ענפי הבנייה והשיפוצים סובלים ממחסור עצום בכוח אדם מאז 7 באוקטובר. בשטחים סובלים הפלסטינים מעצירת עבודתם בישראל שהובילה למצוקה כלכלית קשה. המפגש בין שני המשפטים האלה מוביל לתופעה חדשה – פלסטינים רוכשים תעודות זהות מזויפות על ישראלים, וכך מצליחים להיכנס לעבוד בבנייה ושיפוצים בתוככי הארץ.
בשבוע האחרון הגיע לידי התאחדות קבלני השיפוצים תלונות מצד קבלנים מהשטח על כך שאותם פלסטינים עובדים "כאילו" בצורה חוקית, בזכות תעודות שרכשו בצורה לא חוקית ב-200-300 שקלים לערך. בהתאחדות אף אומרים כי ישנן קבלנים שנופלים בפח מהתופעה הזאת, ואפילו ישנו קבלן שהעסיק עובד עם תעודת זהות ישראלית שנעצר על ידי המשטרה, לאחר שלדבריו כלל לא ידע שמדובר בתעודה מזויפת של הפועל – שאין לו כמובן אשרת עבודה ואישור כניסה לישראל. לחדשות מרכז הבנייה הישראלי נודע על עוד שני קבלנים – שהעסיקו פועלים פלסטינים שהציגו בפניהם תעודות זהות כחולות – שזומנו לחקירה על העסקת פלסטינים.
יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב אומר כי "העובדים הפלסטינאים מוצאים דרכים יצירתיות לעבוד במדינה בה אין אכיפה והממשלה מפרקת ומפקירה באופן שיטתי את ענף הבנייה והשיפוצים שכבר שבעה חודשים מבטיחים לו עובדים פלסטינאים, הודים, אוקראינים, סינים ואף אחד לא בא".
בשיחה עם אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, אומר סיב כי "אין לעובדים הפלסטינים דרך אחרת להיכנס, והם 'מתפוצצים' שם מחוסר עבודה".
המשטרה בוחנת בימים אלו הגשת כתבי אישום נגד אותם קבלנים, בעוד שאלה הגישו ערעור על עצם המהלך. "זה הזוי. הקבלן לא יכול לדעת אם התעודה הכחולה מזויפת או לא. הם מציגים את התעודה, והוא מעסיק אותם", אומר סיב.
-הגשת כתב אישום זה "תיק" – הם עשויים לאבד את רישיון הקבלן
"הקבלן יכול לאבד את רישיון הקבלן שלו מרשם הקבלנים, ואז רשמית הוא לא יכול לעבוד. לא רק זה, הוא גם יכול להיכנס בעשרות אלפי שקלים על כל עובד פלסטיני ללא היתר".
-ומה אתם יכולים לעשות?
"נילחם על כך שיהיה לנו קו חם במשטרה שבאמצעותו אפשר יהיה לבדוק אם הפועל הוא לא שב"ח (שוהה בלתי חוקי, א"כ). נילחם גם על זה שמי שקיבל את הכנס ונפל בפח, שלא יקבל שום דבר בסוף. צריך לבטל את הקנסות האלה". מהמשטרה לא ניתן היה להשיג תגובה בשלב זה.
רק לאחרונה ערכה ההתאחדות סקר בקרב 180 מחבריה, ממנו עולה כי 20% מהם כבר החזירו עובדים פלסטינים ישנים שלהם לעבודה בישראל אחרי חג הפסח, ללא היתר כניסה לארץ. המצב כיום הוא שהמדינה אוסרת כניסה של עובדים לענף, אך מחדשת להם את רישיון העבודה. למעשה, הרישיון מחודש כאילו העובדים עובדים כרגיל, למרות שבפועל חל איסור להעסיק אותם.
בסקר אחר שנערך לפני כן, לקראת הפסח, הצהירו 53% מקבלני השיפוצים כי הם מתכוונים להעסיק עובדים פלסטינים, בין אם יאושר הנושא בממשלה או לא. מאידך, בגזרת הלקוחות נרשמת התנגדות להחזרת הפלסטינים לשיפוצים בישראל. מעל 58% מהקבלים ענו שהלקוחות ביקשו לא להכניס לביתם עובדים פלסטינים, ואף דורשים זאת במעמד חתימת הסכם העבודה.
> הצג תגובות