אלפי ישראלים צפויים לחזור בתקופה הקרובה לבתיהם ביישובי הגבול, ולצד הנזקים שעשויים למצוא בבתים בשל ירי רקטות, טילים, נ"ט וכתב"מים, הם גם יימצאו את הגינה האהובה שלהם, זו שהשקיעו בה את מלוא מרצם, יבשה, הרוסה ודורשת שיקום מחדש.
גינות משמשות נדבך חשוב ומרכזי בתרבות הישראלית – הטמפרמנט החם, האקלים הים תיכוני השמשי והעובדה שאנחנו עם שפשוט אוהב ומרבה לארח הופכים אותן לכוכבות של ממש, בין אם זה קיץ או חורף. מבלי לשים לב אנחנו מבלים בהן בממוצע כ-300 ימים בשנה. הגינות מושקעות, מתוחכמות, ומטופלות וההכרה בחשיבותן רק גוברת.
הידיעה כי הן כוללות ערכים מוספים של בריאות ושלווה, ומייצרות אווירה דינמית בסביבה פסטורלית, הפכו אותן למקום מבוקש להתכנסויות משפחתיות בימי חול, בשבתות ובחגים יחד עם החברים ובני משפחה שאנחנו הישראלים כל כך אוהבים. בעידן בו קיימת מודעות גוברת לאורח חיים בר-קיימא, תכנון גינה נכון הוא דרך אידיאלית להחיות את השטח הפנוי ולהפוך אותו לנכס אמיתי לכל דיירי הבית.
אז בדקנו עם מומחים מה הגינה האהובה על הישראלים, אילו אלמנטים אנחנו אוהבים שיש בה – לקראת גל שיקום הגינות שצפוי. שי דוד, בעלי חברת כרכום עיצוב נוף המתמחה בתכנון וביצוע גינות, מסביר כי "הגינות בישראל פחות מתבססות על טרנדים, ומה שמכתיב את סגנון הגינה הוא לרוב הבית עצמו, כשהגינה היא המשך ישיר לקו האדריכלי שלו. האדריכלות הישראלית אומנם מתחילה להתגבש, אבל עדיין מורכבת מהרבה סגנונות ובמצב הנוכחי ניתן לחלקן לשלושה סגנונות עיקריים – כפרי, מודרני ואקלקטי, ושם יש את הקצוות. בכפרי יש את לנו לדוגמה גינות אנגליות, צרפתיות, טוסקניות וכיוצא בזה, במודרני יש את האירופאי הקלאסי המעוגל, היפני ועוד. ממש כפי שאנחנו הישראלים שונים האחד מהשני, כך גם הגינות".
לדבריו, "הסגנון הכפרי שופע מבחינת צבעים. הוא מתבסס על מיקס של צמחים בעלי גוונים וטקסטורות שונות. השתילה היא אקראית, לא מהוקצעת ואותנטית, כזו המנסה להתחקות אחר הטבע. הקווים הם אמורפיים, טבעיים ומעוקלים, והצמחים נכנסים אחד בתוך השני. אין הגדרה מסודרת. העצים הם בדרך כלל רבי גזעים, בדומה לטבע. כך גם הריצופים שהם יותר מכובסים ומחוספסים, המשטחים הם בגדלים משתנים והחומרים הם טבעיים על טהרת האבן, העץ, החצץ וחלוקי הנחל. אם עושים שביל, הוא עשוי מפרוסות אבן טבעית או מחומרים טבעיים שנראים כמה שיותר קרובים למקורם בטבע, שיד אדם לא נגעה בהם".
"הסגנון המודרני מהוקצע, מסודר ושקט לעין", ממשיך דוד, "הריצוף יהיה נקי בדוגמה של פלטות מסודרות או בטון מוחלק. הקווים והתבניות בגינה יהיו לרוב ריבועיים או מלבניים והחומרים יותר חלקים. הצמחייה גם היא יותר שקטה וכוללת מגוון מצומצם יחסית של צמחים, מרביתם גזומים ומסודרים. החלק המרוצף מוגדר ביחס לצמחים ואם בכפרי הצמחייה עולה על המשטח, חלקו מוסתר חלקו גלוי, בסגנון המודרני הוא מוגדר".
את ההבדלים בין הסגנונות אנחנו רואים גם בסוגי ההצללות. בכפרי פינות הישיבה מקורות לרוב בברזל טבעי עם פיתוחים או עץ גושני שרואים עליו במתכוון את הזמן. במודרני הנטייה היא לעבוד עם חומרים כמו ברזל מהוקצע או אלומיניום נטולי כותרות וקישוטים ובקווים כמה שיותר מסודרים או נקיים. חשוב לציין שעל כל החומרים לדבר באותה שפה: הצמחייה, הריצוף, ריהוט הגן, התאורה וכיוב'. לדברי דוד, "ממש כמו בעיצוב הבית, כך גם בתכנון הגינות, הסגנון האקלקטי הוא הקשה ביותר לביצוע. קשה מאוד לשלב ולעשות את הדברים נכון כך שהכל ישתלב וייטמע בהרמוניה. ב-90% מהמקרים זה נראה כמו מישמש וב-10% זה נראה נכון".
