מבנה "בתי סיידוף" הוקם על ידי יצחק סיידוף בראשית המאה הקודמת, בשנת 1911, ברחוב יפו של היום, בסמוך וממערב לשוק מחנה יהודה. סיידוף היה יהודי אמיד מבוכרה, שהקים שורת מבנים למגורים ומסחר בסגנון שכונות החצר שהיו אז.
בחצר נחפרו שני בורות מים לשימוש הדיירים, ולצידם מדרגות שמובילות לקומה העליונה – שהיא קומת המגורים. קומה זו נחשבה למפוארת ומתקדמת לימים ההם, ואפילו נבנו במתחם דירות בנות שלושה וארבעה חדרים – שיא הפאר וההדר של אז. בצידו המערבי של הבית, היה בית כנסת ורוכשי הדירות חויבו בחוזה להתפלל בו. סיידוף רצה לבנות גם מקווה במתחם, ולשם כך נסע לבוכרה לגייס כסף עבור המקווה. לרוע המזל, הוא מת במהלך המסע הזה.
עם השנים מצב המתחם מתדרדר, את מקומן של החנויות תפסו בעלי מלאכה שבנו במקום סדנאות עבודה. חלק מדירות הפאר של פעם, הוחלפו במחסנים והמקום הפך למלוכלך ומוזנח.
בינתיים העיר התפתחה, הבתים בצד ימין בתמונה (שצילם ראובן מילון בשנת 1971), נהרסו ברובם לצורך הרחבת הכביש ובנייתו של ציר הרכבת הקלה. במקום הושארו חזיתות של חלק מהבניינים המפוארים שהיו ברחוב בעבר, ומרפסות בנייני סיידוף גולחו מהחזית.
לאחר עשרות שנים של הזנחה, קמו יורשי סיידוף במטרה לשקם את המתחם. בתחילה שיפצו את שורת המסחר והמגורים הקיימת, החלונות הוחלפו והותקן גג חדש לבניין. היורשים חברו לחברת "אשדר" שהקימה את אחד מגורדי השחקים הראשונים בעיר, על ציר יפו ובקרבת השוק.
זו הייתה הפעם הראשונה שהיהודים הבוכרים, שמוכרים בחושי הנדל"ן הבריאים שלהם וידועים כמי שקונים ומחזיקים נדל"ן ולא מוכרים אותו, מכרו חלק מזכויותיהם לצד שלישי, אבל נשארו בעלים של חלק מהדירות החדשות, כך שאפשר להירגע.
הבניין היה מחלוצי התכנון העירוני החדש של העת החדשה, שאישרה לבנות לגובה בגלל מחסור בקרקעות בעיר וגידול האוכלוסין הצפוי. הבניין שבר את קו הגובה שליד שוק מחנה יהודה עם מגדל בן 27 קומות, במבנה משעמם, ללא מעוף שלא הוסיף עודף הוד והדר לאזור. פנים הבניין נבנה ברמה גבוהה, ואת המגדל החדש מאכלסים בעיקר יהודים תושבי חוץ מרחבי העולם.
החצר של פעם שוחזרה ושופצה, מזרקה נבנתה במרכזה, ובית כנסת חדש שנבנה בצידה המזרחי של החצר ונקרא על שם מיודענו יצחק סיידוף המנוח, מקים המתחם, מהווה מעין סגירת מעגל והנצחת זכרו.
זאת ירושלים שלנו, חדש לצד ישן, מתחם בן 120 שנה שיזם יהודי בוכרי אמיד, שנפטר במסע לגיוס כספים, שהוזנח, שופץ, נבנה מחדש ומאכלס יהודים מארבע כנפות העולם, ובית כנסת שסוגר מעגל ונותן את הכבוד הראוי.
שבת של שלום לרחוק ולקרוב מירושלים ❤️
אורן כהן הוא המנכ"ל והבעלים של "אורן כהן גרופ" הפעילה בתחום הנדל"ן היוקרתי בירושלים כבר 27 שנה
לבלוג של אורן כהן על ירושלים "שישי של פעם" – לחצו כאן
> הצג תגובות