עד כמה שוק הדיור נמצא במשבר, אפשר לראות מסקירת הנדל"ן החודשית של הכלכלית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, שפורסמה היום. על פי הסקירה, עולה כי בחודש אפריל נחתמו רק 4,001 עסקאות לרכישת דירה, מהן 3,562 בשוק החופשי, והיתרה – 439 דירות, במסגרת "מחיר למשתכן".
מדובר על ירידה חדה של 56% לעומת אפריל אשתקד, ועל מספר העסקאות הנמוך ביותר מאז תחילת שנות ה-2000, עם חריג אחד בלבד – אפריל 2020, בעיצומו של הסגר הראשון שהוטל בישראל בשל משבר הקורונה.
ביחס לחודש מרץ השנה, מדובר על ירידה של 37%. מהסקירה עולה עוד כי רכישות המשקיעים בחודש אפריל הסתכמו ב-564 דירות, ירידה של 60% בהשוואה לאפריל 2022, ובסך הכל מדובר על 14% בלבד מסך כל העסקות. המספר הנמוך גם מיוחס בין היתר למיעוט בחודש עבודה בחודש זה – בו נחגג פסח.
מכירות הקבלנים באפריל הסתכמו ב-1,488 יחידות דיור, כולל מחיר למשתכן, ירידה של 53% ביחס לאפריל 2022. במונחים ריאליים, כלומר בהתחדש בקצב גידול משקי הבית בישראל, מדובר על הרמה הנמוכה ביותר ב-20 השנים האחרונות, שוב – עם אותו חודש חריג של אפריל 2020.
אם ברבעון הראשון של 2023 חלו ירידות חדות במכירות בשוק החופשי באזורי הביקוש במרכז הארץ, בצורה משמעותית ביחס לאזורי הפריפריה, הרי שבאפריל הצטמצמו הפערים – בשל ירידות גם בפריפריה.
גם במכירות "על הנייר" חלה ירידה דרסטית. שיעורן של דירות עלה עמד על 64% מכלל העסקות, אל מול 71% שנרשם מאז ספטמבר האחרון. הכלכלנית הראשית מעריכה כי "ייתכן שבכך באה לידי ביטוי בין היתר התארכות משך הזמן בו דירה חדשה עומדת 'על המדף', כאשר המשמעות היא שיש יותר דירות המוצעות למכירה בשלבי בנייה מתקדמים". הירידה, אומרת הכלכלית הראשית, בולטת בעיקר בקרב זוגות צעירים.
> הצג תגובות