דוד אומר כי בקיץ חשוב ליצור אזורים כמה שיותר מוצללים ונעימים: "מומלץ לשתול עצים נשירים שבחורף הם עירומים כך השמש נכנסת ומחממת, באביב מעלים עלווה ובקיץ מצלים את אזורי הישיבה. ככלל, הרבה יותר נעים לשבת תחת עץ מאשר פרגולה. האזור הרבה יותר טבעי ומאוורר. לגבי חלוקה בין צמחיה עונתית לרב שנתית, הכל תלוי בעד כמה בעלי הבית אוהבים להתעסק ולהשקיע בגינה. הצמחייה העונתית היא יפיפייה, אבל צריך לקחת בחשבון שצריך להחליף ולטפל בה כל עונה. אישית אני מרבה להשתמש בין 10%-20% צמחיה עונתית וכל השאר, רב שנתית. עוד נקודה שכדאי לשים אליה לב הוא צבע הריצוף. רבים אוהבים להשתמש בריצוף כהה, כמו ריצוף בזלת לדוגמה, שבחורף הוא יפה ונעים ובקיץ הוא לוהט ובלתי אפשרי לדרוך עליו, במיוחד בגנים שיש להם מפנה דרומי, כך שהם חשופים לשמש רוב שעות היום".
"יש כל כך הרבה צמחים שאפשר להתלבט ביניהם", הוא מפרט. "הסוקולנטים גם הם נהדרים וקלים יחסית לתחזוקה. הם בעלי עלים וגבעולים עבים ובשרניים המכילים תאים אוגרי מים. יש בטבע מעל ל-10,000 מינים של סוקולנטים וקקטוסים, בצורות, גדלים וצבעים שונים. הם חסכוניים במים וניתן ליצור איתם גינה יפה ועמידה. יש גם את צמחי התבלין שמעולים לעונה. יש להם כיסוי מעולה ומעבר לכך הם מציפים את הגינה והבית בריחות ארומטיים נעימים. למרווה יש כאן בישראל למעלה מ-20 מינים. היא אחד מצמחי המרפא והתבלין העתיקים כאן בארץ ובאזורי צמיחה ים תיכוניים. פרט לירוק ולפריחה התכולה היפה, היא מציפה את האזור בריח מדהים ופרט לה יש את הרוזמרין, הקורנית (טימין), האזוב המצוי (זעתר), אורגנו ולבנדר".
אבנר צדוק מחברת פלגים מסביר "יותר ויותר לקוחות מחפשים מגרשים שניתן באופן הגיוני וזורם למקם בהם בריכות. הבריכה הפכה להיות חלק מאוד חשוב בהוואי הישראלי וכח משיכה של הילדים לבית הוריהם. בתוך כך, תכנון בריכה אינה עניין של מה בכך, היא דורשת הכנות מוקפדות וכמובן אישורים והיתרי בנייה מהרשויות, תהליך ארוך שיש לתת עליו את הדעת".
צדוק מוסיף עוד כי "מעבר לכך, יש מערכות וטכנולוגיות מתקדמות גם בבריכות קטנות עם שחייה נגד הזרם, ובאופן כללי – השמים הם הגבול".
יעל מוסקוביץ, מנהלת שיווק בחברת ניגא שף FOR HOME, יבואנית מותגי מטבח פרימיום לפנים וחוץ הבית, אומרת כי "האירוח בחוץ הפך להיות לגיטימי בדיוק כמו האירוח בסלון. כשאפשר וניתן, העדיפות תמיד תהיה במרפסת או בגינה".
לדבריה, "על מנת להפוך את חוויית האירוח לאולטימטיבית, יש היצע גדול של מטבחי חוץ שמעוצבים CUSTOM MADE בהתאם לגודל חלל החוץ, ומעניקים למארח את כל הכלים שהוא צריך כדי שהאירוח יתרחש בחוץ. השוק כה התפתח בשנים האחרונות שקיימות אופציות רבות לשדרוג מטבח החוץ כגון טאבון, פלנצ'ה, פלאנצ'ה ניידת, מקררי יינות ושתיה קלה והשמיים הם הגבול".
"חשוב לוודא את רמת הגימור ואת החומרים של מטבחי החוץ, עדיפות ברורה למטבחים עשויים נירוסטה, שעמידים בתנאי האקלים השונים. כמו כן במידה ואלו יחידות , חשוב שתהיינה קלות ופשוטות לניוד", מסבירה מוסקוביץ'. "כמובן יש לתכנן מראש את מיקום המטבח והפונקציות השונות בו, ולהכין מבעוד מועד מקור מים וחשמל".
> הצג תגובות