בית המשפט דחה את עתירתה של המועצה האזורית עמק הירדן בנוגע למכרזי רמ"י בקיבוץ האון, וכבר מחר בבוקר תפורסם רשימת הזוכים בשני מכרזים שכללו בסך הכל 171 מגרשים, מינוס 80 זוכים – אנשי מילואים ונכי צה"ל. השופט ערפאת טאהא מבית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, מתח ביקורת על התנהלות מועצת עמק הירדן. במועצה שוקלים לערער על ההחלטה.
כזכור, לפני חודשים בודדים פרסמה רמ"י שני מכרזים לשיווק מאות מגרשים בשטחים שנעים בין 300 ל-500 מ"ר בקיבוץ, שנקלע בעבר לקשיים כלכליים קשים, שהובילו להפרטתו ב-2006 – ומאז היישוב לא התאושש והתקשה לגייס תושבים. מחיר המינימום עבור מגרש עומד על כ-700 אלף עד 1.1 מיליון שקלים, לפני עלויות פיתוח, תלוי בגודל המגרש ובמיקומו. שני המכרזים הראשונים כללו 80 ו-91 מגרשים. במכרז זה הוגשו מעל 900 הצעות, ובסוף נקבעו רק זוכים משרתי מילואים שזכו במחיר של כמיליון שקלים לקרקע. שני המכרזים הנוספים שאמורים שאמורים היו להיסגר בהמשך ל-48 ול-25 יחידות, נדחו בשל הגשת העתירה מצד מועצת עמק הירדן.
במועצה התנגדו לפרסום המכרזים מחשש כי אלו יהפכו לקרקע פוריה להתפתחות יישוב לעשירים בלבד, שיוכלו לשלם מיליוני שקלים עבור קרקע בסמוך לשפת הכנרת לטובת בתי נופש, בלי תועלת אמיתית למועצה האזורית עצמה שרוצה למשוך אליה אוכלוסיות חדשות. כמו כן, עלויות הפיתוח עשויות להכביד על המועצה.
במסגרת המאבק של עמק הירדן, המועצה פרסמה מודעה בעיתונות עם אזהרה לציבור שלא להשתתף במכרז זה משום שמדובר בבחינת "מניח את כספו על קרן הצבי", עם האיום כי בכל מקרה המועצה לא תנפיק היתרי בנייה לבתים על מגרשים אלו.
מנגד, טענה רמ"י בבית המשפט כי על העתירה להידחות על הסף מחמת שיהוי. לטענתה, החלטת הרשות לשווק את המגרשים במכרז פומבי פורסמה לראשונה ביום ב-23 במאי 2021. אף שידעו על החלטה זו 10 שנים לפני פרסום המכרזים, טענו ברמ"י, לא נקטו העותרים פעולה כלשהי על מנת לבטל את החלטת הרשות, ורק חמישה ימים לפני סגירת המכרזים הוגשה העתירה בצירוף בקשה למתן צו ביניים, בשל התנהלותם מועצת עמק הירדן, טענו ברמ"י, נפגעו המתמודדים במכרז שהפקידו ערבויות בסכומים גבוהים. עוד טענו ברמ"י כי קיבוץ האון מנוע מלהעלות טענות לעניין שיווק המגרשים במכרז פומבי מאחר שהוא חתום על ההסכם משנת 2012 שבו נקבע מפורשות כי עם השבת המגרשים לידיה, תפעל רמ"י לשיווק המגרשים. נטען עוד כי המועצה מנועה מלהעלות טענות לעניין אופן שיווק המגרשים מאחר שהיא נתנה את ברכתה למכתבו של שר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף מחודש אוגוסט השנה שבו הוא ביקש להקצות 40% מהמגרשים לחיילי מילואים ולנכי צה"ל.
