ענף הבנייה ספג נזק של כ-250-300 מיליון שקלים בסבב הלחימה האחרון עם רצועת עזה, שהסתיים אמש – כך עולה מנתוני התאחדות בוני הארץ שהגיעו לידי חדשות מרכז הבנייה הישראלי. מהנתונים עולה כי הנזק שנגרם עומד על כ-50-70 מיליון שקלים לכל יום לחימה.
ובמה דברים אמורים? הסיבה הראשונה לנזק לענף, נעוץ בהשבתה באתרי הבנייה בעוטף עזה, בהם בשדרות, נתיבות ואף באשקלון, בשל ירי הטילים במהלך ימי הלחימה במבצע "מגן וחץ". אך בנוסף לכך, בשל הצורך של המנופאים לרדת מהעגורן ולהגיע למרחב מוגן בתוך עד דקה וחצי, אם מדובר למשל על אזור גוש דן, הרי שהעגורנים לא אוישו בימים האחרונים, והדבר הביא להשבתה של לא מעט אתרי בנייה גם בטווח של 40 ק"מ ואף יותר צפונה מרחובות.
סיבה מרכזית נוספת להשבתת הענף היא שחלק גדול מפועלי הבניין הפלסטינים באים מאזור חברון, שמזוהה מאד עם רצועת עזה. בשל כך, כ-30% מכלל הפועלים הפלסטינים – שמספרם בימי שגרה עומד על כ-80 אלף איש – לא הגיעו לעבודה. במספרים מדובר על היעדרות של כ-25 אלף פועלים מהאתרים.
ואולם ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ, מבין את הנסיבות. "ביטחון ישראל קודם כל", אמר בשיחה עם חדשות מרכז הבנייה, "אנחנו לא מלינים על הנזק הזה. מדובר בחלק מהמאבק שלנו כישראלים להגן על ישראל, וזה אומר גם להפסיד לעיתים חלק מהתוצר בענף הבנייה".
הנזק לדירות ובניינים – כ-80 מיליון שקל
אבל לצד ההשבתה החלקית בענף הבנייה בשל המתיחות הצבאית, ירי הרקטות לישראל גם גרם נזק של מעל 80 מיליון שקלים לדירות ובניינים, כך על פי בדיקת התאחדות קבלני השיפוצים. הבדיקה נעשתה לאחר ביקור של קבלנים באתרים השונים והוספת נתוני מס רכוש (קרן הפיצויים). הנתונים לא כוללים נזק ברכבים, תשתיות וחקלאות.
על פי נתוני מס רכוש, דווחו עד כה למעלה מ-123 מבנים ודירות שניזוקו והערכות שמספר המבנים שניזוקו יגיע לכ-250 מבנים. באזור תל אביב רבתי ניזוקו למעלה מ-75 מבנים ובאזור אשקלון רבתי למעלה מ-50 מבנים – מירי רקטות, רסיסים ושריפות.
עיקרי השיפוצים הנדרשים בעקבות המבצע, וזאת על פי בדיקת התאחדות קבלני השיפוצים נעים בין שברים וזכוכיות, תריסים ואלומיניום צבע, דלתות ומשקופים. סיב: "מספר זה עתיד לגדול עם אומדן הנזק המלא ואיסוף כל הנתונים".
יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב, אמר כי "בעל דירה שביתו נפגע, צריך לפנות במיידי למוקד הטלפוני של מס רכוש על מנת לדווח על הפגיעה. קרן הפיצויים במס רכוש שולחת לאחר מכן שמאי מטעמה על מנת לבדוק את הפגיעה ולהעריך את הנזק". לדבריו, לבעלי הדירות קיימות שתי אופציות מרגע הדיווח וההגעה של שמאי. הראשונה, הוא אומר, "היא טיפול בנזקים על ידי קבלני שיפוצים עצמאיים שהוזמנו על ידי בעל הנכס, זאת ועוד לאחר קבלת הצעת מחיר ואישורה על ידי מס רכוש או על ידי השמאי. במידה ובעל הנכס ימהר לעשות זאת מבלי לאשר יתכן ולא יראה את מלוא סכום השיפוץ חזרה. האופציה השנייה היא שמס רכוש וזאת על ידי החברות המשכנות (חברות שעובדות ומאושרות על ידי מס רכוש) יתקנו את הנזקים וישלימו את העבודה לשביעות רצון הלקוח".
> הצג תגובות