ועדת הכספים אישרה אמש לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק קרן הארנונה,, למרות המחאה מצד ראשי הערים הגדולות בישראל, והיא תצורף לחוק ההסדרים שצפוי להיות מובא להצבעה בשבוע הבא. על פי המתווה, אל הקרן יועברו כספי גידול בהכנסות מארנונה עסקית, ובכספים אלו הקרן תתגמל על בניית יחידות דיור, כחלק מהניסיון להגדיל את היקפי הבנייה ולסייע לרשויות חלשות.
הקרן שתתחיל לפעול ב-2024, תגרע למשל מהארנונה העסקית של תל אביב עשרות מיליוני שקלים בשנים הקרובות. ראשי ערים כבר הכריזו כי יסרבו להעביר כספים לקרן. ראש עיריית גבעתיים רן קוניק אמר הבוקר לרדיו 103 כי מעבר לאי-שיתוף הפעולה מצד ראשי הערים, הם גם מתכוונים לעתור לבג"צ נגד חוק הארנונה: "יש אמירה ברורה שלא נעביר את הכסף, לא נשלם. נלך פה עד הסוף ולא נוותר, לא מתכוונים לשתף פעולה".
אתמול השביתו עשרות רשויות מקומיות את פעילותן כחלק מהמאבק על קרן הארנונה, השבתה שכללה גם את מערכת החינוך. השבתת השירותים העירוניים ממשיכה גם היום, אולם השביתה בבתי הספר ובגני הילדים הופסקה, בצל הביקורת הקשה של הורים רבים על כך.
אתמול בוועדת הכספים בראשותו של ח"כ משה גפני, הוחלט כי ההפרשות מהרשויות לקרן יופחתו בצורה משמעותית, הוכנס תחשיב הלוקח בחשבון את המדד הסוציו אקונומי והמדד הפריפריאלי, ונקבע כי כלל הכספים שנכנסים לקרן יועברו לתמרוץ בנייה ברשויות.
המודל המוצע הוא כך: כל רשות תפריש לקרן החל מ-2024 אחוז מסוים בצורה דיפרנציאלית מתוך ההכנסות מהגידול בארנונה עסקית, בהתאם להכנסה לנפש מארנונה עסקית. בנוסח החוק המקורי עמד שיעור ההפרשה המירבי, במדרגה הראשונה על 49%, אולם רף זה הורד במהלך 10 הדיונים שהתקיימו בוועדה, וכעת עומד על 27.5% בהוראת שעה לשנתיים הראשונות עד תום 2025. מדרגה השנייה שעמדה בהצעה המקורית על 35% הופחתה ל-20%, המדרגה השלישית שעמדה במקור על 20% תעמוד על 15%, המדרגה הרביעית והמינימלית שעמדה במקור על 10% תעמוד על 7.5%.
עוד תיקון שנכנס להצעת החוק שתובא לקריאה שנייה ושלית, הוא מנגנון הפחתה בשיעור ההפרשה לקרן, עבור רשויות המדורגות באשכול 1 עד 5 – הן במדד החברתי-כלכלי והן במדד הפריפריאלי, כך שרשות כזו שאמורה הייתה להפריש את ההפרשה המקסימלית של 28%, תפריש רק 20% מהגידול בארנונה שאינה ממגורים.
ומהצד הנותן לצד המקבל: מתוך כספי הקרן יוענק מענק שנתי וקבוע לרשויות המקומיות בסך 1,850 שקלים עבור כל יחידת דיור שנוספה ברשות משנת 2021. סכום זה הופחת מ-2,000 שקלים בהצעה המקורית. בנוסף רשות מקומית תהיה זכאית למענק שנתי וקבוע של 1,000 שקלים בשל כל יחידת דיור שנוספה שטחה בין השנים 2018 ל-2020. סכום זה הועלה מ-1,500 שקלים לפני השינויים שהוכנסו בחוק. החל משנת 2025 השיעור יתעדכן מדי שנה לפי שיעור העדכון, לעניין מענקים חדשים.
לעניין רשות מקומית ביהודה ושומרון, נקבע כי בשל המצב המשפטי באזור, תשלומים שתצטרך להעביר לקרן, יקוזזו מתשלומים המגיעים לה מהקרן, כאשר יש קושי לגבות ישירות מן הרשויות באזור.
עוד נקבע כי כלל הכספים שיכנסו לקרן, יחולקו כתמרוץ לבנייה למגורים ברשויות, ניהול הקרן יהיה בראשות השלטון המקומי, ומרבית היתרות שיישארו בקרן יחולקו חזרה לרשויות.
בהצבעה אמש בוועדת הכספים, זכה המתווה האחרון לרוב של 10 מול שמונה. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ הגיע לקראת ההצבעה ואמר: "אני עצוב ומוחה על מילים קשות שנאמרו ואין להם הצדקה, בוודאי ביחס לרב גפני, שהוא אמן פה בוועדה. היו פה אופוזיציות וקואליציות ותמיד שמרו על כבודו, כאחד מוותיקי המשכן, אני כואב, אומר גם לחברי באופוזיציה וראשי הערים, נחצו שורה של קווים אדומים בדיונים פה… אנחנו מאמינים שאנחנו עושים את הדבר הנכון, אנחנו פעם ראשונה מתמודדים עם בעיית הדיור ולא רק בפתרונות מלאכותיים, סוף סוף באופן אמיתי, אנחנו עושים גם צדק בחלוקת משאבי המדינה, שהשקיעה מאות מיליונים, אנחנו נותנים נקודת זינוק טובה לילדים של כולנו".
"אני רוצה לומר תודה לאיש יקר, חיים ביבס, שהגיע אתנו להסכמה כאן בחדר, השיח אתו טייב את החוק הזה, הכניס בו תיקונים נכונים וטובים, אני מבין שכמה ראשי ערים חזקות לחצו עליו, אני לא כועס, חיים ביבס היה שותף מלא בגיבוש הנוסחאות שתכף תצביעו עליהם, אני רוצה לומר תודה לצוות השלטון המקומי שהיו שותפים לטיוב החוק הזה".
ואולם יש לציין כי למרות טענותיו של סמוטריץ', ביבס היה ממובילי המאבק נגד קרן הארנונה. לא נראה כי ביבס חותם בשתי ידיים על הצעת החוק שתובא כעת להצבעה. מרכז השלטון המקומי בראשו עומד ביבס, המשמש גם כראש עיריית מודיעין, הודיע אמש כי במסגרת המאבק נגד קרן הארנונה, תימשך שביתת המחאה, אולם ללא השבתת מערכת החינוך. "אנחנו עושים זאת כדי לא לפגוע בהורים ובילדים", נמסר ממרכז השלטון המקומי. "לא ניתן להם להיות בני ערובה של שר האוצר". המאבק יוחרף ויכלול הקפאה של עבודת ועדת התכנון והבנייה המקומיות, אי-מתן היתרי בנייה, והקפאה של הסכמי הגג באזורי ביקוש.
> הצג תגובות