בנוגע לעתירה עצמה, ברמ"י טענו כי אין כל פסול בשיווק המגרשים או חלק מהם במכרז פומבי למרבה במחיר, וזאת משום שבהתאם לחוק חובת מכרזים, נקודת המוצא בהקצאת נכסי מדינה בדרך של התקשרות, היא בשימוש בהליך מכרזי לפי כללי היסוד של מכרז פומבי ומתן אפשרות גישה לכל אדם, באופן שווה, ועל בסיס כללי תחרות אחידים, ברורים וידועים מראש.
השופט טאהא קבע בהחלטתו כי דין העתירה להידחות. הוא ביקר את המועצה שבחרה לעתור נגד המכרזים שלוש שנים לאחר שידע על השיווקים שלהם. "אף על פי כן, העותרים לא נקפו אצבע במשך שנים, לא תקפו את החלטת רמ"י מיום 12.5.2021 ולא תקפו את תנאי המכרז ועשו כן רק לאחר שהמכרזים נפתחו להגשה", כתב בהחלטתו, והמשיך כי "טענת העותרים כי פרסום המכרזים לשיווק המגרשים למרבה במחיר מהווה הפרה של הסכם האון משנת 2012 משוללת כל יסוד".
בנוסף, קבע השופט טאהא כי "אין ממש בטענה כי פרסום המכרזים בניגוד לעמדת המועצה המתנגדת לשיווק המגרשים במכרז למרבה במחיר, מהווה הפרה של הוראת סעיף 15 סיפא להסכם… (ש)קובע כי 'הרחבת הישוב ושיווק המגרשים בתוך כך יעשה בהתאם להסדרים וההסכמות שיהיו בין המינהל למועצה האזורית הירדן'. בעניין זה מקובלת עליי טענת רמ"י כי כוונת הצדדים הייתה כי הנושאים התכנוניים והתחזוקתיים הכרוכים בהרחבת הישוב ייעשו בתיאום עם המועצה ובהסכמתה, וכי לא הייתה כל כוונה להעניק למועצה האזורית זכות וטו באשר לאופן שיווק המגרשים".
השופט טאהא גם התייחס לחששות מועצת עמק הירדם כי היישוב יהפוך ליישוב לעשירים בלבד שיוביל ל"יישוב רפאים", וקבע כי "כל אלה הם שיקולים שעמדו לנגד עיניה של הנהלת רמ"י שבחנה אותם בכובד ראש כפי שעולה מפרוטוקולי הדיונים, וקבעה מנגנונים מאזנים, כגון הצורך בקבלת אישורה של ועדת קבלה, חובת מגורים למשך חמש שנים (מגבלת השכרה) ומגבלת העברת זכויות למשך שבע שנים".
לסיכום קבע כי "לא מצאתי עילה המצדיקה התערבות בית המשפט בשיקול דעתה של רמ"י" וכי "המניע העומד בבסיס העתירה הוא רצונם של העותרים לכפות על רמ"י לשווק את המגרשים לתושבי המועצה האזורית עמק הירדן ולילדי חברי הקיבוץ המבקשים לחזור ולהתגורר בקיבוץ ולא דאגה אמיתית לציבור. נדמה כי אילו רמ"י הייתה מקבלת את בקשת העותרים והייתה מחליטה לשווק את כלל המגרשים לתושבי המועצה בלבד, ייתכן שבית המשפט היה רואה כי דבק בהחלטה כזו חוסר סבירות קיצוני המחייב את ביטולה".
מרמ"י נמסר: "מחר בבוקר יפורסמו תוצאות המכרז לשיווק קרקעות על אדמות קיבוץ האון לאחר שהיום אחר הצהריים ניתנה החלטה שדוחה את העתירה שהוגשה על ידי מועצה אזורית עמק הירדן לעצירת המכרז. החלטת השופט המדברת בעד עצמה. השופט אמר כי לא מצא כל פגם במכרז שהוציאה רשות מקרקעי ישראל".
המועצה האזורית עמק הירדן: "הצטערנו לקרוא את החלטת השופט בנוגע לשיווק המגרשים בהאון. נלמד אותה ואנו בהחלט שוקלים להגיש ערעור לבית המשפט העליון".
> הצג תגובות