זו הפעם השלישית ברציפות שבנק ישראל מותיר את הריבית על רמה של 4.5% – למרות ההתאוששות בפעילות הכלכלית במשק, בשוק העבודה ובענף הבנייה. חודשים לאחר השיא של 4.75%, הוריד בחודש ינואר הנגיד פרופ' אמיר ירון את הריבית ל-4.5%, ומאז היא נותרה על רמה זו.
הריבית הגבוהה בהקשר לשוק הדיור, נועדה בין היתר להילחם בתופעת המשקיעים ולקרר את הרוכשים. אולם למרות שהריבית עדיין גבוהה, בטח ביחס למה שהכרנו במשך כעשור וחצי עד לפני כשנתיים, אנחנו רואים את הישראלים חוזרים למשרדי המכירות, ובפועל יוצא – עלייה במספר העסקאות, בעוד שההיצע נמוך במיוחד, כך שכבר מזהים עליית מחירים בשוק שלא פועל עדיין במלוא הקיטור.
הסיבה להחלטה הנוכחית היא התחזקות האינפלציה שהגיע קרוב לרף העליון של טווח היעד שהציב הבנק – שעומד על 1% עד 3%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.8%.
בבנק ישראל אומרים כי על רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית.
כך אומרים בבנק, כי הפעילות הכלכלית ושוק העבודה מוסיפים להתאושש באופן הדרגתי. לצד זאת, מידת אי-הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מתבטאת ברמה גבוהה של פרמיית הסיכון של המשק.
בסביבת האינפלציה חלה עלייה מסוימת. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.8%. הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים לשנה הקרובה, עלו ונמצאות בסביבת הגבול העליון. הציפיות לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון.
מאז החלטת המדיניות הקודמת, השקל התחזק מול הדולר והאירו בכ-1.1%, ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי בכ-1.2%.
התוצר התרחב ברביע הראשון של שנת 2024 ב-3.35% ביחס לרבעון הקודם ומשקף גידול בצריכה הפרטית ובהשקעה בנכסים קבועים. למרות התרחבות זו התוצר נותר נמוך ב-2.8% ביחס לרמתו טרם המלחמה.
בבנק ישראל אומרים כי בשוק הדיור נמשכת עלייה במחירי הדירות והמגבלות וקשיי הפעילות בענף נוכח המלחמה עדיין משמעותיים. סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן עלה ב-0.6% והקצב השנתי של עלייתו עומד על 2.7%.
התרחבות הכלכלה הגלובלית נמשכה ברבעון הראשון. האינפלציה מוסיפה לשהות מעל יעדי הבנקים המרכזיים ותוואי הריבית הצפוי על ידי השווקים עלה.
> הצג תגובות