שתי אחיות נרצחו בפיגוע ירי בבקעה, ותייר נרצח בפיגוע דריסה בתל אביב – סוף השבוע המדמם בעיצומו של חול המועד פסח, הוביל את שר הביטחון יואב גלנט להאריך את הסגר על יהודה ושומרון, מה שאמור באופן רשמי למנוע כניסתם של פועלים פלסטינים לישראל.
ענף הבנייה הישראלי מתבסס בחלקו הלא מבוטל על פועלים זרים, רובם פועלים מהשטחים. על פי הערכות, בימי רגיעה עובדים כ-80 אלף עובדים פלסטינים. הסגר הנוכחי שיתארך עד למוצאי חג שביעי של פסח, בלילה שבין יום רביעי לחמישי, אמור למנוע עבודתם של פועלי הבניין הפלסטינים, ואולם הערכה היא כי חלקם עובדים בישראל ללא היתרים, בדרך כלל בפרויקטים קטנים יותר ובעבודות שיפוצים.
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מסר לחדשות מרכז הבנייה הישראלי כי "״אנחנו סבורים שיש לאפשר לעובדים הפלשתינאים לעבוד בימי חול המועד, בדיוק כמו שהיה בשנתיים האחרונות". לדבריו, "באופן מובהק, העובדים שנבדקים במסרקות של ברזל על ידי מערכת הביטחון כתנאי לעבודתם בענף, אינם מפגעים בפוטנציה. יחד עם זאת, אנחנו בהחלט מבינים וסומכים על השיקולים של מערכת הבטחון".
הקבלן רפי זנזורי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בנתניה, מסביר בשיחה עם חדשות מרכז הבנייה הישראלי, את הנזקים שנגרמים לענף הבנייה. "הפלסטינים הם מרכיב מאד משמעותי בכוח העבודה בענף, בייחוד בתחום העבודות הרטובות", הוא אומר, "ופתאום מהיום למחר, לבוא ולהוציא את העובדים מהענף זה מאד מורכב. הדבר גורם לעיכובים עצומים בלוחות זמנים".
-בכמה נזק מדובר לענף?
"כל יום כזה הוא נזק של עשרות מיליוני שקלים למשק בכלל ולענף הבנייה בפרט. מדובר גם על נזק לכלכלה הפלסטינית שיש לנו אינטרס גדול שהיא תשגשג, משום שחלק גדול מהאוכלוסייה שם קשור לענף הבנייה הישראלי, ואם הם עובדים, אז גם הם מעוניינים בשקט".
-אבל עצירה של כניסת פועלים סוגרת לך את אתר הבנייה לגמרי?
"קח דוגמה ממני – שני פרויקטים שלי בהם נבנים 100 דירות, לא נפתחו היום. ואני לא יוצא דופן. גם אלא שכן נפתחו, עובדים בקצב של 10%-20%. הפלסטינים הם חלק מכריע בעבודה בתחום עבודות השלד. אם יש לך צוות של 20 פועלים, מהם כ-10 פלסטינים וחמישה ישראלים, אז אם מגיעים רק חמישה בבוקר, זה לא שהם מייצרים רבע מכמות העבודה, אלא רק 10%. אם הגיע תפסן אבל לא הגיע העוזר שלו, אז התפסן לא יכול לעבוד באותו יום".
> הצג תגובות