המאבק של התאחדות קבלני השיפוצים עולה שלב. לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי נודע כי הגוף המייצג של עובדי השיפוצים בישראל, בוחן הגשת עתירה לבג"צ נגד הממשלה, לאחר שזו לא מצאה נכון להיום פתרון למצוקת כוח האדם האדירה בענף. כעת בכל מקרה מאיימים שם בהשבתת הענף בעוד כשבועיים – איום שלא בטוח שמפחיד יותר מדי את הממשלה.
בתקופות רגילות מועסקים בענף בצורה ישירה כ-40 אלף – כ-25 אלף ישראלים, בהם קבלני שיפוצים בעצמם, ועוד כ-15 אלף פלסטינים. מאז 7 באוקטובר נאסרה כניסת הפלסטינים, אבל ניתן להעריך כי כמה מאות מהם חזרו לעבוד בישראל בצורה לא חוקית – כפי שכבר פרסמנו באתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי. לצד העוסקים בענף, עוד כ-250 אלף בתי אב מתפרנסים ממנו בדרך עקיפה – כמו בתחום הטיח, העץ, פסולת הבניין, החשמל ותתי-ענפים רבים אחרים.
מאז תחילת המלחמה נמצא הענף על סף גסיסה. גם המתווים השונים להעסקת עובדים זרים – לא מתאימים לענף הזה שמתבסס על עבודה זולה וזמינה, בעוד ששכרם היומי של עובדים זרים כבר נושק ל-1,800 שקל, והגמישות הניהולית מול אותם עובדים הרבה פחות אפשרית. אפילו מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, אייל סיסו אמר בריאיון לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי כי מתווה העובדים הזרים אינו מתאים לשיפוצים, ועל הממשלה לאשר להם קליטה של פועלים פלסטינים.
שביתה בעוד שבועיים
בהתאחדות החליטו להגביר המחאה, ומאיימים בהשבתת הענף בעוד כשבועיים. במכתב שנשלח לראש הממשלה בנימין נתניהו, כותב יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב: "קבלני השיפוצים מוצאים עצמם במלחמה כלכלית, מלחמה הישרדותית על פרנסתם ופת לחמם. אנו נמצאים כבר שמונה חודשים ללא ידיים עובדות, ללא אפשרות לסיים התחייבויות קודמות וללא אפשרות להתחייב לעבודות חדשות".
עוד נכתב כי "מאז פרוץ המלחמה ועד היום, פנינו פעמים אינספור לכלל הגורמים הרלוונטיים במשרדי הממשלה, לצורך מציאת פתרון עבור ענף השיפוצים שנותר יתום, ללא מענה וללא אופק. כל פתרון שהצענו לא יושם וכל תחינותינו לא נענו. ענף השיפוצים מצוי בסכנת קריסה מיידית – וקריסתו תוביל לקריסת ענפים נוספים במשק הישראלי ולהתייקרות מחירים עבור צרכני הקצה".
לסיכום דורש סיב מנתניהו למצוא פתרון מידי בתוך שבועיים, ואם לא – תוכרז שביתה ענפית. "אנו מבקשים את התערבותך הבהולה והמיידית להצלת אלפי עסקים בישראל שביתם על סף קריסה", כתב סיב.
גם השיפוצניקים מבינים ששביתה כזו לא בדיוק מאיימת על תפקוד הממשלה, במיוחד שכוחם הפוליטי לא גדול – ואין להם גוף גדול מאחוריהם, דוגמת ההסתדרות. ולכן בוחנים עורכי הדין של ההתאחדות, אפשרות להגיש בג"צ נגד משרדי הממשלה השונים, בטענה לאפליה נגדם בהקצאת אישורי עבודה לעובדים פלסטינים בישראל".
ואכן, כבר תקופה שהממשלה אישרה לענפים מסוימים להעסיק מחדש עובדים פלסטינים, שיעברו בידוק ביטחוני מיוחד, ובתנאים כאלה ואחרים. לקבלני השיפוצים לא אושר להעסיק פלסטינים.
-לא נעים לי להגיד ערן, אבל שביתה זה לא בדיוק איום שיעבוד על הממשלה
"בוא נראה. אבל יש פה עיפה ועיפה. למה איזורי תעשייה ובתי מלון מקבלים עובדים ואנחנו לא? למה חברה קדישא מקבלים? זה פוליטיקה זולה – לענף השיפוצים אין לובינג גדול, ולכן הוא לא מקבל".
> הצג תגובות