11 אלף ביום שישי, כ-7,000 במוצאי שבת – ובסך הכל כ-18 אלף משתתפים לקחו חלק ביריד הדירות מקבלן "נדלניישן" שקיים אתר יד2 בסוף השבוע באקספו תל אביב. באירוע הציגו כ-40 חברות קבלניות ויזמים, את הפרויקטים שלהם, לצד כמה חברות מימון שהציעו מוצרים משלימים.
מספר המתעניינים הגבוה שהגיע, הוא עוד עדות לכך שהביקושים הכבושים התפרצו שוב, במיוחד על רקע המשבר העמוק בענף הבנייה שסובל ממחסור גדול בכוח אדם בעקבות המלחמה. כך, הציבור מבין שהמטוטלת משנה כיוון והכוח שהיה לו בידיים במהלך 2023 בשל הריביות הגבוהות, הולך ואוזל לטובת היזמים. "הלקוחות מבינים שהכוח אצלם, אבל זה הולך להשתנות", אומר אלי רייסנר, מנהל השיווק והמכירות של חברת רייסדור שהעמידה עמדה באירוע. "היו לנו מאות לידים ו-10 סגירות (בשישי ובשבת, א"כ)".
-אתם נותנים הטבות אקסטרה?
"אנחנו מעניקים מבצעים רק על פרויקטים קיימים. אנחנו למשל נותנים הלוואת קבלן עד מיליון שקל, ללא ריבית והצמדה, או תנאי תשלום 15/85. המבצעים מביאים עסקאות בתקופה הזאת. המצב בכלל לא מזהיר – המצב הפוליטי לא יציב, הריבית גבוהה, יש מלחמה ויש מחסור ענק בכוח אדם בענף הבנייה. אבל מספיק ששני פרמטרים ברשימה הזאת יראו איזשהם סימני פיתרון, כדי שהמחירים יחזרו לעלות".
מנכ"ל ומבעלי קבוצת כנען ניב רום מרוצה ממה שרואות עיניו, בכל הנוגע להתעניינות, אבל יש לו בטן מלאה על התנהלות הממשלה: "יש המון התעניינות, הרבה לידים. דיברתי עם סמנכ"ל המכירות שלי שאמר לי שיהיו מהם 10 מכירות השבוע".
-ואיך אתה מסביר את ההסתערות של הציבור פה, באמצע מלחמה ועדיין בסביבת ריבית גבוהה יחסית?
"אנשים יודעים שלא יהיו פה דירות בעתיד. אין התחלות בנייה, יש ביקושים כבושים גבוהים. הכיוון ברור אם הממשלה לא תעשה מעשה, והיא לא עושה בשלב הזה מעשה. המחירים יזנקו".
"הטבות המימון זה עדיין שם המשחק", אומר יוני בראל, סמנכ"ל שיווק ומכירות של אזורים. "כבר כשהחלה הריבית לעלות, הבנו כי חלופות המימון של הרוכשים הולכות ומתייקרות, וזאת בנוסף ליתר האתגרים הכרוכים ברכישת דירה בישראל. מתוך הבנה מה כואב לרוכשים, אנו מסייעים להם באמצעות כלים מימוניים שמאפשרים להם לצלוח את התקופה הנוכחית ולרכוש דירה, בין אם מדובר בלוח תשלומים 20/80 או סבסוד משכנתאות תוך תשלום חלק מהריבית. זה מאפשר לאנשים להגיע לדירה ולפגוש את שוק המשכנתאות רק בעוד שנתיים או שלוש בציפייה לקבל ריבית טובה יותר, ומשפרי הדיור מביניהם ייהנו מפרק זמן ארוך יותר למכור ולפנות את הנכס הקיים שברשותם".
לדבריו, "האירוע כאן ממחיש את הביקושים הכבושים שהרגשנו אותם בחודשים האחרונים במשרדי המכירות, לצד תמרור האזהרה ששוב בולט בעניין המחסור בהיצע".
-רק לפני חמישה חודשים למשל לא היו לכם ולשאר החברות לקוחות במשרדי המכירות, ועכשיו מפוצץ פה
"אנחנו מרגישים את הדופק של השוק, והביקושים חזרו. ב-7 באוקטובר היינו בהלם, כמו כולם. לקח לנו שלושה שבועות עד שהתחלנו לחזור לפעילות הדרגתית. אבל מאז התחילה לחזור ההתעניינות של הלקוחות כי יש ביקושים כבושים. אנשים צריכים דירות".
