ארבעה חודשים לאחר החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, לאשר בניית ממ"ד בפטור מהיתר, ונראה שהמהלך הצליח. על פי נתוני פיקוד העורף, עד כה הוגשו 2,790 בקשות לבניית ממ"ד, מהן אושרו 2,201, והשאר נמצאות עדיין בטיפול.
על פי נתונים שפורסמו, כ-62% מהדירות בישראל אינן ממוגנות תקנית, ובמספרים – כ-1.6 מיליון דירות. מדובר על דירות בבניינים שנבנו לפני 1992, אז נקבעה החובה לבנות ממ"דים בדירות, בעקבות מלחמת המפרץ. בחלק גדול מהבניינים גם אין מקלטים, ודייריהם נאלצים להגיע למקלט ציבורי, או להסתתר במקום הכי מוגן האפשרי במרחב המגורים שלהם.
בעקבות ירי הטילים המאסיבי על ישראל בשבועות הראשונים, נקבע בתקנות התכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר) כהוראת שעה למשך שנה, מ-26 באוקטובר 2023, כי יינתן פטור מהיתר בנייה עבור הקמה של מרחב מוגן דירתי. ואולם, מדובר על ממ"דים עבור בניינים נמוכים עד שתי קומות: עבור יחידת דיור שאין מעליה או מתחתיה יחידת דיור נוספת, או יחידת דיור במבנה שאינו עולה על שתי קומות מעל פני הקרקע. ההחלטה הזו נבעה מהצורך לספק מיגון זריז ככל האפשר במבנים בהם יכולת ההתגוננות נמוכה יותר מאשר בבניינים נמוכים, בהם יכולים למשל הדיירים לתפוס מחסה בחדר המדרגות.
באותה ישיבה גם הוחלט על פטור מהיתר לבניין ממ"דים במוסדות חינוך – בתי ספר וגני ילדים. "מוסד חינוך כהגדרתו בתקנות הפטור, שאין לו מרחב מוגן או שהמרחב המוגן המצוי בו אינו נותן מענה כנדרש לפי תקנות ההתגוננות האזרחית", כפי שנכתב במסמך שהפיץ פיקוד העורף למהנדסים.
מבין 2,790 הבקשות שהוגשו מאז פרסום הוראת השעה בסוף אוקטובר, 2,606 נגעו לבניית ממ"דים למגורים, בעיקר בבתים פרטיים. מכלל הבקשות לממ"דים בבתים, אושרו 2,082 ו-524 עדיים בטיפול. עבור מבני חינוך, הוגשו 184 בקשות, מהן 119 אושרו ו-74 בטיפול. יש לציין כי חלק מהבקשות מתייחסות ליותר ממ"ד אחד, כך שמספרי הממ"דים עצמם גבוהים מאלה.
פיקוד העורף הכין 42 סוגי תצורות של ממ"ד שמוצגות באתר הפיקוד, כך שמגיש הבקשה צריך רק "לשתול" את הממ"ד בתוכנית, ולשלוח לאישור פיקוד העורף.
בכנס ה-14 לבנייה ולתשתיות שקיים איגוד המהנדסים בתל אביב, אמר סא"ל משה שלמה, ראש ענף הנדסה בפיקוד העורף, כי בפיקוד העורף עובדים על מענה גם לבנייה רוויה של שלוש וארבע קומות, כמו למשל בתי רכבות משנות ה-50 וה-60, להם אין פתרונות מיגון. נראה מדבריו כי המטרה היא לאפשר פטור מהיתר גם לבניינים אלה, שסובלים ממחסור במקלטים בנייניים, בניגוד לבניינים גבוהים יותר משנות ה-70 וה-80 שכבר נבנו עם מקלטים.
לדבריו, מאז תחילת המלחמה, פעלו פיקוד העורף וגופי התכנון להגדלה משמעותית של פתרונות המיגון לאוכלוסייה, בנוסף לאותו פטור מהיתר להקמת ממ"דים בבניינים נמוכים ובמוסדות חינוך. "אושר התיקון לתמ"א 40/א/1 שהיה בדרום ובצפון, והורחב לכל המדינה (הקלה בקבלת היתר להוספת ממ"ד, א"כ); תיקנו את תקנות פיקוד העורף והגדלנו לתשעה מ"ר ושטח המבואה הוגדל לחמישה מ"ר. אז אם מציבים ממ"ד בחוץ, צריך חיבור בין הבית הקיים לבין הממ"ד שיספק מענה לפתיחת דלת הממ"ד; ותיקון תקנון התכנון והבנייה לגבי הוספת חדר רטוב – שירותים וכיור לממ"ד. ראינו ב-7 באוקטובר שאנשים התבצרו שעות בממ"דים. יחד עם הממשלה הצלחנו לתקן את התקנות – רק לצפון ולדרום". לדבריו, כעת אישור להקמת ממ"ד מתקבל תוך 14 יום ("והיו מקרים שגם תוך יום, אבל 14 ימים זה בפקודה", אמר, א"כ).
> הצג תגובות