סמנכ"ל תכנון והנדסה אזורים, מאיר שמחה אמר במושב בסוגיית התייעלות הבנייה והביצוע בישראל, במסגרת ועידת מרכז הבנייה הישראלי (עיר הנדל"ן) באילת כי "אנחנו בונים כיום 3,600 יחידות דיור ויש אתרים בהם יש קושי כעת לבנות. התחלנו פרויקט על דרך חברון בירושלים, כשהתלבטנו איך אנחנו בונים את הפרויקט הזה, וחשבנו על מי כוח האדם שיבנה אותו. החלטנו לא להתבסס על פועלים פלסטיניים, ושבפרויקט הזה שלא נהייה תלויים אם יהיה סגר או רמדאן. זו החלטה שהחלטנו לפני חצי שנה".
יוסי בן אליעזר, סמנכ"ל הנדסה אפריקה ישראל, הוסיף: "בדומה למאיר, הבנו מראש לפני שנה שכוח אדם בירושלים הוא בעייתי, ואנחנו עושים את הפרויקט שלנו שם כפרויקט טרומי. גם הפרויקטים המודולרים נבנים על ידי כוח אדם שלא זמין עכשיו. החלופות עדיין לא מספיקות, לכן עדיין חייבים עובדים זרים, גם פלסטינים".
מנהלת אגף בכיר מדיניות ואסטרטגיה במשרד השיכון, מיכל ארן, אמרה: "המחסור בכוח עבודה הוא מחסור מתמשך שלא התחיל ב-7.10 אבל הוא קיבל תוקף מאוקטובר. אנחנו נמצאים בסיטואציה מורכבת. אנחנו מבינים שהתלות הזו בכוח אדם לא יכולה להימשך. יש לנו תוכנית אסטרטגית שתתפרסם בקרוב, היא תוכנית שאנחנו עובדים עליה שנתיים, לא משהו רק מהחודשים האחרונים. במסגרת התוכנית, אנחנו נפרסם מכרזים חדשים ונפתח את השוק לבנייה חדשה כך שתהייה תחרות".
באותו הנושא הוסיפה הדס וסרמן, ראש מטה הנדסה תקינה ורישום בהתאחדות בוני הארץ: "בהקשר לעבודה עברית בתחום הבנייה, יש אנשים שיוכלים לעבוד, אבל צריך לתעדף אותם לענף הנדל"ן. לדוגמה, חיילים משוחררים, אנשים בעבודה מועדפת, אסירים משוחררים ועוד".
בהתייחס נושא התייעלות הבנייה בישראל, התייחס שמחה מאזורים: "חייבים להוביל ולדחוף את עניין החדשנות. אנחנו ענף מאוד שמרני, כי בסוף החלטה שאתה לוקח היום, תפגוש את הבעיות שלה עוד חמש או 20 שנה. יש סיבות מוצדקות לכך שהענף שמרן, אבל זו האחריות שלנו להכניס שיטות חדשות".
האדריכלית הילה שרה מושלין, שותפה מייסדת במשרד "מסה אדריכלים", התייחסה גם היא לנושא התייעלות הבנייה, ואמרה: "העולם הבין מזמן ששלב הביצוע מתחיל בשלב התכנון. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה בשיטה חייב להשתנות. בשיטה היום בארץ, שאנחנו עושים תכנון וביצוע בנפרד איך אפשר לקפוץ להיתר ולשלוט בתקציב".
אריאל פוקוטינסקי, שותף ומנכ"ל אקו קיר תדהר: "ישראל היא מהמובילות בבנייה מתועשת, אבל בעצם לא הייתה שום התחדשות כי הקבלנים שמרנים בצורה קיצונית וכי משרד השיכון בא לחדש את נושא הבנייה המתועשת אבל אף אחד לא הרים את הכפפה. החברה שלנו המציאה שיטה חדשה שמייעלת את תהליך הבנייה. שימוש בחומרים ירוקים, שיפור האיטום וכו'. החדרה של שיטות חדשות לענף היא קשה, בענף הבנייה חדשנות היא מילה גסה. הנושא של בנייה מודולרית שמשרד השיכון מקדם, היא עניין של עוד 20 שנה, לא של יישום מיידי".
סמנכ"ל הנדסה ישראל קנדה, צחי אהרוני אמר: "החברות הגדולות צריכות להוביל את מהלך מעבר הטכנולוגיות. חברה שיש לה יכולת כלכלית תדע לעשות את זה. לדוגמה, בפרויקט שיש לנו בירושלים אנחנו מנסים ביחד עם העירייה למצוא חלופה לאבן ירושלמית בעזרת חומרים אחרים".
האדריכל שגיא מורשטיין, שותף במשרד "ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים": "לדעתי אנחנו בשלים ומוכנים לתיעוש השוק. כיום יש דרישה שבאה מהשטח ומלמעלה, לשנות ואנחנו כיום יודעים לעשות את זה כי יש לנו תוכנות שעושות את זה. הטכנולוגיה חוסכת זמן, חוסכת פועלים. אנחנו בתור אדריכלים מוכנים לזה לגמרי בכל האספקטים. זה חוסך לנו זמן ומאפשר לנו לעשות דברים שונים לחלוטין".
> הצג תגובות