עיריית הרצליה שלחה הבוקר מכתב לשרי האוצר, הביטחון והגנת הסביבה, ולרשות מקרקעי ישראל ומנהל רשות המים, בדרישה לבצע טיהור של מתחם תע"ש בנןף ים. העירייה מאיימת במכתב שנשלח באמצעות עורכי הדין אילנה בראף-שניר ואסף הראל ממשרד הררי טויסטר ושות', כי במידה והמדינה לא תבצע ניקוי הקרקע, היא תפנה לערכאות משפטיות.
המכתב מגיע כשבועיים לאחר הפיצוץ העז שנשמע במרכז הארץ. בהמשך התברר כי מקורו היה בשטחו של מפעל תע"ש הנטוש בנוף ים, הסמוך להרצליה. במתחם הוטמנו במהלך שנות פעילות, חומרי נפץ רבים בבונקרים באדמה, שמעבר לזיהום הקרקע, עשויים בעצמם להתלקח ולהתפוצץ, כפי שקרה הפעם. פעילות המפעל עצמו הופסקה בסוף שנות ה-90 לאחר הפיצוץ העז ב-1992 שגבה את חייהם של שני אנשים, גרם לפציעתם של 66 ולנזק סביבתי גדול.
השטח לא טוהר, המדינה רוצה לבנות שכונת מגורים
הפיצוץ עצמו ב-22 ביוני השנה, התרחש מאות מטרים משכונת מגורים סמוכה, ובמרחק קצר עוד יותר מהגן הלאומי אפולוניה, מקום למשיכת מבקרים ומטיילים. בעיריית הרצליה אומרים כי הפיצוץ גרם ליצירת מכתש בעומק של כ-10 מטרים ובקוטר של 20 מטרים, בשל פיצוץ של כשלושה טון חומר נפץ שהיה מוטמן בבונקר תת-קרקעי במתחם.
מזה שנים מנסים גורמי התכנון השונים הקמת שכונת מגורים גדולה עם כ-3,000 יחידות דיור, אולם בג"צ בלם את תוכניות הפיתוח לאחר עתירות שהגישו ארגוני סביבה ועיריית הרצליה. לאחר הפיצוץ האחרון, אמרו באדם טבע ודין, שעתרו בעבר לבג"צ, כי "המדינה התחייבה להשלים את ניקוי הזיהום בשטח עד 2019, ההתחייבות שלא קוימה, ובמקביל קודמה במקום תוכנית להקמת אלפי יחידות דיור, כך שהדיירים העתידיים היו עלולים להיחשף לסיכון כדוגמת הפיצוץ שאירע בסוף השבוע".
במכתב שנשלח לשר הביטחון יואב גלנט, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט, ומנהל רשום המים יחזקאל ליפשיץ, נכתב כי "מתוך המכתב: "הגם שחלפו כבר כ-30 שנים (!) מאז נטישת המתחם על ידי התעשייה הצבאית לישראל, הקרקע טרם טהורה והזיהומים בתחומה – לרבות חומרים מסוכנים וחומרי נפץ נפיצים – ממשיכים לסכן חיי אדם, מבלי שגורם ממשלתי כלשהו נוטל על עצמו האחריות לטיהור של המתחם, סילוק חומרי הנפץ והגנה על חיי אדם ורכוש. חמור מכך – בניגוד להצהרות שנשמעו במהלך השנים על ידי הגורמים הרלבנטיים, לרבות משרד הביטחון, המשרד להגנת הסביבה, התעשייה הצבאית ועוד, אין בידי המדינה ורשויותיה מידע באשר לחומרים המסוכנים הקיימים במתחם והסכנות הצפויות מהן, ופעם אחר פעם מתגלות עובדות חדשות – הרות גורל ומסכנות חיים – שאינן בידיעת הגורמים הרלבנטיים".
עוד נכתב כי המדינה והרשויות השונות טענו במשך שנים כי "השטחים שנמסרו ממשרד הביטחון 'זוכו' וכי לא מצויים עוד חומרי נפץ העלולים לגרום לסכנה מידית לציבור. אך הלכה למעשה – המציאות שונה בתכלית והיא טפחה על פני כולנו כבר מספר פעמים".
"המדינה מפרה מזה 30 שנה את חובתה הציבורית"
במכתב מציינים כי כבר בשנת 2021 פנה ראש עיריית הרצליה משה פדלון, אל רשות מקרקעי ישראל – הבעלים של הקרקע – תוך שהוא מזהיר מפי הסכנות החמורות הטמונות במתחם. "בעקבות פנייה זו הועברו פניות נוספות לגורמים הרלבנטיים לפעולה דחופה בטרם אסון, אך לדאבוננו הרב – דבר לא נעשה", נכתב. "המדינה מפרה מזה קרוב ל-30 שנה את חובתה הציבורית לטהר את המתחם כולו מכל מזהם לרבות חומרי נפץ. יתר על כן, המדינה מפרה באופן חמור ביותר כבר שש שנים וחצי את הצהרתה והתחייבויותיה בפני בג"צ, להשלים את הכנת סקרי הקרקע עד סוף 2016 ושלוש שנים את הליך הטיהור של כל המתחם עד אוגוסט 2019. מחדלים חמורים אלה מסכנים באופן מהותי וחמור את כלל הציבור ומהווים 'פצצה מתקתקת' שאת התממשותה והשפעותיה חלילה וחס מלהעלות על הדעת".
עלויות טיהור הקרקע עשויות להגיע למאות מיליוני שקלים, אולם לצד זאת יש עלויות נוספות כגון אבטחת המקום כדי למנוע מעוברי אורח להיכנס למתחם המסוכן. רשות מקרקעי ישראל הסכימה "י להשתתף במימון הוצאות האבטחה של העירייה בסכום של 300 אלף שקלים, דבר שמהווה – לדברי העירייה – "טיפה בים ההוצאות הנדרשות, ומכל מקום – העירייה דוחה מכל וכל את העברת האחריות החד צדדית אליה לאבטחת האתר לרבות גידורו".
העירייה דורשת כי על המדינה להצהיר בצורה רשמית על לקיחת אחריות לטיפול בנושאים אלו, "תוך נקיבת הגופים האחרים ולוחות זמנים ברורים לטיפול במישורים השונים, עד ליום 15.8.2023 ובשים לב לבהילות, תאלץ העירייה לפנות לערכאות המשפטיות על מנת שיאכפו על המדינה למלא אחר חובותיה והתחייבויותיה בהתאם".
> הצג תגובות