היחסים בין מועצת עמק הירדן לבין רמ"י מסלימים. המועצה האזורית הגישה אתמול עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי צפון הקוראת לבטל את המכרזים הפומביים שפרסמה רמ"י למגרשים פרטיים על שפת הכנרת בשטח קיבוץ האון. במקביל לעתירה, הגישה המועצה בקשה דחופה לקבלת צווי ביניים עד להכרעה בעתירה כדי למנוע נזק מיותר למשתתפי המכרז וכן בקשה לצו ארעי במעמד צד אחד, בין היתר בטענה כי המכרזים פגומים ולוקים בחסר.
במועצה גם טוענים כי בניגוד לפרסומי רמ"י, בית המשפט לא דחה את צו הביניים, אלא רק את הבקשה לצו ארעי במעמד צד אחד. בית המשפט קבע דיון בבקשה ל-24 בספטמבר, בעוד כשבועיים, ויתכן כי יפסוק על צו מניעה למכרזים.
כזכור, פרסמה רמ"י מכרזים לשיווק 244 מגרשים בשטחים שנעים בין 300 ל-500 מ"ר בקיבוץ, שנקלע בעבר לקשיים כלכליים קשים, שהובילו להפרטתו ב-2006 – ומאז היישוב לא התאושש והתקשה לגייס תושבים. מחיר המינימום עבור מגרש עומד על כ-700 אלף עד 1.1 מיליון שקלים, לפני עלויות פיתוח, תלוי בגודל המגרש ובמיקומו. , כאשר שני המכרזים הראשונים ל-80 ול-91 מגרשים אמור היה להיסגר בתחילת השבוע הבא, ואילו שני המכרזים הבאים ל-48 ול-25 יחידות, תוכננו להיסגר בסוף אוקטובר.
בעקבות פרסום המכרז, פרסמה בתחילת השבוע מועצת עמק הירדן מודעה בעיתונות עם אזהרה לציבור שלא להשתתף במכרז זה משום שמדובר בבחינת "מניח את כספו על קרן הצבי", עם האיום כי בכל מקרה המועצה לא תנפיק היתרי בנייה לבתים על מגרשים אלו.
הערכות גורסות כי במידה והמכרז ייצא לפועל, מחיר כל מגרש עשוי להגיע למיליוני שקלים, אותם יוכלו לשלם בעלי הון שיהפכו את קיבוץ האון למקבץ של בתי נופש, בלי תועלת אמיתית למועצה האזורית עצמה שרוצה למשוך אליה אוכלוסיות חדשות.
בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד אבנר צור ואילן גורודיסקי מסניף צפון של פירמת עורכי דין בלטר גוט אלוני ושות', טוענת המועצה האזורית כי פרסום המכרזים ע"י רמ"י הוא מהלך חד צדדי ו"שערורייתי", וכי רמ"י מפרה את הוראות ההסכם שנחתם בין רמ"י לקיבוץ האון בינואר 2012 לפיו הקיבוץ – שגם הוא צד לעתירה – השיב למדינה את קרקעותיו על בסיס הסכמה כי "הרחבת היישוב ושיווק המגרשים יעשה בהתאם להסדרים והסכמות שיהיו בין המינהל (מקרקעי ישראל, הגוף שקדם לרמ"י – רשות מקרקעי ישראל, א"כ) למועצה האזורית עמק הירדן".
עוד נטען בעתירה כי רמ"י פרסמה מכרזים "פגומים ומיותרים" וכי ההחלטה לצאת למכרזים התקבלה שלא כדין וללא הפעלת שיקול דעת המצופה מגוף ציבורי. העותרים, בהם המועצה האזורית, טוענים כי עצם העובדה שכל המגרשים ישווקו באופן בלעדי בשיטת "המרבה במחיר", מצביעה על כך שרמ"י בחרה להפר לכאורה ברגל גסה את הוראות ההסכם שנחתם בינה לבין הקיבוץ, תוך פגיעה אנושה בעתידה של המועצה האזורית עמק הירדן, וכל עניינה בקבלת כספים על חשבון הציבור.
בעתירה מתייחסת מועצת עמק הירדן בדיוק לטענות על החשש מהקמת יישוב "לעשירים בלבד", שיראו הזדמנות לרכוש מגרש לצרכי נופש לסופי שבוע ולא כבית מגורים קבוע לזוגות צעירים חסרי דיור, שייפתחו את האזור. עוד טוענת המועצה האזורית כי תיקון המכרז, בהודעות שונות לאחר פרסום המכרז, לרבות הקצאת מספר מגרשים לטובת חיילי מילואים חסרי דיור או נכי צה"ל, היא הודעה "חסרת תום לב" ואין היא משנה דבר כי הכל תחת אותה שיטה "המרבה במחיר". המועצה טוענת כי על רמ"י לפעול בהלימה למטרות ציבוריות רחבות והשיקול הכלכלי אינו השיקול היחיד שיש לשקול בבסיס פעולותיה, ואף לא המרכזי שבשיקוליה.