"אנשים מבינים שיש בעיה בהתחלות הבנייה, אין פתרון אמיתי לחוסר כוח האדם בענף כרגע. אז כרגע זה שוק של קונים, אבל זה יתהפך – ולא בעוד הרבה זמן", מאמין אוהד אסרף, מנכ"ל ארי מגורים שמשווקת את הרובע הבינלאומי של רם אדרת על אדמות מושב ניר צבי בלוד. "הציבור מבין שיש כרגע הזדמנות מטורפת לקנות דירה חדשה בגלל הטבות שאולי לא יחזרו בעתיד – ללא ריבית וללא הצמדה, ועם הלוואות קבלן. רק על הפרויקט הזה (הרובע הבינלאומי, א"כ) היו לנו 200 לידים ביומיים האחרונים ומכרנו כבר שש דירות פה באירוע. בסך הכל לכל הפרויקטים של רם אדרת התקבלו כ-350 לידים".
אחת העמדות הגדולות באירוע היה של חברת חן ואיתי גינדי, עם מספר לא מבוטל של סוכני מכירות. "אנשים מחפשים דירות, והצורך הזה קיים גם במהלך מלחמה", אמר גורם בכיר בחברה שביקש לא להזדהות. "היו לא לידים והיו מכירות. תראה, יש פה כרגע שמונה נציגים בעמדה, כולם מלאים ויש תורים. מפוצץ פה".
אבל לצד הדירות הסטנדרטיות בפתח תקווה, ראשון לציון וחיפה, הבאים לאירוע גם יכלו להיחשף לפרויקטים באזורים נוספים – כמו יהודה ושומרון, ואפילו קפריסין. סמנכ"ל המכירות של חברת הרי זהב נדל"ן, ולדיסלב ישטכרוב, מסביר את הפער המהותי בין תפיסת הציבור למה שקורה מעבר לקו הירוק, לבין הביקושים מצד ציבורים שנראים על פניו פחות מזוהים פוליטית עם ההתיישבות, לצמודי קרקע ביהודה ושומרון. "אנשים מתחילים להבין שמשהו קורה מעבר לגדר. פתאום מבינים את הפער שבין לרכוש דירה בארבעה מיליון שקל בפתח תקווה או בית פרטי ב-6-7 מיליון, לבית פרטי בשני מיליון ביהודה ושומרון, והכל בהבדל של עוד 15 דקות נסיעה, וממש על הציר של כביש 6, מזרחה".
כך למשל נותן ישטכרוב דוגמה את הישוב ריחן שנמצא במרחק כמה דקות נסיעה במחלף עירון, שם החברה מוכרת בית של 140 מ"ר על שטח של חצי דונם, ב-2.8 מיליון שקלים. "הלקוחות הם אנשי הייטק, מקצועות חופשיים, כאלה שגרים בפתח תקווה ורוצים לשדרג בצורה משמעותית את איכות החיים שלהם", הוא מספר.
ומיהודה ושומרון ללרנקה. אופיר דביר, יו"ר ובעלי חברת EWAVE NADLAN, הציע ביריד דירות בעיר הנמל הקפריסאית הפופולרית. לשאלה איך הדבר משתלב עם הרצון של הבאים לכנס לרכוש דירה בישראל, הוא אומר: "אנחנו פונים לאלה שיש להם פחות ממיליון שקל לדירה. אנשים באים עם 60% הון עצמי, מקבלים 40% מימון, ורוכשים דירה בכ-200 אלף אירו. קיבלנו 150 לידים ביומיים האחרונים".
-והיו גם מכירות?
"אני לא אוהב לעשות סגירות מהר. שהלקוח יראה מה אני מציע לו, שיישן על זה ואז יבוא לפגישה אצלנו במשרד. אבל מניסיון עבר, 150 לידים מובילים ל-15 מכירות".
סמנכ"לית השיווק של יד2, איילת ניצן אמרה כי "ראינו את הביקוש לדירות בישראל, כשהרוכשים הצביעו ברגליים והגיעו בהמוניהם להתרשם ממגוון רחב של דירות ופרויקטים, להזדמנויות אמיתיות מהחברות והיזמיות. הציבור הישראלי מבין שאין לו ארץ אחרת, הוא רוצה לקנות כאן בית ולהישאר בארץ, והוא אכן קיבל הצעות רכישה אטרקטיביות ביריד".
> הצג תגובות