מחירי הברזל לבנייה זינק בחודש אוגוסט ב-5% – כך אומרים גורמים בתעשייה לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי. במחירון דקל לאומדן עלויות בענף הבנייה, מאשרים את הנתון הזה.
עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מחירי הברזל דווקא התמתנו – בשל הירידה החדה בהיקפי הבנייה בשוק הבנייה הישראלי. ואולם, לאחר מספר חודשים החלה עלייה בהיקפי הבנייה, וכך מחירי הברזל החלו לטפס. החרם הטורקי עליו החליט שליט טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, הקטין משמעותית את מקורות היבוא הישראלים.
התקן בישראל לברזל לבנייה התקן הוא S500W-C. רק מספר מצומצם של מפעלים עומדים בתקן זה, ומשום שישראל היא שוק קטן ביחס לעולם, אין כדאיות כלכלית למפעלים בעולם להשקיע בתקן הישראלי. "עד לפני הקורונה, היו לנו ספקים בעלי מפעלים בבלארוס, אוקראינה, רוסיה, טורקיה, יוון, איטליה, ספרד. עם פרוץ המלחמה באוקראינה (בפברואר 2022, א"כ), לא ניתן לייבא מהמפעלים באוקראינה ובבלארוס. יבוא ממדינות באירופה יקרות משמעותית בשל מחירי ההובלות והשימוש במטבע היורו. ולכן נותרנו עם אפשרות לייבא מטורקיה ורוסיה שנכון להיום המחיר שלהם לברזל בניין הוא התחרותי ביותר. אבל מה יקרה אם מחר ארדואן יחליט לסגור לנו את השאלטר של הברזל?", אמרה בפברואר השנה מירית כהן זמיר, מנכ"לית חברת מפעלי מתכת ש. כהן, בריאיון לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, במה שנראה כנבואה שהגשימה את עצמה רק חודשיים לאחר מכן.
ואכן, באפריל סגר ארדואן את השלטר עבור השוק הישראלי, מה שחייב את היבואנים לחפש ספקים חדשים, בשוק גלובלי בעייתי – עם מלחמה מתמשכת בין רוסיה לאוקראינה, יבוא מהמזרח יקר ובעייתי בשל נתיבי השייט המאוימים על ידי החות'ים, כך שנותרו מקורות יבוא מאירופה למשל – שיקרה בצורה משמעותית. "באירופה הברזל יקר בלפחות ב-50-100 דולר לטון. אבל גם זו לא הבעיה המרכזית. למפעלים באירופה יש תוכנית עבודה לפרק זמן ארוך. המפעל האירופאי לא בהכרח יתלהב לשנות תוכניות יצור שכרוכות בהגדלת התפוקות – הגדלת כח אדם, קניית חומרי גלם נוספים עבור 'מופע חד פעמי' עם הישראלים, כי הוא יכול לחשוש שברגע שהמלחמה תסתיים, הישראלים יחזרו לאלטרנטיבות הקבועות שלהם. הספק למעשה מסתכל קדימה – 'גם אם תשלמו לי עוד 100 דולר, בגלל שזה לזמן קצר, אני לא מוותר על הלקוחות הקבועים שלי כדי להכניס אתכם לרשימה לפניהם'. וצריך גם לזכור שאירופה רחוקה מטורקיה, כך שזה גם מעלה את עלויות ההובלה", אמרה כהן זמיר בריאיון אחר לחדשות מרכז הבנייה.
גורם בענף אומר לחדשות מרכז הבנייה הישראלי כי דווקא כעת נראה שהמחירים הגיעו בסיבוב הנוכחי לפיק העליון שלהם: "המחירים עלו כי גדל משמעותית היבוא מאירופה. ועדיין, ליבואנים רבים יש עדיין מלאי ברזל, כי הבנייה נעצרה בחודשים הראשונים של המלחמה. בתקופה הזאת יבואנים מחפשים מקורות יבוא חדשים".
הגורם מציין את ירדן, שממנה יש יבוא בהיקף קטן של ברזל, כאופציה שעשויה להוות "אלטרנטיבה זמנית וזולה יחסית וכבר מתקיימים מגעים בין הישראלים לירדנים לייבא משם ברזל". ואולם, היחסים בין ירדן לישראל מתוחים מאד על רקע המלחמה מול חמאס, ולאחר הפיגוע בתחילת השבוע במעבר אלנבי, בו נרצחו שלושה ישראלים על ידי נהג משאית ירדנית שאמור היה להעביר סחורות לרצועת עזה.
> הצג תגובות