רפורמות הרישוי שנכנסו ונכנסות לתוקפן ואמורות לקצר משמעותית את משך הוצאת היתר הבנייה, הצליחו להסעיר בחודשים האחרונים את ענף הבנייה הישראלי. הרב נתן אלנתן, יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, התיישב לשיחה עם אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, כדי להסביר את מהותן, וגם לנסות להרגיע את הביקורת עליהן. הקלטת השיחה – בסוף הטקסט.
- נתן אלנתן מקווה: תוך חמש שנים – 40% מההיתרים יגיעו דרך מורשה להיתר – לחצו כאן
- הביקורת: "זה לא פוגש את המציאות, הלו"ז לא יתקצר" – לחצו כאן
לדבריו של הרב אלנתן, בתוך פחות משנתיים אדריכל מורשה להיתר יוכל להוציא היתר בנייה גם למגדלים בני 100 קומות, כאשר עד תחילת נובמבר המגבלה הייתה עד לגובה של 28 מטרים, והיא הורחבה למבנים עד לגובה 42 מטרים כעת. "זה קשור למכוני בקרה. כל בקשה להיתר שמגיעה למכון בקרה, יכולה להגיע למורשה להיתר. כיוון שב-1 לינואר 2026 כל התוכניות יגיעו למכוני הבקרה… אנחנו מתקדמים בשלבים. ב-1 בינואר 2025 נכנסת עוד נגלה, וב-1 בינואר 2026 כבר 99% מהבקשות יגיעו למכוני הבקרה, למעט כמה דברים ספציפיים כמו נושאי ביטחון וכאלה. גם מגדלים של 100 קומות ייכנסו למכוני בקרה, ולכן אפשר יהיה לעשות את זה דרך מורשי להיתר".
-איך ראשי ערים יכולים לתקוע את המהלך הזה?
"אם רוצים לעשות דברים לא חוקיים, אז הם יכולים לעשות דברים לא חוקיים. ראשי ערים הם שומרי חוק. עד עכשיו זה היה וולנטרי, רצו רצו, לא רצו לא רצו, עכשיו הם צריכים לעשות את זה".
-יש אדריכלים שחוששים מהקטע הביטוחי, המקצועי. איך תרגיע אותם?
"יש ביטוח שכבר הוסדר ויש מערכת ביטוחית שמכסה את זה. אדריכל שחושש, שחושב שהוא יעשה דברים לא חוקיים, שלא יעשה. אדריכל שהוא מקצועי ועושה את הדברים כפי שצריך, אין שום סיבה שיחשוש".
על ביטול ההפרדה בין שטח עיקרי לשטחי שירות, אמר הרב אלנתן: "כבר יש תוכניות ראשונות שמדברות בשטח כולל. האתגר הגדול היה להחיל את זה על התוכניות הקיימות, רטרואקטיבית. היה תיקון חקיקה שאושר ביוני 2023 שנתן סמכות לשר הפנים לקבוע תקנות רטרואקטיביות ואנחנו עשינו עבודה בנושא הזה, ואת העבודה המקצועית סיימנו. אנחנו בשלב כתיבת התקנות והסדרה של התקנות מול כל החוק עצמו, כי הוא עדיין מדבר בעיקרי ושירות. כרגע זה עדיין לא נכנס רטרואקטיבי. ברבעון הראשון של 2025 נאשר את התקנות האלה".
על סוגיית תוכניות העיצוב, אמר אלנתן: "הדבר החשוב היה לקבוע איזשהו מסגרת כי עד היום תוכניות הבינוי או העיצוב, זה לא היה מוכר ולא היה קיים בחוק, וכל וועדה עשתה מה שבא לה. לקחו את זה לפעמים לדברים הזויים. לפעמים דרשו בתוכניות העיצוב דברים שסתרו את החוק".
-תן לי דוגמה למשהו ששערותיך סמרו בגללו?
"דרשו למשל בתוכנית העיצוב גן ילדים, למרות שבתוכנית זה לא קיים".
> הצג תגובות