כשברקע האדמה רועדת פיזית בשל גל רעידות אדמה שפוקדות את אזור המזרח התיכון, ועדת הכספים של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הארכת הטבות המס לפרויקטים של תמ"א 38, עד לחודש מאי 2026. כעת ההצעה תובא לאישור מליאת הכנסת.
ההחלטה כעת היא למעשה אישור נוסף לחוק שכבר אושר אשתקד בוועדה, אך בשל פיזור הכנסת לא הסתיים הליך אישורו במליאת הכנסת. בנוסח החוק המקורי ביקשו להאריך את ההטבות עד לסוף השנה הנוכחית. במהלך הדיון קרא יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני כי תקבע הארכה של ההטבות במסגרת החוק עד למאי 2026, זאת בהקבלה לאפשרות של הוועדה המקומית להאריך את התמ"א. הוועדה אישרה את החוק בנוסח כך.
אישור הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס 99), התשפב-2022, יחד עם חוק מס ערך מוסף, מקנים הטבות מס ליזמים ולבעלי דירות המתקשרים ביניהם בפרויקטים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בהתאם להוראות תמ"א 38.
מנתונים שהוצגו בדיון עלה כי מתוך כ-800 אלף יחידות דיור במבנים שנבנו לפני 1980 ולכן לא עמידים לרעידות אדמה, הוגשו בקשות לחיזוק מבנים בהם כ-100 אלף, כאשר מחצית מהבקשות כבר קיבלו אישורי בנייה. ואולם עינת גנון, מנהלת אגף התחדשות עירונית במשרד הבינוי והשיכון, הדגישה בדיון כי רק "בודדים מהם בפריפריה", ונתנה עוד חיזוק לבעיה שפרויקטים של התחדשות עירונית נתקלים באזורים שאינם אזורי ביקוש. נזכיר כאן את הקריאות של ראש עיריית צפת שוקי אוחנה ו ראש עיריית אילת אלי לנקרי, שתי ערים שנמצאות בסיכון מוגבר לפגיעה ברעידות אדמה, לתמיכת הממשלה בחיזוק מבנים.
ח"כ גפני סיכם ואמר כי "אנחנו בתקופה בה יש חשיבות עליונה לחזק את המבנים. אנחנו מביעים מורת רוח מכך שהתוכניות האלה לא באות לידי מימוש בפריפריה, במקומות שמועדים לסיכון. אנחנו קוראים לממשלה לעשות פעולות אקטיביות של חיזוק המבנים באזורים אלה. זה נראה לא הגיוני שאנחנו ממקדים את הסיוע במרכז הארץ שם יש כדאיות כלכלית, לעומת מקומות אחרים בפריפריה שגם צריכים את החיזוק, ושם עדיין אין התנעה של הפעילות הזו".