הוועדה המחוזית דרום אישרה להפקדה תוכנית עירונית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, בשיתוף עם עיריית אשדוד, להתחדשות בניינית באשדוד. מכוח התוכנית העירונית, שתחליף את תמ"א 38, ניתן יהיה להוציא היתרים.
התוכנית החדשה שתאפשר חידוש בנייני ברחבי העיר באמצעות התחדשות בניינים בודדים, מוצעת ברוב חלקי העיר וקובעת מספר מנגנוני התחדשות – פינוי-בינוי, הריסה ובניה, עיבוי וחיזוק ומנגנון מיגון בלבד בהתאמה לצרכי העיר. התוכנית חלה על מבנים טעוני חיזוק בהתאם להגדרתם בחוק התכנון והבנייה, אך מאפשרת גם מיגון במבנים שאינם טעוני חיזוק, סוגייה חשובה בהקשר לאשדוד, שספגה לאורך השנים פגיעות קשות מירי רקטות מרצועת עזה. כך יוכלו גם בניינים שנבנו בין השנים 1980 ל-1992 להוסיף קומות בתמורה למיגונם ולהוספת ממ"דים.
התוכנית קובעת תוספות אפשריות של יחידות דיור לכלל העיר ותוספת מוגברת ברחובות מרכזיים – בהם מוצע סל זכויות גדול יותר, על מנת לעודד אינטנסיביות וחיות עירונית ולקדם הקמת חזיתות פעילות הכוללות אפשרות למסחר ולצרכי ציבור, תוך קביעת עקרונות בינוי ושפה עיצובית עירונית משותפת לכלל הרחובות הראשיים בעיר. ברחובות הכוללים צירי מתע"ן, תינתן התייחסות ייחודית לסל הזכויות האפשרי ואופיו.
נכון לחודש מאי השנה, באשדוד מתגוררים כ-227 אלף תושבים על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. התוכנית החדשה תאפשר הוספה של כ-8,000 יחידות דיור, שהן תוספת של כ-30 אלף תושבים.
התוכנית שמותאמת כאמור לצרכים הייחודיים של אשדוד – בעיקר בנושא מיגון, נותנת מענה לצרכי ציבור מבחינת שטחים פתוחים ומבחינת מוסדות ציבור נדרשים, ומבטיחה את השלמת וחיבור הרשת העירונית ואת התאמת המרקם העירוני ואופיו למרחב העירוני הקיים והעתידי.
התוכנית מציעה מגוון דיור ותמהיל עירוני מותאם הכולל יחידות דיור קטנות ושמירה על עצים בוגרים. לצורך כך התוכנית מייצרת הבחנה בין מבנים שעדיף לקדם את חידושם כחלק ממתחמי פינוי-בינוי, לעומת מבנים שיש לחדש באופן עצמאי, תוך מתן דגש לחידוש מיטבי של המרקם העירוני, יצירת דופן וחזית עירונית, והגברת אינטנסיביות.
בתוכנית נקבע גם מנגנון מעקב ובקרה לטובת פיתוח מאוזן של המרקם, אל מול שדרוג המרחב הציבורי והתשתיות העירוניות. בכך משדרגת התכנית את מנגנון תמ"א 38 שנקבע ברמה הארצית, וחסר התייחסות ייעודית לצרכים העירוניים – סוגייה שעמדה בעוכריה של תמ"א 38 ובמוקד הביקורת נגדה לאורך השנים.
אשדוד מצטרפת בכל לרשימת ערים שכבר ניסחו ואישרו תוכניות חלופיות לתמ"א 38. מדובר בין היתר בבאר שבע, ראשון לציון ורעננה.
מתכנן מחוז דרום במינהל התכנון, תומר גוטהלף, אמר כי "התחדשות בניינית היא הליך משלים חשוב להתחדשות מתחמית, שתקרה באשדוד בהיקפים גדולים. התוכנית הכוללת להתחדשות בניינית מאפשרת פישוט ההליכים וקיצורם ותקל על המימוש".
לדברי ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר, "התכנון העירוני המוצלח והתשתיות של אשדוד מאפשרים התחדשות של מבנים בודדים. בשנים האחרונות הצליחה העיר לקדם פרויקטים רבים של תמ"א 38 דרכם חוזקו ומוגנו עשרות מבנים ונוספו יחידות דיור באזורים הוותיקים. לאור הפעילות בעיר, מיד עם ההחלטה על סיום התמ"א, החלו הרשות להתחדשות והעירייה לגבש תוכנית עירונית חלופית שאושרה היום להפקדה. התוכנית מאפשרת המשך התחדשות של בניינים בודדים, הגדלה משמעותית מלאי יחידות הדיור ברחבי העיר הוותיקה ושילוב שטחי מסחר במבנים ברחובות המתאימים לכך. בנוסף התכנית מאפשרת לראשונה מנגנון לתוספת קומות בתמורה למיגון והקמת ממ"דים לבניינים שנבנו בשנים 1980-1992 ללא ממ"ד. שיתוף הפעולה הפורה עם העירייה הביא לאישור תוכנית ההתחדשות הבניינית הראשונה במחוז דרום".
> הצג תגובות