לא מעט חסמים קיימים בענף הבנייה הישראלי, כולל בתחום ההתחדשות העירונית. אלו עמדו במוקד מפגש של פורום הנהגת ההתחדשות העירונית של מרכז הבנייה הישראלי, עם צמרת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
במפגש שהתקיים בחמישי שעבר, לקחו חלק יו"ר מרכז הבנייה הישראלי ערן רולס, המשנה למנכ"ל המרכז יהודית פרוכט, עדי תמם – מנהלת ההנהגה, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אלעזר במברגר, סמנכ"לית הרשות עינת גנון, מנהל אגף תכנון גורי נדלר וראש אגף קשרי קהילה חגי טולדנו.
במפגש הוצגה היוזמה החדשה של הרשות הממשלתית להסדרת שכר טרחת עורכי דין המייצגים דיירים בפרויקטים של התחדשות, מהלך שנחשף לפני כחודש באתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, פרסום שהסעיר את קהילת עורכי הדין. אותו מהלך נוגע גם לשכר טרחת מארגני דיירים, במידה והם קיימים בתהליך ייצוג הדיירים. במפגש ניכר שבמברגר וצוותו פועלים ביעילות לקידום ההתחדשות העירונית בכל הארץ תוך שמירה על האינטרסים של ציבור בעלי הדירות, שלרוב אינם בקיאים בתחום ולא בהכרח מודעים לזכויותיהם בתהליך.
פערי ידע אלה עומדים גם בבסיס המהלך של הרשות להתחדשות עירונית לטפל באחת הסוגיות הפרוצות בתהליך – התנהלות בעלי הדירות מול עורכי דין המייצגים אותם, שכר הטרחה של עורכי הדין הללו וסוגיית שכר טרחת המארגנים, אשר משמשים כגורם נוסף – לכאורה מקצועי – שמייצגת את הדיירים בחלק מהפרויקטים.
תהליך בחירת היזם מתבצע בחלק גדול מהמקרים באמצעות מארגני דיירים, אלא שתחום הארגון הוא לא מקצוע מוסדר (חוק המארגנים כולל סטנדרטיזציה מוגבלת, כ"ז) ולפיכך, אין הגדרה חוקית לגבי מי יכול לשמש כמארגן או מהו השכר המומלץ לעבודתו. בפגישה סיפרו אנשי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כי קיבלו מידע מהמינהלות העירוניות בערים השונות על פערים אדירים בגובה השכר המשולם בגין עבודת המארגנים.
יזמים שלקחו חלק במפגש, טענו כי מארגנים עושים שימוש בכוחם כמי שיכולים להוביל את ההתקשרות עבור בעלי הדירות, ומתוקף כך נמצאים בפוזיציה שמאפשרת להם להשפיע על הסגירה של הדיירים עם יזם שהם חפצים ביקרו, כאלה למשל שמתגמלים אותם יותר. היזמים העלו דוגמאות שונות מניסיונם האישי, מהן עולה כי נגבה שכר טרחה של עשרות אלפי שקלים ליחידת דיור אחת, וברף העליון – אף 100 אלף שקלים. כך, מכיוון שהעלות הזו היא חלק מהוצאות הפרויקט, סעיף זה יכול להטות את כף הרווחיות של מיזם התחדשות בקלות.
"הרשות להתחדשות עירונית מאז הקמתה לזהות מהם החסמים המעיקים על הפעילות התקינה של השוק ופוגעים בקידום ההתחדשות העירונית", אמר אלעזר במברגר בתחילת המפגש עם הנהגת ההתחדשות של מרכז הבנייה. ואכן, צוות הרשות התעניין בדוגמאות מהשטח כדי להבין מהם אותם חסמים נוספים שקיימים, למשל סוגיית מתחמי פינוי-בינוי שתקועים בשל ריבות יזמים שהחתימו דיירים, ואף אחד מהם לא מעוניין לוותר על אחיזתו לטובת קידום הפרויקט, או הפער שבין הכדאיות הכלכלית הריאלית לבין הערכות שמאי הוועדות על פי תקן 21. במברגר הציג חלק מהפעולות שמקודמות בימים אלו, וניסוח עמדה ראשונית לגבי חקיקה שנבחנת לקראת חוק ההסדרים הבא.
בין חברי הנהגת ההתחדשות העירונית שלקחו חלק במפגש, היו איל טישל – סמנכ"ל התחדשות עירונית באזורים; עו"ד אילן שרקון; איתמר פיטל – סמנכ"ל התחדשות עירונית בצרפתי צבי ובניו; נתי גלבוע – סמנכ"ל שיכון ובינוי; אלירן רובינוב – מנהל תחום התחדשות עירונית בבסט ייזום; אמיר לוטן – סמנכ"ל התחדשות עירונית בחברת משולם לוינשטין הנדסה וקבלנות בע"מ; ירון צוברי – המשנה למנכ"ל קרסו נדל"ן ומנהל חטיבת המגורים; חמי שאול – סמנכ"ל קרסו נדל"ן ומנהל חטיבת מגורים בוטיק; ראובן קידר – סמנכ"ל כספים בחברת קרסו; בן בר משיח מהתחדשות עירונית אלמוגים; גילי פייגלין ברנדס – סמנכ"ל התחדשות בצמח המרמן; גל קסטל – המשנה למנכ"ל אורון נדל"ן; תמיר חפץ – מנכ"ל קן התור התחדשות עירונית; חגית וולף – מנהלת איזור ירושלים בחברת קן התור; יוסי גואטה – מנכ"ל התחדשות עירונית בקבוצת יוכלמן; יועד רחמים – סמנכ"ל פיתוח עסקי בקבוצת אבי רחמים; מיכאל אטיאס – מנכ"ל קבוצת עמיסף; עדי מסורי – סמנכ"ל פיתוח והתחדשות עירונית בפרשקובסקי השקעות ובנין בע"מ; שלמה עסיס – סמנכ"ל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית ביוסי אברהמי; ואופיר ענבר – משנה למנהלת החטיבה להתחדשות עירונית אקרו נדל"ן.
> הצג תגובות