לא מעטים שפשפו את העיניים אתמול עם פרסום סקירת הנדל"ן החודשית של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. אחד הנתונים המעניינים שהופיעו בסקירה, היה הזינוק במכירת דירות בבית שמש לתושבי חוץ – כשהעיר התייצבה במקום הראשון בספטמבר בקטגוריה זאת, לאחר שעקפה – שומו שמיים – את ירושלים, עם 87 דירות שנמכרו בה מסך הכל 254 דירות שנמכרו לזרים בספטמבר.
התגברות העניין של יהודים ברחבי העולם בישראל, ברורה, כשבראש ובראשונה הוביל לכך הזינוק באנטישמיות ובסגמנט השלילי כלפי ישראל והיהודים, והרצון של יהודים רבים לשריין דירה בארץ הקודש – על כך מקרה שלא יהיה. חלקם אכן מתכוונים לבצע עלייה בקרוב, רבים אחרים יחזיקו את הדירה עבור חופשות, וזו תוכל גם לשמש אותם כאשר יחליטו לעלות ארצה.
בבית שמש מתגוררים כ-180 אלף תושבים, והיא נהנית מעתודות קרקע גדולות לפיתוח – הן של מגורים והן של תעסוקה ומסחר. רק בפברואר האחרון נפתח המרלו"ג הגדול בישראל – AIRFOX1 של פוקס על שטח בנוי של כ-80 אלף מ"ר. היא גם נמצאת על אם-הדרך בין תל אביב לירושלים, לא רחוק מנתב"ג, ובסביבה ירוקה של יערות וחורשות. כך שהפוטנציאל גדול, לצד היותה עיר מעורבת – בעיקר חרדית ומגזר דתי לאומי, אבל גם עם חילוניים.
ראש העירייה החדש שמואל גרינברג מכוון מאד גבוה. "הילודה בבית שמש גבוהה", הוא אומר בשיחה עם אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי. בכל יום 'נולדת' כיתה נוספת בעיר – כ-30 ילדים. העתודות הפרטיות ושל המדינה יאפשרו לנו לבנות עוד 70 אלף יחידות דיור. בתוך 15 שנה נהיה העיר השנייה בגודלה בישראל".
-השנייה?
"כן, השנייה. ירושלים ראשונה, בית שמש שנייה ותל אביב שלישית".
באזור ירושלים נרשם גידול חריג בהתעניינות וברכישות, כאשר בית שמש התייצבה ראשונה ברשימה, וירושלים הפופולרית – במקום השעני. ניתוח הממצאים בבית שמש מלמד כי רמה חריגה זו של רוכשים מוסברת במספר מצומצם של קבוצות רוכשים – כלומר אלה הרוכשים דירה מיזם על ידי אותו מייצג שאינן נציג היזם. בעוד בירושלים ניכר הגידול המתמשך ברכישות תושבי החוץ מאז השפל באוקטובר אשתקד, מועד תחילתה של מלחמת חרבות ברזל, הרי שבבית שמש מוקדם לקבוע אם הגידול החד ברכישות שנרשם בספטמבר הוא בעל אופי פרמננטי, או שמדובר באירוע חד-פעמי.
-זה אירוע חד-פעמי או שבית שמש הולכת להתמקם קבוע ברשימת הרכישות של הזרים? ובכלל, אתה יודע כבר לדעת כמה דירות למשל יירכשו על ידי תושבי חוץ נגיד ב-2025?
"אין לי נתון כזה, אבל המספר הזה שדיברת איתי עליו, רק יילך ויגדל. אני לא יודע אם יהיה גידול מינורי או משמעותי, אבל יהיה גידול".
-מדוע?
"זה לא סוד שמגלים בבית שמש התעניינות בכל התחומים. יש התעניינות שיא גם בכלכלה שלה. אתמול נפגשתי למשל עם הראל ויזל על המרכז הלוגיסטי שהוא הקים – מאות דונמים של תעסוקה ותעשייה. מתעניינים בנו בגלל העוצמה שלנו, מה שהיא הולכת להיות. אנשי עסקים מתעניינים וגם משקיעים שרוצים לעשות עלייה וגם לגור פה".
-איזו הכנה מראש אתה עושה כדי למשוך תושבי חוץ?
"בשבוע שעבר הייתי בצרפת ובאנגליה למפגשים עם הקהילות היהודיות. אנחנו מכינים את כל התשתיות מראש לקליטת העולים. למה בכלל הם בוחרים בנו? כי למשל יש לנו מוסדות חינוך ססגוניים שמתאימים לכל קהילה, לכל זרם ותת-זרם. לציבור האנגלוסכסי והצרפתי יש משיכה לכאן, יש אולפנים בכל השפות. גם בתרבות היא מגוונת ויש דילוג על כך השבר הזה שנקרא פערי תרבות. לכל קהילת עולים מכל מקום בעולם אנחנו מייצרים תוכן שמתאים לה. אתמול למשל הסתובבו בבית שמש 25 משפחות מצרפת שבאו לראות את העיר. נפגשתי עם חבר'ה שמייצגים קהילה בצ'ילה שמעוניינים למשל בהקצאה של בית כנסת ייעודי להם. נפגשתי עם אנשים מצרפת, אנגליה וארה"ב. ביקשו ממני להגיע להיפגש עם חברים בקהילה בניו יורק ובניו ג'רסי".
-מה שעוד עשוי למשוך תושבי חוץ ועולים לכאן זה הקרבה היחסית לירושלים, והמחירים שהרבה יותר זולים ממנה
"לצערי המחירים כבר לא כל כך זולים פה, אבל ברור שהמחירים עדיין יותר זולים. תראה, בית שמש נמצאת באזור טובל בירוק, בהרי ירושלים. אנשים יכולים לבוא לפה כדי להתגורר במקום שאפשר לעשות בו רכיבות על אופניים. אנחנו למשל מקימים קריית ספורט חדשה שתכלול מגרשי טניס ובייסבול. זה מדבר לקהילות זאת".
-העירייה יכולה להעניק הטבות כאלה ואחרות לעולים?
"לא ואנחנו לא נותנים. עולים חדשים מקבלים מענקים מטעם המדינה. אבל תשמע, אף אחד שהתעניין להגיע לבית שמש, לא שאל אותי על הנחה בארנונה".
> הצג תגובות