהקשר הזה של טופס 4 וטופס אכלוס, אמורה להיות מנת חלקן של רשויות התכנון והבנייה, ויחידת האכיפה – שנמצאת פעם במשרד הפנים ופעם במשרד האוצר – לא של חברת החשמל. חברת החשמל היא לא הקלגס של האכיפה בתחום שהוא לא נוגע אליה. אנחנו נעשה את הכל שהחוק הזה, בכל הנוגע לחברת החשמל, ייעלם מהעולם".
אחד המשתתפים אמר: "כל חיבורי החשמל זמניים לפעמים לוקחים שנה וחצי. לנו זה עולה מאות מיליונים בכל שנה. אם אני צריך להוציא על הפרויקט עוד 10 מיליון שקל, זה אומר שהדירה תעלה עוד 50 אלף שקל לזוג הצעיר". משתתף אחר ציין: "אנחנו מתמחרים איחורים של חצי שנה של חברת חשמל. אתה נותן לוח זמנים של 16 חודשים אחרי שאתה גומר שלד, אני אומר אין בעיה – ובסוף לא מצליח להביא את חברת החשמל".
שפיגלר ענה: "יש לי הסכם עם ועד העובדים, מעבר ל-18 התקנים הקיימים, הכל יהיה במיקור חוץ".
כאן התייחס מנכ"ל חברת החשמל לסוגיית החפיר – גורם שמעכב בנייה בלא מעט פרויקטים. "עיני לא צרה לשלם למישהו כזה או אחר (לבצע את החפיר, א"כ) – אפשר יהיה לסיים את העבודות ולהניח את התשתית".
-בעיית החפיר שעיכב את הקבלנים שהיו צריכים לחכות לכם – עשויה להיפתר. תסביר
"זה לא רק כלפי קבלנים ויזמים, אלא גם כלפי רשויות מקומיות. אין לנו שום בעיה לשתף פעולה. אתם תעשו את מה שאנחנו היינו מחויבים לעשות באמצעות קבלנים שלנו, כמובן תחת פיקוח וליווי שלנו, ובצורה שכזו אין ספק שזה יהיה נעים יותר ומהיר יותר. תקבלו את מה שממילא היינו משלמים לגורם ביצועי אחר, ואנחנו נצא בסופו של יום נשכרים מכך. אנחנו מחפשים כל דבר וכל תוואי כדי להקל, לקצר לוחות זמנים ולהשביח את השירות שאנחנו נותנים לכלל הלקוחות שלנו".
> הצג תגובות