הרוח הנושבת במסדרונות רמ"י, כך טוענת המועצה בעתירה, היא של "בתחבולות תעשה לך מכרז", ותוהה כיצד מתעקשת רמ"י לפרסם מכרזים המבקשים להעמיס עלויות פיתוח על המועצה האזורית, על אף העובדה כי אין בכוחה וביכולתה לעשות זאת ממשאביה והכל תוך יצירת הוראות מכרז בלתי ברורות ובניגוד להחלטות מועצת מקרקעי ישראל. המועצה טוענת עוד כי מצופה מגוף המפרסם מכרזים שלא יעשה שימוש בנוסחים שאינם מתואמים עם הצד השלישי, שכלל אינו מודע להתחייבויותיו לביצוע עבודות כלשהן כחלק מפיתוח היישוב – ואין לו מקור תקציבי לכך.
המועצה האזורית אף טוענת כי במרכזים בצורתם הנוכחית, שוללת רמ"י את כל ההנחות בגין הקצאת קרקע למגורים, תוך התעלמות מוחלטת מהעובדה שמדובר באזור עדיפות לאומית. בנוסף טוענת כי הפגמים הרבים הטמונים במכרזים יובילו לעיכוב והארכת הליך הקמת היישוב החדש וכי התנהלות פסולה זו תוביל לפגיעה בציבור המציעים.
לסיכום טוענת המועצה כי למרות שפנתה לרמ"י בנושא לאורך שלוש השנים וחצי האחרונות, וגם לאחר פרסום המכרזים עצמם, היא לא זכתה כל מענה ולכן לא מנותר לה ברירה – אלא לעתור לבית המשפט.
מיד לאחר הגשת העתירה לבית המשפט, הוציא רמ"י הודעה על פיה "בעקבות שיח שהתקיים בימים האחרונים בין חיילי מילואים לבין שר השיכון ורשות מקרקעי ישראל, ובשל הרצון לחזק את הוודאות שאכן יוקם יישוב קהילתי בהאון, בו יוכלו גם משרתי מילואים צעירים יותר להשתלב, הוחלט כי תיאסר העברת זכויות במגרשים למשך תקופה של שבע שנים; תהיה חובת התגוררות בנכס ללא אפשרות להשכיר, למעט במקרים חריגים שיאושרו. הפרתה של חובה זו עלולה לגרום לביטול החוזה; כ-150 מגרשים ישווקו לחיילי מילואים מחוסרי דיור ולנכי צה"ל, מתוכם כ-50 מגרשים ייצאו בהרשמה והגרלה למשרתי מילואים מחוסרי דיור. 25 מגרשים ישווקו לנכי צה״ל בהרשמה והגרלה; לא יוקצו מגרשים לבני מקום".
ראש המועצה האזורית עמק הירדן עידן גרינבאום מסר בתגובה: "הגשנו עתירה מנהלית במטרה לעצור את המכרזים חסרי האחריות של רמ"י. שינוי המכרזים על ידי רמ"י בעקבות הבקשה שלנו מראים כי רמ"י בעצמם מבינים שהמכרזים שהוציאו היו פגומים ולוקים בחסר. צר לנו כי רמ"י בוחרת לשנות את תנאי המכרז מקצה לקצה ופוגעת ברבים המעוניינים להתמודד בו. השינוי שהודיעה עליו היום בהתאם לעתירת המועצה משול לשינויי חוקי משחק כדורגל ב-10 הדקות האחרונות של ההתמודדות. המועצה האזורית עושה ותמשיך לעשות הכל כדי להקים יישוב קהילתי חזק ומגובש בהאון ותפעל שהמכרזים לשיווק הקרקעות ביישוב העתידי יתנו הזדמנות שווה לכמה שיותר צעירים מכל רחבי הארץ, חיילים משוחררים, מילואימניקים ולוחמים, נכים ומחוסרי דיור ובכלל לאנשים מן הישוב – הרוצים להקים את ביתם בעמק הירדן".
תגובה אחת
חבל רציתי להגיש הצעה.
שבע שנים לא להשכיר ? תנאי דרקוני מידי…