מדו"ח הכלכלנית באוצר המתפרסם היום (29.9) עולה, כי בשנת 2023 תחזית הצמיחה הממוצעת צפויה לרדת ולעמוד על שיעור של 3.1%, לעומת שיעור צמיחה של 5.5% שנרשם ב-2022. את עיקר המלחמה הפיננסית ינהלו הבנקים מול האינפלציה ועל-כן צפויה גם בשנת 2023 המשך העלאת הריבית.
לדעת מומחי הדו"ח, להאטה הפיננסית צפויה השפעה שלילית משמעותית על שני סקטורים מרכזיים: האחד, סקטור ההייטק, המושפע מירידות בשוק ההון וסקטור הנדל"ן – המושפע מעלייה בחומרי הגלם, מחסור בעובדים, מחירי אנרגיה גבוהים ושיבושים בשרשרת האספקה ואף עליה משמעותית בשכר הדירה. חשש נוסף שעולה מהדו"ח נוגע למלחמה המתרחשת בין רוסיה אוקראינה, וסיכון מפני התפשטות המלחמה לאזורים נוספים מה שעשוי להזרים לארץ גל של מהגרים שיהיה גדול מהצפוי.
מומחי הדו"ח חוששים מהסלמת המלחמה המתרחשת ומעריכים כי צפויות להיות השפעות נוספות כגון ירידה בהיקפי הסחר עם רוסיה ואוקראינה והשפעה על סביבת האינפלציה ומחירי האנרגיה. מצד שני, צפויה המלחמה המתרחשת להגביר את הייצוא הביטחוני של ישראל וייצוא סחורות שמהוות תחליף למוצרים שמייצאת רוסיה, בעיקר מחצבים. חשש נוסף שעולה בדו"ח נוגע להתחממות היחסים בין סיון וטיוואן מה שעלול להשפיע על הכלכלה הגלובאלית ובכלל זה ישראל. סיכונים נוספים שהוזכרו בדו"ח נוגעים להחמרה אפשרית במגפת הקורונה, הרעה במצב הביטחוני בישראל ואירועי אקלים קיצוניים.
ומה יהיה על השקל? ברבעון השני של 2022 השקל המשיך לאבד מערכו אל מול המטבעות המובילים, אך החל מחודש יולי התהפכה המגמה והשקל רשם פיחות בעיקר בשל השפעת שוקי המניות. המומחים סבורים כולם כי בטווח הקרוב השינוי בשער השקל יושפע מהמצב בשוקי ההון, בעוד שבטווח הארוך הגורמים הבסיסיים תומכים בייסוף השקל.
> הצג תגובות