"משוגעים, תרדו מהגג", כך הכריז שר האוצר המנוח יגאל הורוביץ בשנת 1980, כשביקש הן ממקבלי ההחלטות בממשלה בה היה חבר, והן מהציבור הרחב שלמוד כל מסגרת נאותה של כלכלה יציבה וצריכה מתונה, אחרת חלילה יגלוש המשק הישראלי לאינפלציה דוהרת. הורוביץ, מה לעשות, צדק גם צדק, ובמהלך ארבע השנים שלאחר מכן, כולל בימי שרי האוצר שהחליפו אותו, יורם ארידור ויגאל כהן אורגד, גלש המשק הישראלי לאינפלציה שנתית שהרקיעה ל-450% בשנה.
נזכרתי באמרה מפורסמת זו של הורוביץ שלמרבה הצער חזתה את הנולד, כשקראתי את נתוני הלמ"ס לגבי המשק הישראלי בכלל ושוק הנדל"ן בפרט. אולם הפעם, בשונה מ-1980, הבעיה העיקרית איננה סכנת האינפלציה שעומדת נכון להיום על כ-2.8% בלבד, אלא אודות סכנה ממשית ביותר שמדינת ישראל תמצא את עצמה מבודדת כלכלית, ללא משקיעים כלל, ואיש ממקבלי ההחלטות אינו עושה דבר בנדון.
ובכן, על פי נתונים אלה, התרחשה ברבעון הראשון של 2024, כלומר מיד לאחר פרוץ המלחמה, קריסה כללית של השקעות משקיעי חו"ל במדינת ישראל, 55% פחות מאשר ברבעון המקביל אשתקד (שגם כך הושפע מבריחת הייטק והמחאה כנגד הרפורמה המשפטית), כשבד בבד זינקו השקעות הישראלים בחו"ל, כולל בנדל"ן, ב-23%.
למעשה, על פי נתונים אלה, רוב רובם של הזרים, רובם ככולם משקיעים יהודים מהתפוצות, העדיפו להשקיע באירופה ובצפון אמריקה וכך גם ישראלים שבעבר הלא רחוק רכשו סיטונות דירות להשקעה בישראל, העדיפו במובהק השקעה במדינות דוגמת קפריסין, יוון, רומניה, גרמניה ופולין.
תאמרו, זו הרי גזירת גורל. יש אצלנו מלחמה ובאופן הכי טבעי יפנו המשקיעים, כולל הישראלים, למדינות שקטות יותר ביטחונית ויציבות יותר כלכלית. ובכן, ומבלי לזלזל במצב הנוכחי, ההיסטוריה הנדל"נית העולמית מלמדת, פעם אחר פעם, שאיפה שממשלות נוקטות בפעולות חיוביות יזומות כלפי משקיעים, פעולות אלה נושאות עימן פירות ובסופו של דבר אף הופכות את השערה על פיה.
ניקח למשל את מס הרכישה בישראל שלפני כשלוש שנים אף הועלה עד כדי 13% לדירות יוקרה. חישוב מתמטי פשוט מראה שאם הממשלה, ובמיוחד משרד האוצר, תחליט בהוראת שעה מיידית לבטל או לפחות להשהות לתקופה בלתי מוגבלת את המס הזה, כמות העסקאות תעלה כלפי מעלה בטור הנדסי, והרווח יתברר כגדול פי כמה וכמה לעומת ה"הפסד" למשק הישראלי בכך שאינו גובה מס רכישה. הרווח יהיה גם רווח כלכלי ישיר, גם יחזיר הנה לפחות חלק ממשקיעי חו"ל ובוודאי חלק נכבד מהמשקיעים הישראלים, ומעבר לכך יהיה גם מסר תודעתי ממדרגה ראשונה.
יתרה מכך, בבדיקה שערכנו, מתברר כי אכן אחוז גבוה מהמשקיעים ש"ברחו" מההשקעה בישראל, הייתה שילוב של תנאים הכרחיים (necessary conditions) שהיו עוד לפני פרוץ המלחמה, עם החלת מס הרכישה המוגדל וחסמים נוספים בפני המשקיעים, דוגמת אמירות של שרי אוצר, ממשה כחלון, דרך אביגדור ליברמן וכלה בבצלאל סמוטריץ', ש"משקיעים אינם מעניינים אותנו", והמלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר היוותה "תנאים מספיקים" (sufficient conditions ) שרק החמירו את המצב שממילא לא היה מי יודע מה גם ערב המלחמה.
ובמילים אחרות: מפליא בעיני כיצד מקבלי ההחלטות, ובמיוחד אלה האמונים של תקציב המדינה ועל כל נושא ההשקעות בישראל, אינם מייצרים חשיבה מחוץ לקופסה, רואים במצב הנוכחי בבחינת גזירת גורל, ובכך גורמים למשק הישראלי גם נזק כלכלי אדיר, שלא לדבר על נזק תדמיתי של "עם לבדד ישכון".
אז אנא מכם, תרדו מהגג ואל תהפכו, חלילה, את מס הרכישה למס נטישה!
אמיר רוזנבלום הוא יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן ש.נ.י
> הצג תגובות